fredag 6 februari 2009

"Ett modernt gladiatorspel"

Med jämna mellanrum diskuteras slagsmålens vara eller icke vara i svensk ishockey. Många menar att vi i Sverige blivit alltmer nordamerikanska i vår hockeysyn. Detta skulle bland annat yttra sig i en större och bredare acceptans för regelrätta uppgörelser på isen. Bullshit, säger Boris.

Senast igår kväll diskuterades "hockeyvåldet" i SVT:s eminenta diskussionsklubb Debatt. Janne Josefsson gjorde sitt bästa för att hålla nivån över ribban. Inledningsvis hade han dock lite svårt att hänga med. En inbjuden ungdomsspelare sa något om att han ju hade galler och därför inte kunde skada sig i ansiktet, varpå Janne Josefsson kände sig manad att reda ut vad som menas med galler. Stackars Janne hade inte en susning och framstod så smått som ett sanningssökande stolpskott...

- - -

Hur som helst. I studion satt en rad inbjudna gäster, bland andra en ung man med slutspelsskägg, poeten Tom Malmqvist. Han har skrivit en diktsamling som heter Sudden Death och handlar om hur hockeypojkar fostras in i en manlighetskultur. Efter att ha reflekterat över sin egen uppväxt har han kommit fram till att hockey är en hemsk sport och att man bör "införa någon form av genusteori bland tränare, att diskutera kön, manlighetsidealet", som han uttryckte det.

En annan gäst, journalisten Jan Hansson, påstod att hockeyn skiljer sig från övriga sporter då "den är den enda som tillåter slagsmål på banan". Enligt hans källor inom tränarkåren uppmanar man inte längre spelare att stå emot provokationer. Snarare skulle det vara så att tränare och ledare uppmuntrar till bråk och slagsmål.

Som tur var satt även Arto Blomsten och Ankan Parmström i studion. Båda försökte på ett pedagogiskt sätt förklara vissa elementära saker. För det första är det inte alls tillåtet att slåss i ishockey. Man blir utvisad om man slåss, ibland t.o.m. avstängd. För det andra är skaderisken betydlig större för den spelare som får ett slag med klubban än för den som med nävarna gör upp med en kombattant. För det tredje är hockeyn en idrott och som sådan har den ett eget regelverk. Detta, och det här är viktigt, hindrar inte utomståendes möjlighet att lämna in en polisanmälan om de tycker att lagbrott begåtts på (eller vid sidan av) isen.

- - -

Personligen är jag ingen större anhängare av hockeyslagsmål. Att det uppstår gruff, bök och stök emellanåt är en del av spelet. Men när det går till ytterligheter, som t.ex. i fallet Pihl vs Goren, då tycker åtminstone inte jag att det är roligt längre. Jag kan hålla med kritiker som undrar vilka signaler det sänder ut till ungdomsspelare, supportrar m.fl. när professionella hockeyspelare avsiktligt slår varandra blodiga. Men när det börjar snackas om "modernt gladiatorspel" och "tacklingar är också våld", då blir jag faktiskt lite trött.

Att slå på stora trumman och drabbas av moralpanik så fort det vankas hockeyfight är bara trams. Man måste kunna skilja mellan det som sker i en hockeyrink och det som händer ute på stan. Hockeyn är givetvis en del av samhället men det är en också en sport med egna regler, precis som för övrigt brottning, vattenpolo och karate är det. Ska vi förbjuda livtag i brottning kanske? Ska vi förbjuda vattenpolospelarna som river varandra i skrevet? Ska vi förbjuda slag och sparkar i karate och endast tillåta klappar och kramar? Jag bara undrar.

- - -

Gårdagens fniss:

"Att ta tre skär och tackla en annan människa i hög hastighet, det är också våld."
(Tom Malmqvist, poet)

Inga kommentarer: