tisdag 17 mars 2009

Masmos och knäckta leksingar?

aik
När AIK tar emot Leksand på Hovet i morgon kväll är det allvar. Båda lagen har inlett Kvalserien med två raka förluster och även om Gnaget har lyckats knåpa ihop en poäng hittills lär det krävas seger i omgång 3 för att drömmen om Elitserien ska hållas vid liv.


Det är knappast ett gäng knäckta leksingar som kliver in på Hovets is i morgon kväll. Man skulle förstås kunna tro det med tanke på omständigheterna. Laget har gått på pumpen mot såväl SSK hemma som Rögle borta. Dessutom har man drabbats av flera tunga avbräck inför AIK-matchen. Både Jan Huokko och Antti-Jussi Niemi utgick med huvudskador senast i Ängelholm. För Niemi ser det riktigt illa ut. Flera frakturer i ansiktet och något mer spel i Kvalserien är inte att tänka på för hans del. Låt oss hoppas att skadorna läker väl och att Antti-Jussi är tillbaka på isen lagom till nästa säsongspremiär.

De skrala resultaten och skadorna till trots; Leksand är som sagt knappast knäckta. Inte än i alla fall. Jag tror att man mentalt har varit förberedda på att det kunde bli en tuff start i kvalspelet. Att inleda mot de två seriefavoriterna är givetvis inte lätt och faktum är att Leksand har varit långt ifrån chanslösa i de två förlustmatcherna. Liksom AIK har man lidit av kombinationen oflyt + dålig skärpa i avgörande lägen. Det finns ingenting som säger att Leksand har anledning att ge upp. Det finns ingenting som talar för att Leksand inte kan resa sig.

Hur trist det än må vara med Leksands backskador kan ingen påstå annat än att AIK här (indirekt) har gynnats. Antti-Jussi Niemi värvades under sluttampen av säsongen just för att stärka Leksands defensiv. Man hade saknat en stabil, stark och ledande backklippa, särskilt som Jackman svikit och agerat sämre än förväntat. (Lite senare fick han också sparken.) In kom Antti-Jussi och han möttes sannerligen som en frälsare av sin nya hemmapublik. Nu saknas plötsligt både försvarsblocket Niemi och den offensivt starkaste backen (Huokko) inför resan till Stockholm. Det är spelarförluster som kan bli direkt avgörande i morgon kväll.

För AIK gäller det som vanligt att vara med från start. Förhoppningsvis har man nu lärt sig sin läxa. Det här är Kvalserien och här gäller helt andra spelregler än i serielunken. Det går inte att agera halvstirrigt i ett enda moment, ty då straffas man. Koncentrationen måste vara på topp från första nedsläpp och försvarsspelet måste fungera till hundra procent. AIK måste bli bättre på att komma in på mål, ta snabbara avslut och följa upp returerna. Och så måste man bli tuffare, hårdare och kanske till och med lite fulare.

När det hettar till i sarghörnen och framför mål måste de svartgula iskrigarna visa var skåpet ska stå. Måste man ta en fight så ta en fight. Måste man grisa i slottet så grisa som kungar. Om Gnaget ska segra i kampen om elitserieplatserna måste man börja regera på isen. Det gäller att förvandla motståndare och domare till statister på planen. Det är vi som bestämmer, inga andra. Det är vi som avgör vårt eget öde. Det är vi som ska komma, ses och segra. Det är vi som ska tillbaka!

Inga kommentarer: