lördag 21 mars 2009

Rögle på fall, del 2



Rögle är ett rivigt gäng
som vet hur man tar poäng
Slit och släng
Fart och fläng
men mot Gnaget blir det däng

- - -
AIK:s Henrik Eriksson är unik. Han är inte bara en av lagets viktigaste och bästa spelare. Han är dessutom den som antagligen känner motståndarna allra bäst. Eriksson, född 1979 och med nummer 79 på tröjan, har spelat för både Leksand 1995-1999 och Rögle 2004-2006. Till AIK kom han inför denna säsong från Almtuna, som ju var en hårsmån från att ta sig till Kvalserien. I vinter har Eriksson mestadels kamperat ihop med Mattias Beck och Jonas Westerling i AIK:s framgångsrika andrakedja.

Henrik Eriksson var en av HockeyAllsvenskans klokaste och bästa centrar och i Kvalserien har han visat att han håller hög klass. I mina ögon är han den enskilde gnagare som utmärkt sig allra mest och bäst. Han är i topp i Gnagets interna poängliga efter tre omgångar (2 mål och 3 assists) och han har klart bäst tekningsstatistik med 59% vinster. Detta att jämföra med exempelvis HockeyAllsvenskans bästa tekare, AIK:s Christian Sandberg, som i Kvalserien hittills ligger på blygsamma 46 % vunna nedsläpp.

Överhuvudtaget vill jag framhålla kedjan med Westerling, Eriksson och Beck som AIK:s främsta så här långt i kvalspelet. Trion har skapat mest tryck i anfallszon, skjutit mest och även producerat bäst. Beck drog in en härlig stänkare senast mot Leksand och Henrik Eriksson låg bakom det mesta i anfallsväg. Även jokern Westerling har snurrat på bra så här långt även om han fortfarande kan bli mer bestämd och resolut i sitt spel. Och skottet Jonas, skottet. Du måste lära dig att skjuta!

- - -
Även om det är glädjande att Gnagets andralina gör bra ifrån sig vill jag framhålla vikten av att firma Bång/Sandberg/Bergström kommer igång på allvar. Det är här AIK har sina ess, det är här vi har våra stora matchvinnare. Bång saknades mot Västerås i premiären och det syntes. Mot SSK var han helt okej och senast mot Leksand briljerade han stundtals med fart, tempo och fina finter. Sandberg har redan visat att han är skicklig nog att dominera i Kvalserien. Han har allt som krävs för att lyckas: Farten, balansen, blicken, handlederna och framförallt viljan att vinna. Bergström är jag fortfarande lite tveksam till huruvida han håller elitklass men som komplement till Bång och Sandberg duger han mer än väl.

Om AIK ska kunna rucka på Rögle och få skåningarna på fall i morgon krävs det att nämnda kedja producerar mål och poäng. Och inte bara det. De måste dominera. De måste få tryck på Rögle, snurra i de grönvitas zon och få in puck och spelare på mål. Det får vara slut på sarghörnshockeyn nu! Sandberg är vår nya stjärna och om vi ska få behålla honom till nästa säsong gäller det nog att ta den här elitserieplatsen. Jag är nämligen tämligen säker på att Sandberg spelar i Elitserien till hösten, oavsett om AIK gör det eller ej. Han är helt enkelt för bra för HockeyAllsvenskan.

Henrik Eriksson, Christian Sandberg & Daniel Bång. Segervapen mot Rögle?

Inga kommentarer: