lördag 30 januari 2010

Sandlådan tur och retur

Den debatt som för närvarande förs på Golden Hill är antagligen nödvändig. Inte desto mindre är den mer än lovligt tröttsam att ta del av. Jag har flera gånger tänkt bidra där med mina tankar om AIK och KHL men jag orkar inte delta i käbblet. Guldhyllan liknar inte sällan sandlådan. Gillar man att leka med hink och spade så bör man snarast göra sig ett besök på GH.

Senaste dagarna har det blivit allt tydligare att JA-sägarna och KHL-kramarna är i klar majoritet bland skribenterna. De få uttalade NEJ-sägarna blir mer eller mindre idiotförklarade av vissa meningsmot-ståndare. För en del KHL-kramare tycks det vara fruktansvärt svårt att förstå hur någon som kallar sig AIK:are kan vilja se AIK i det svenska seriesystemet hellre än i KHL. Vi är ju AIK liksom. Störst, bäst och vackrast. Inte fan ska väl vi finna oss i att behöva kämpa för vår existens?

¤ ¤ ¤

Det finns en i AIK-led utbredd föreställning om vad AIK är och vad AIK står för. Det är en grandios uppfattning som bygger på en myt men som för många gnagare är dagens sanning. För dessa gnagare är AIK världens mittpunkt. Allt kretsar kring AIK. Alla bryr sig om AIK. Antingen älskar man klubben eller så hatar man den. Att någon överhuvudtaget skulle kunna vara likgiltig inför AIK Hockeys framtida existens är för dessa gnagare fullständigt obegripligt.

En AIK:are som tror att AIK Hockey kan överleva genom att stanna kvar i det svenska seriesystemet är närmast att betrakta som en nostalgisk, bakåtsträvande fåne. En sån som jag är antagligen en stor jävla aikhatare. Bara en sån sak som att jag vågar skriva aik med gemener visar ju vilken självföraktande låtsasgnagare jag är. "Riktiga AIK:are" säger JA till KHL, JA till Peter Mellqvist och NEJ till Håkan Loob. Det är så alternativen och nyanserna ser ut i den svartvita värld som målas upp av diverse "riktiga AIK:are".

¤ ¤ ¤

Debatten får mig att tänka på en låt med Little Steven. Den handlar varken om AIK eller hockey men känns ändå väldigt aktuell. När vissa "riktiga AIK:are" försöker göra meningsmotståndare till låtsasgnagare påminner det inte så lite om när vissa s.k. patrioter försöker utmåla andra patrioter som mindre värda att kalla sig just patrioter. Klippet är från 1984, samma år som AIK senast vann SM-guld i ishockey.

4 kommentarer:

Inge Bärs sa...

Inne på samma tankar som dig i mångt och mycket.
Om du orkar läsa på GH så förstår du vad jag menar.

Jämtleksing sa...

Om man istället för hink och spade använder en vaskpanna när man leker i sandlådan kan man möjligen hitta ett och annat guldkorn. Men det är sällan mödan värt. Bättre då att gå in här där man kan tälja guldklimpar med, ja kanske inte med morakniv men med något annat vasst.

fz sa...

"Solen går aldrig ner över det Brittiska imperiet"

Greken sa...

Vad är khl?