lördag 7 februari 2009

Hockeyreportrar tippar, del 2: Mats Wennerholm, Aftonbladet


Frågor & svar

1. Hur ser du på AIK:s chanser att gå upp i Elitserien redan i år?

– Rent generellt är de inte stora, då det är tre lag som är starkare på papperet. De två som kommer ner från elitserien plus Leksand. Å andra sidan sa jag och de flesta andra samma sak om Rögle förra året. AIK har också ett stabilt grundspel med en mycket stark defensiv - viktigt i en kort kvalserie. Men de ska en hel del tur om de ska gå upp. Kvalserien är bara tio matcher och det gäller att få en bra start. Då kan det bära hela vägen.


2. Om AIK går upp, vad behöver man göra för att klara sig kvar i Elitserien nästa säsong? Hur många spelare behöver bytas ut osv?

– Alltid en svår fråga. Men Rögle är ett bra jämförelseobjekt. De förstärkte framförallt på forwardssidan med namn som Mathias Tjärnqvist, Peter Högardh, bröderna Chris och Cam Abbott och Sebastian Karlsson. Sedan har man fyllt på under säsong med målvakten Jürgen Penker, slovakiske backen Martin Strbak och tjecken Pavel Rosa. Jag skulle gissa någonstans mellan 5-8 spelare i AIK:s fall. Men de har ju en hel del gamla AIK:are ute i elitserien som Hynning, Jämtin, Hagos, Blomdahl mfl. En del av dem har kontrakt även nästa säsong, men i ett längre perspektiv borde AIK i så fall jobba på att få hem sina "egna" spelare. Niclas Hävelid är ett annat exempel, när han kommer hem från Atlanta och NHL till nästa säsong.


3. Om AIK misslyckas med att gå upp, vad tror du då om lagets möjligheter till nästa säsong? Vilka spelare riskerar man att tappa osv?

– Det beror på om man har ekonomin att ta nästa steg. Men målet måste ju i så fall vara att bli ett snäpp bättre. Samtidigt riskerar man att tappa framförallt trion Christian Sandberg, Daniel Bång och Patrik Bergström. De har ju verkligen klivit fram i vinter jag vet att Sandberg är väldigt populär hos många NHL-scouter. Johan Ryno tillhör fortfarande Detroit, så han är också ett frågetecken.


4. Om du själv fick bestämma, vilka lag spelar i Elitserien nästa säsong?

– Jag hoppas på AIK och Leksand - och att Djurgården hänger kvar och undviker kvalserien. Det tror jag skulle bli ett jättelyft för hela elitserien och framförallt för hockeyn i Stockholm.

Inga kommentarer: