söndag 31 oktober 2010

AIK - Linköping 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)

AIK besegrade Linköping på Hovet igår och som vanligt gick det lugnt och städat till vid sidan av isen. Hela 3153 åskådare såg Gnaget ta sin andra raka seger.

Även på isen gick det lugnt och städat till. Clubens väluppfostrade, genomtrevliga och snälla pojkar ställde varken till med bök eller stök. Även om exgnagaren tillika LHC:s lilla svin, Andreas Jämtin, gjorde sitt bästa för att grisa till ställningen och tillställningen. Först körde han över AIK:s utmärkte målvakt i målgården. Sen blev han härligt förnedrad av Christian Sandberg och svarade med att lägga sig ner på isen och lipa, samtidigt som han slet och drog i Sandberg som den hungrigaste stackars kulting.

Jämtin fann varken tröst eller bröst. Istället för di fick han tji. Två minuter i grisboxen och spridda burop från läktarplats.

¤ ¤ ¤

Det har gnällts en del på Daniel Rudslätt på sistone. Kritiken har delvis varit berättigad. Rudslätt har gjort alldeles för lite poäng. Det har inte blivit ett enda mål så här långt och det är naturligtvis icke godkänt. Samtidigt vill jag påstå att Rudslätt gjort och gör väldigt mycket nytta på isen. Han är lagets kanske enskilt bäste forward när det gäller att ta defensivt ansvar, över hela banan. Han jobbar hårt i varje byte och han gör i princip inga misstag.

Igår låg han bakom båda AIK:s mål. Det syns inte i statistiken men den som tittar på målen förstår vad jag menar. Vem är det som "tar bort" sin motståndare efter Pavlikovskys tekning och därmed ger Stefan Johansson läge att skjuta? Vem är det som driver ned djupt i Linköpings zon och ger McDonell möjlighet att ta köksvägen?

Jag är överlag väldigt nöjd med AIK:s insats. Laget har hittat tillbaka till det försvarsspel som gav segrar mot Frölunda och Timrå tidigare på säsongen. Fasth är hur bra som helst i kassen och nu får han den hjälp han så väl behöver. Utespelarna rensar i slottet, håller ut motståndarna och ser till att Fasth ser skotten när de kommer. Backar och forwards ser till att få ut pucken ur zon, hittar kreativa lösningar ur trängda lägen och sätter på så vis upp egna anfall.

McDonell och Pavlikovsky har verkligen kommit in i laget. McDonell blir allt hetare i anfallszon. I tredje perioden mot Luleå bytte Pavlikovsky kedja med Oscar Steen och sedan dess återfinns Pavlikovsky mellan Rudslätt och McDonell. Ett lyckat byte. Steen å sin sida har gått in mellan bröderna Ahlström och den intensiva trion är rätt kul att skåda. Garanterat väldigt jobbiga att möta. En gnagisk variant av lulekedja anno 2010.

Bång - Sandberg - Tobbe Ericsson fortsätter att hitta rätt. Salmonsson - Andersson - Gynge däremot går väl sådär. Igår kom Blomdahl in efter en välbehövlig time out och därefter gick AIK på 13 anfallare. Gynge gick in i Sandberglinan medan Blomdahl tog Gynges plats i Anderssonlinan. Tobbe Ericsson fick sparsamt med speltid i tredje. Lite synd kan jag tycka då han faktiskt gör det väldigt bra ihop med Sandberg/Bång. Man vill ha igång Gynge men när han inte ens får spela i PP så blir jag osäker. Blir det bänken snart?

David Engblom spelar back igen och gör det med den äran. I dagsläget ser jag ingen anledning till att peta Engblom från den positionen. Han är exempelvis betydligt bättre än Dicken.

Tärnström, ja. Jag vill inte klaga efter en härlig seger men ärligt talat: Vad är det med karln? Vad håller han på med? Han framstår allt mer som en konstant säkerhetsrisk. I andra perioden gör han ett par helt galna misstag, ser närmast ut som en vilsen junior. I ett läge chansdriver han framåt när Johan Andersson står och bökar vid sargen utan att ha kontroll på pucken. Resultatet blir en kontring, två målkåta tjecker mot en Nemeth.

LHC:s kvitteringsmål kommer för övrigt i direkt anslutning till ett tärnströmskt mardrömsbyte.

Dicken spelade upp sig i tredje och i sina bästa stunder är han sig lik. Men fortsätter han blanda och ge som igår och som i Södertälje förra veckan så finns det anledning till oro. Melins recept för att få igång sin kapten har hittills varit att matcha honom hårt. Mycket speltid ska visst göra Dicken gott. Men jag vet inte. Igår stod han som ensam back i första PP-uppställningen. Han gör inte många rätt. Står mest och måttar, skjuter sällan och ser allmänt begränsad ut i sitt spel.

Dicken är inte vår bäste back. Offensivt heter han Josh. Defensivt heter han Patrik Nemeth.

¤ ¤

Men det här skulle bli ett glatt inlägg med minst tre poänger. Den första poängen avklarades med Jämtin. Den andra med Rudslätt. Den tredje kommer här: AIK är för närvarande tre pinnar efter Dif i tabellen. Seger mot Frölunda i morgon och allt talar för att vi passerar Herr Nilssons gäng senast på torsdag. Det finns anledning att le en söndag som denna. Åtminstone om man är AIK:are.

Nu krossar vi Elfsborg!

3 kommentarer:

Kalle Kosack sa...

F-n, ni verkar ju hänga kvar i allsvenskan också...

;)

Anonym sa...

SRJBLIFKNORR säger: Grattis till nytt kontrakt,får man nog säga. Det finns inte på värlskartan att ni kommer att kvala. Bang, Bang Bangura!

Black Boris sa...

Samma nummer samma sång
Bang Bangura Daniel Bång