torsdag 26 februari 2009

Fem av sex klara för kval

Rögles torsk hemma mot Linköping i kväll innebär att fem lag är klara för Kvalserien. Rögle gör SSK sällskap från Elitserien, Leksand, AIK och Västerås ansluter från HockeyAllsvenskan. Frågan är vilka som tar den sjätte och sista platsen.

Till att börja med ska de fyra playoff-platserna spikas. Malmö och Troja/Ljungby gör upp om sjundeplatsen i HockeyAllsvenskan och det är ovisst in i det sista. Malmö, som är en poäng före Troja och har överlägset bättre målskillnad, har Leksand borta i sista omgången. Den matchen kan sluta precis hur som helst. Redhawks kommer till Ejendal med ett ruggigt självförtroende, å andra sidan är Leksand fortfarande Leksand. Man har varit seriens klart bästa lag i vinter och laget borde vara motiverade i serieavslutningen. Jag tror inte att Leksand vill ha med Malmö i Kvalserien.

Troja/Ljungby-Sundsvall är också en svårtippad match. Troja torde vara mer motiverade än Peter Gradins manskap, samtidigt kan pressen och nerverna spela smålänningarna spratt. Jag blir inte förvånad om Troja åker på däng i morgon. Ändå har Troja tagit minst en poäng i sina senaste sju hemmamatcher och genom hela säsongen har man spelat stabilt hemma i Sunnerbohov (15 segrar på 21 matcher). När Troja tog emot Sundsvall senast (31/10) blev det dock förlust, 4-5. I den matchen ledde faktiskt hemmalaget med 3-0 efter första perioden men sedan rasade man ihop fullständigt. Så även om Troja skulle få en bra start i morgon är det ingen garanti för tre poäng.

- - -
Om Malmö kniper sjundeplatsen i serien ser jag dem som favorit till att även ta hem den sista kvalserieplatsen. Detta trots att de inte kan få hemmafördel i någon av de avgörande matcherna. Varken Mora, Växjö eller Almtuna har imponerat på sistone och jämfört med Malmö känns de alla svala och på deken. Malmö däremot är heta och på uppgång. Kvalserien lockar nog såväl ärrade rödhökar som nyckläckta babyhawks.

Om Leksand, AIK, Västerås och SSK fick välja tror jag nog att Malmö skulle stå längst ned på listan över tänkbara motståndare i Kvalserien. Vad Rögle känner inför att stöta på Percys pågar vete katten. Kanske ser man fram emot derbyna, kanske är man livrädda för dem. Malmö lär hursomhelst inte känna någon rädsla. Laget har, efter allt som hänt i år, allt att vinna och inget att förlora. Redhawks revansch kan bli rejäl!

- - -
Black Boris tips: Kvalserien 2009
1. Rögle
2. AIK
3. Malmö
4. Leksand
5. Södertälje
6. Västerås

Inga kommentarer: