söndag 17 oktober 2010

Visst är det bätter men int' är de bra

Det går bra nu men det kan alltid gå bättre. Ett par detaljer i spelet som AIK har att jobba på:

Power Play
Verkligen överraskande! Det ska till en riktig expert för att lista ut att AIK:s spel i numerärt överläge måste bli bättre.

Fyra mål på 39 försök ger en utdelning på 10,26 %. Mot Timrå blev det förvisso två kassar på kort tid men dessförinnan har Gnagets PP varit om inte dåligt så rent av kasst. Med Josh i laget har det äntligen börjat hända grejer och det verkar som man nu bestämt sig för att sluta lira runt. In med puck och folk på mål. Låt Josh sköta "inläggen". Skym, styr och fäktas framför kassen. En och annan retur torde snart börja trilla in. Personligen ser jag gärna Salmonsson på isen så mycket som möjligt i denna spelform. Och så Gynge i slottet.

Tekningarna
Här ser det inte särskilt bra ut, vare sig i statistiken eller praktiken. AIK förlorar helt enkelt fler tekningar än man vinner.

Efter elva spelade matcher har AIK vunit 296 tekningar och förlorat 352. Samtliga centrar utom Sandberg har minusstatistik och det är förstås inte bra. Bland seriens 25 bästa tekare återfinns inte en enda AIK:are. (Även om nämnde Sandberg sånär tar sig in på listan.) Procentuellt bäst i Gnaget är Daniel Rudslätt på 67 % vunna. Han har å andra sidan tekat vid tre tillfällen så den siffran säger inte ett smack. Sandberg däremot har varit inblandad i 108 tekningar. Av dessa har han vunnit 55 och förlorat 53. Därmed ligger han på 51 %. Andersson, Steen och Engblom ligger för närvarande på 46, 45 respektive 41 % vunna tekningar. Nyförvärvet Pavlikovsky ligger efter två spelade matcher på 47 %.

Tekningarna är viktiga, särskilt i försvars- och anfallszon. Här måste AIK:s centrar bli bättre. Och hur blir man det då? Tja, man tränar.

¤ ¤ ¤

Det finns så klart en massa fler detaljer att lyfta fram och fundera över. Men det får de riktiga experterna ta hand om. Jag nöjer mig med det mest uppenbara. Det som jag rimligtvis kan tänkas tänka och tycka något om.

De statistiska uppgifterna i inlägget är hämtade från förbundssajten http://stats.swehockey.se/ Det är för övrigt en sida som man lätt kan fastna på lite för länge. I alla fall om man är statistikbög som Boris. Där kan man också ta del av Elitseriens maratontabell och förundras äver hur någon som gör tabeller tänker. Ledtråd: AIK IF.

4 kommentarer:

Eddie sa...

Skulle nog vilja påstå att tekningar även är viktiga i den neutrala zonen, men resten i resten av arenan kvittar det ;-)


en teori om varför det skulle vara mer bråk med AIKs fans:
då dom vet att dom blir muddrade vid arenan, så lämnar dom även sitt knivskarpa intellekt kvar hemma

Black Boris sa...

Jag blir mer och mer förtjust i dina teorier :)

EHG sa...

Med tanke på förbundets svar om att "gamla AIK" och "nya AIK IF" har olika föreningsnummer vore det intressant att se hur det såg ut med difs föreningsnummer när deras förening styckades upp 1991.

Frölundaindianerna var väl Västra Frölunda IF (dvs samma som fotbollen) fram till 90-talet? Måste väl skett ett föreningsnummerbyte där med?

Adam K sa...

Black Boris:
En svart dag till mötes imorgon, men beklagar förlusten... vad hände??

Ni fick ju iallfall 2 tröst mål i 3:e perioden.

Frågan är om båda AIK:s målvakter hade en dålig dag tillsammans på samma dag? Snacka om otur...

Eller fick Hv låta sig siktas undre en längre tid? Ni får hålla kvar om bonus poängenn i fick i Kinnarps istället och komma igen.