lördag 14 mars 2009

Perspektiv på tillvaron

Det behövs inte mycket för att många gnagare (och andra också för den delen) ska falla in i negativa tankebanor och bli pessimister. En premiärtorsk och plötsligt ser allt mörkt ut. "AIK går aldrig upp i år..."

Låt oss ta det lilla lugna nu. AIK förlorade igår. Det är sant. AIK gjorde en blek insats igår. Det är också sant. Men AIK gjorde inte bort sig, AIK var inte chanslösa. AIK spelade under sin högstanivå och man hade oflyt i avgörande lägen. Därför förlorade man matchen men fick med sig en poäng. Det är en poäng som kan visa sig nog så avgörande i slutändan.

AIK hade faktiskt lika gärna kunnat vinna gårdagens match klart. Matchinledningen påminde starkt om starten mot Leksand hemma den 21 oktober. Skillnaden då mot nu var att AIK fick utdelning på sitt massiva spelövertag. Efter 3.36 ledde man med 2-0 och sedan kontrollerade man tillställningen fram till slutsignalen.

I går gick allting fel som kunde gå fel. Det betyder inte att AIK är dåliga. Det betyder inte att AIK inte kan bättre. Och det betyder definitivt inte att det är kört. Faktum är att det årterstår nio omgångar och därmed tjugosju poäng att spela om. AIK ligger för närvarande en poäng ifrån elitserieplatsen. Vilken gigantisk uppförsbacke!

- - -
Alla, såväl gnagare som övriga, vet att AIK är allt annat än huvudfavoriter till att gå upp i år. Det finns tre andra lag i Kvalserien som har större press på sig än de svartgula. Ett av dessa lag tog tre poäng i går. Ett annat av dem gick lottlöst. Att AIK råkade tappa poäng hemma och mot ett sämre lag är ingen katastrof, snarare en mindre skada som går att reparera. Seger i morgon i Södertälje och AIK kan vara i serietopp!

- - -
För att få lite perspektiv på AIKs fredagsflopp listar jag nedan några tankeväckande fakta:

  1. AIK inledde HockeyAllsvenskan 2008/09 med att förlora stort hemma, 1-5 mot Växjö. Därefter tog man sex raka trepoängare, varav tre på bortaplan. Efter 45 spelade omgångar landade Gnaget på en klar andraplats i tabellen.
  2. Rögle inledde fjolårets kvalserie med tre förluster på fyra matcher. Efter tio spelade omgångar var man klara för Elitserien.
  3. Leksand inledde Kvalserien 2004/05 med två raka oavgjorda matcher. I slutändan stod man som seriesegrare med 21 poäng.

Inga kommentarer: