lördag 14 februari 2009

Rögle mot Kvalserien

Det verkar bli Rögle som tvingas göra Södertälje sällskap till Kvalserien. Efter dagens tunga hemmaförlust i måstematchen mot Brynäs ser det mörkt ut för skåningarna.
För ett par dagar sedan såg annars just Brynäs ut att ligga riktigt pyrt till. Sex raka förluster fick till och med den vanligtvis så sansade Mats Wennerholm att tippa Gävlelaget ned i Kvalserien. Nu, två omgångar senare, ser allting annorlunda ut. Brynäs körde först över serieledarna Linköping (6-1) i torsdags och idag tryckte man alltså till Rögle (4-1) i Ängelholm. Hastigt och lustigt håller Brynäs den sista sluspelsplatsen i egna händer. Det svänger snabbt i hockey!

Med sex omgångar kvar av serien ligger Djurgården på tionde plats, fem poäng före Rögle och med klart bättre målskillnad. Jag har oerhört svårt att se hur DIF ska kunna klanta till detta. Laget är helt enkelt för stabilt för att plötsligt rasa samman. Men det är klart, om Ragnarsson, Bremberg och Anger alla drabbas av akut och långvarig magsjuka så kanske... Nej, alla gnagare som hoppats på tvillingderbyn i Kvalserien får nog skjuta upp den drömmen till åtminstone nästa säsong.

Nu ser det ändå ut att bli en minst sagt rafflande kvalserie med många lokalrivaler inblandade. Vad sägs om Leksand-Mora, AIK-Södertälje och Malmö-Rögle? Låter nästan som en derbydiggares drömserie. Just nu känns den inte bara möjlig, den är till och med trolig. Leksand och AIK är redan klara från HockeyAllsvenskan, liksom SSK från Elitserien. Rögle har inte vunnit borta på femton raka försök(!) och man avslutar seriespelet med matcher mot Färjestad och Linköping hemma samt HV71 borta. Ingen drömsits för Kenny Jönsson pågar alltså.

- - -

I HockeyAllsvenskan ligger Mora klart bäst till för att knipa tredjeplatsen. Jag har trott på masarna hela säsongen och det finns ingen anledning att ändra på det tipset. Särskilt inte som man har ett på pappret enkelt program framför sig. Troja/Ljungby och Björklöven hemma, Sundsvall borta och avslutningsvis Mariestad hemma. Låter som 10-12 poäng i mina öron. Sista kvalserieplatsen är givetvis mer oviss. Playoff är svårtippat men jag lägger en slant på Malmö. Laget är i galen form, har ett enormt hemmastöd och egentligen ingenting att förlora.

- - -

Om Kvalserien får ovan nämnda utseende är förstås frågan: Hur klarar sig Gnaget i konkurrensen. Om vi börjar med att syna Södertälje så har de allt annat än imponerat i Elitserien. Jag har sett dem ett par gånger via säsongskortet och det har verkligen inte varit någon vacker syn. Yared Hagos och Jonas Höglund till trots, jag tror att SSK spelar i HockeyAllsvenskan nästa säsong. Laget har taskigt självförtroende och lika taskigt stöd från sina supportrar. Av årets tio sämsta publiksiffror i Elitserien står Södertälje för nio. (Källa: hockeyplock.se)

Låt oss utgå från att AIK kommer till spel i Kvalserien med sitt allra bästa lag, med Dicken fullt frisk och Heino tillbaka i kassen, då tycker jag faktiskt att det ser riktigt spännande ut. Jag tror att vi kan slå Södertälje både hemma och borta. Det är SSK som har all press på sig, det är de som måste vinna. Detta tror jag passar AIK utmärkt. Vi gynnas av att möta spelande lag som vill gå framåt. Lagen från Elitserien skall styra matcherna och det ger oss chansen att utnyttja vårt fina försvarsspel och snabba omställningar.

Om SSK känns överkomliga skräms jag desto mer av Rögle. De har gjort en hel del imponerande resultat i vinter och när de får igång sitt anfallsspel är de riktigt tunga att möta. Bröderna Abbott är duktiga och kommer garanterat att göra mycket mål och poäng i Kvalserien. Kenny Jönsson vet alla hur bra han är och Mathias Tjärnqvist håller hög klass. Lagets skrala bortaspel kan dock ställa till det för dem och Rögle riskerar liksom SSK att åka ur med dunder och brak. Eventuella derbyn mot Malmö kan bli hur heta som helst! Ett ungt, hungrigt och revanschsuget Redhawks är det nog inte många Röglespelare eller supportrar som ser fram emot att möta.

Jag tror att AIK vinner hemma mot Rögle men åker på torsk i Ängelholm. Men det behöver inte vara någon katastrof för den sakens skull. Några förluster har man faktiskt råd med. Leksand och Mora har vi slagit både hemma och borta denna säsong och det finns ingenting som säger att vi inte kan göra det igen. Malmö har Gnaget visserligen minusstatistik på men jag har svårt att se Redhawks gå igenom en hel kvalserie utan plumpar i protokollet. Och förhoppningsvis har Gnaget dragit lärdom av den senaste fadäsen i Malmö Arena.

- - -

Ett svartgult drömscenario: AIK vinner fem matcher hemma på Hovet, varav en i sudden. Sedan blir det tre poäng i både Södertälje och Mora, en poäng i Leksand och en eller två poäng i Malmö. Torsken i Ängelholm kan jag stå ut med. Detta ger oss en summa av 22-23 poäng, vilket bör räcka hela vägen upp till Elitserien. Leksand gör oss sällskap tillbaka till hockeyns finrum, där de såväl som vi hör hemma.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Trots att det skulle vara kul känns det bra att vi antagligen slipper dif.

Rögle känns som solklar favorit. SSK kommer att trilla ner. Leksand brukar börja skaka när det gäller.

Utan att egentligen ha en aning om hur AIK reagerar i skarpt läge känns det som vi har en riktigt bra chans. Förutsatt att vi presterar lika bra borta som hemma.

Gissar också att Mora blir det femte laget in och att Malmö kniper den sista platsen.

Vet du om det placeringar i de respektive serierna har någon betydelse för spelordningen? Det skule ju innebära en stor fördel att få börja hemma och få en bra start.

Black Boris sa...

Jag vet faktiskt inte hur spelordningen ser ut. Håller med om att det kan vara en fördel att börja hemma, å andra sidan vill man kanske avsluta hemma också.
Ska försöka kolla upp det där...

Black Boris sa...

Saxat från http://www.leksandsif.se/4794.php

"När spelas hemma- och bortamatcherna?

Det avgörs först vid en lottning som sker när fem av de sex kvalserielagen är klara. Vi kan därför inte i dagsläget veta vilka datum LIF spelar hemma respektive borta."