måndag 23 mars 2009

Vi är överallt!



Inför tisdagens ödesmatch i Växjö laddar jag upp med att varva spökhistorier med kusliga grammatikstudier. Spökhistorierna är läskiga men det är ingenting i jämförelse med de objektiva predikativ och satsadverbial som min kurslitteratur är översvämmad av.

Superlativen har jag koll på sedan tidigare men det är knappast läge att damma av dem nu. AIK är varken skickligast eller bäst i Kvalserien. Men näst bäst kan vi fortfarande bli. Om Rögle eller SSK vinner båda dubbelmötena lagen emellan samtidigt som Gnaget tar kål på Smålandsspöket två gånger för alla, ja då är vi plötsligt med i racet igen. Och Västerås ska väl inte kunna ta full pott mot Leksand? Inför hemmamötet med Rögle kan vi faktiskt vara en ynka poäng efter serietvåan. Än ska gnagaren inte sluta drömma.

Då och då läser jag i tidningar och på nätet om det ökade antalet råttor i landets städer. Folk förfäras över "skadedjuren". Usch, tänker och säger dem var gång en liten gnagare med slingrig svans letar sig fram ur skuggorna. Själv utbrister jag "JIPPI!" och tar fram osten ur skafferiet. Råttorna är mina vänner, liksom för övrigt mössen, hamstrarna och sorkarna är boriska bundsförvanter. Vi gnagare håller ihop, i rått och torrt. Sedan kan folk säga vad de vill. Vill de rynka på ögonbrynen och se ut som om pesten härjar så fort vi dyker upp så är det väl deras bekymmer. En sak måste de inse: Vi gnagare är verkligen överallt!

För de läsare som trots allt känner sig manade att försöka hindra oss gnagare i vår framgångsrika utbredning rekommenderar jag Anticimex. På deras hemsida läser jag bland annat följande:
Gnagare är en stor grupp djur i den svenska däggdjursfaunan och bland dem finns flera av våra allvarligaste skadegörare. [...] Såväl råttor och möss förökar sig i snabb takt och det är därför nödvändigt att snabbt åtgärda problemen.
Med dessa väl valda citerade ord avslutar jag detta mustiga inlägg och önskar alla råtthatare god jakt. Bli inte besvikna om ni misslyckas bara. Vi gnagare är mästare på att överleva. Dessutom är vi allt annat är nyggradslösa. Så det så!

Inga kommentarer: