måndag 23 februari 2009

AIK-Leksand 4-1 (2-1, 2-0, 0-0)



Det blev som väntat seger för Gnagets damer i gårdagens hemmamatch mot Leksand. Tysk-schweiziska duon Maritta Becker och Kathrin Lehmann hade en trevlig afton och slog till med tre poäng vardera. Tredjelänken i kedjan, Danijela Rundqvist, stod för två assist.
Maritta Becker blev tvåmålsskytt i matchen, som AIK till slut vann med komfortabla 4-1. Tyskan gjorde de viktiga 2-1 och 3-1, båda gångerna framspelad av Kathrin Lehmann. Lehmann, med över 140 landskamper för Schweiz på meritlistan, avslutade sedan målskyttet med att slå in 4-1 i numerärt överläge. Assists från Becker och Rundqvist. Matchens första mål gjordes för övrigt av 20-åriga Nanna Hamell.
I och med gårdagens poängskörd är Maritta Becker uppe i 13 mål och 11 assist på 18 matcher denna säsong. Det ger henne en femteplats i Riksseriens poängliga. Kathrin Lehmann (9+12) är åtta i samma liga och på fjortonde plats hittar vi Danijela Rundqvist på 7+8. Maria Rooth är fortfarande säsongens drottning med 36 poäng på 19 matcher. Tätt skuggad dock av Segeltorps Erika Holst (35 poäng). Holst har förresten spelat tre matcher färre än konkurrenten Rooth. Ändå är hon seriens bäste målskytt - 17 mål på 16 matcher!

I och med gårdagens seger befäster AIK sin serieledning. En omgång återstår av Riksserien och sedan väntar slutspel. Ett slutspel vars utformning inte är helt okomplicerad.

- - -
Så här spelas SM-slutspelet för damer 2008/2009:

I åttondelsfinalerna möter vinnarna från fyra regionala division 1-serier (Norra, Östra, Västra och Södra*) lag 3-6 från Riksserien. Lag 1-2 från Riksserien går in först i semifinalerna.

Åttondelsfinalerna spelas i bäst av tre matcher. Riksseriens lag spelar första matchen borta och avslutar med två hemmamatcher.


SM-kvartsfinalerna spelas i bäst av tre matcher. Högst kvarvarande rankat lag väljer motståndare, näst högst rankat kvarvarande lag möter det återstående laget.

SM-semifinalerna, bronsmatch och SM-final spelas alla i bäst av en match. I SM-semifinalerna väljer Riksseriens lag 1 och 2 motståndare.

Semifinaler och medaljmatcher spelas i Sandviken 21-22 mars.

(All kursiv text ovan är saxad från Svenska Ishockeyförbundets hemsida.)

- - -
I fjol föll AIK (2-5) mot Segeltorp i SM-finalen. Det mesta tyder på att man får chansen till revansch söndagen den 22 mars. Innan dess ska man dock försöka bärga seriesegern genom att slå Brynäs hemma på söndag (1/3). Dessutom måste man förstås vinna sin semifinal i Sandviken samtidigt som Segeltorp gör vad de ska. I dagsläget pekar väl ingenting emot att det blir en repris på förra vårens SM-final...

- - -
*Länkar till de regionala division 1-serierna
Div 1 Norra Damer
Div 1 Östra Damer
Div 1 Västra Damer
Div 1 Södra Damer

All statistik i detta inlägg är hämtad från Svenska Ishockeyförbundets officiella hemsida.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att du skriver lite om den där fruntimmerssporten som liknar hockey!

Lehmann... Är hon släkt med gnagaren Marie på Hockeykväll?