tisdag 3 februari 2009

Vägen framåt tar Gnaget tillbaka

Efter ett antal jobbiga år är AIK på allvar med i leken igen. Hockeysverige följer vår framfart och många, jag skulle faktiskt tro de allra flesta, vill ha upp oss i Elitserien igen. Det känns gott att vara gnagare i dessa dagar.

Kanske är det opassande att efter en så upplyftande ingress påminna om hur illa det var för bara ett par år sedan. Men jag kan faktiskt inte låta bli. Det var efter det att silverhjälmarna lagts på hyllan, efter att tjeckerna och finnarna dragit sin kos. Efter att ekonomiska bekymmer tvingat ned oss i ett förnedrande parterrunderläge, för att tala brottarspråk. Det var när lag som Tierp, Trångsund och Värmdö stod för motståndet och då hemmamatcherna på Hovet ofta lockade ett tusental närmast sörjande.

Uppförsbacken var brant men AIK tog sats och satte fart. Nu, ett par år senare närmar vi oss krönet. Den sista stigningen har bara börjat och än är det en bit kvar att klättra, men Gnaget står starkare rustat än på mycket länge. Vi har en rutinerad och kunnig lagledning, två bra målvakter, HockeyAllsvenskans bästa försvar och en stabil forwardsuppsättning. Lägg därtill en lagkapten som är given i landslaget och som om han själv bara velat fortfarande hade spelat i NHL. Dick Tärnströms inverkan på och betydelse för detta lagbygge har givetvis varit (och är) enorm.

- - -

Många är vi som hoppas på avancemang till Elitserien redan i år. Många är vi som tror att det är möjligt. Kanske bör vi ändå stanna upp ett tag och tona ned förväntningarna en smula. Även om chansen i allra högsta grad är reell och sann får vi inte låta oss nedslås om laget inte lyckas redan i år. Det är lätt att glömma bort att AIK så sent som inför denna säsong, av de allra flesta s.k. experter endast räknades som en möjlig outsider till att knipa en direktplats till Kvalserien.

- - -

Hur det än går och vart vi än når, har denna säsong varit en framgångssaga för oss svartgula. AIK har gjort en fantastisk prestation. Bortaspelet må ha varit ojämnt och emellanåt riktigt svagt men det kompenseras med råge upp av det smått otroliga hemmafacit som Gnaget kan stoltsera med. 17 trepoängare av 19 möjliga är inte bara bra, det är rent ut sagt fenomenalt. Kan AIK bygga vidare på denna segerrad även i Kvalserien är mycket vunnet. Kan vi sedan ta ett par segrar på bortaplan också – ja, då är Elitserien ett faktum.

Och om vi nu inte lyckas redan i år, om vi inte når hela vägen upp, så ha förtröstan alla hockeygnagare. AIK Hockey är på rätt väg. Även om det skulle råka bli ett år till i HockeyAllsvenskan så vet vi att Gnaget är med i matchen igen. Vi rör oss stadigt och vi vinner mark. Elitserien hägrar och snart är vi där. Kom igen Gnaget! Black skall back!


© Black Boris

Inga kommentarer: