AIK drog på sig sju stycken tvåminutersutvisningar igår. Det är ingenting att hänga upp sig på. Vårt snitt ligger på 17,31 utvisningsminuter per match. Något som däremot är värt att hänga upp sig på är Gnagets facit i boxplay. Tack vare att vi höll tätt i numerärt underläge mot Malmö passerades en liten drömgräns. AIK ligger numera på exakt 90,00 % i dödade utvisningar. Det är inte bara en bra siffra - det är en mycket bra siffra.
Samtidigt ska vi komma ihåg att det är små marginaler vi har att göra med här. Det var till exempel oerhört nära att Donald MacLean fick dit pucken i spel fem mot fyra i tredje perioden. Om MacLean, som hade mer eller mindre öppet mål där han stod vid Heinos högra stolpe, hade lyckats träffa pucken, ja då hade AIK idag haft 89,17 % i penalty killing. Å andra sidan var det kanske ingen slump att just MacLean sumpade sin chans - killen har hittills inte gjort ett enda mål i powerplay denna säsong...
-
AIK var Allsvenskans bästa lag i boxplay förra säsongen. Efter 45 spelade omgångar landade vi på 88,44 %. I Kvalserien var vi betydligt sämre: 83,72 %. Ändå blev vi med denna siffra kvalspelets näst bästa lag i BP. Endast Rögle var bättre med sina 85,11 %.
Södertälje, som ju vann Kvalserien, var visserligen sämre än oss i BP (83,33 %). Tyvärr var de ruggit effektiva i PP istället. På 40 numerära överlägen gjorde laget 12 mål. Med detta nådde man den i powerplaysammanhang magiska gränsen 30,00 %.
Procentsiffrorna från just Kvalserien bör dock tas med en hink salt. Det är kanske mer intressant att titta på antalet mål som lagen gjorde i PP respektive släppte in i BP. En sådan sammanställning får följande utseende:
1. Södertälje 12 - 8, (+4)
2. AIK 10 - 7, (+3)
3. Rögle 9 - 7, (+2)
4. Leksand 9 - 9, (+0)
5. Västerås 11 - 14, (-3)
6. Växjö 6 - 12, (-6)
Sluttabellen fick som alla vet inte riktigt samma utseende som PP/BP-tabellen ovan (byt plats på AIK-Rögle och Västerås-Växjö) men nog är den ändå ganska intressant? Det vore spännande att göra en liknande jämförelse med tidigare säsongers kvalserier. Kanske skulle man då kunna skönja ett tydligt mönster. Eller så är det inte alls som jag tror. Kanske finns det inte alls ett tydligt samband mellan bra PP/BP-statistik och topplacering i tabellen...
-
BP hit och PP dit. Statistik, statistik och förbannad statistik. Bakom och vid sidan om alla dessa siffror finns förstås en verklighet som rymmer mer än pluttifikation och diverse dividerande med procent. Det är klart att ett lags boxplay och powerplay inte enbart kan bedömas utifrån siffror och sammanställningar. Men siffrorna ger oss en hint om hur det faktiskt ligger till. Den som vill kan ju exempelvis jämföra Västerås nuvarande siffror i PP med fjolårets. Då: 28,26 %. Nu: 13,68 %.
-
Ett fungerande boxplay och powerplay kan vara skillnaden mellan succé och fiasko i en framtida kvalserie. Samtidigt är det spelet i fem mot fem som betyder mest. Det är ju om inte annat i denna spelform som det avgörs vilka som faktiskt får chansen att spela powerplay och vilka som tvingas försvara sig i boxplay.
-
En sak som bör tas upp i sammanhanget är antalet short handed goals. (Jag höll på att glömma det!) I Allsvenskan har AIK hittills mäktat med 3 mål framåt i spel i numerärt underläge. Bäst i serien är Mora med 6 mål. I kvalserien i våras var Rögle bäst med 3 short handed goals. AIK, Södertälje och Växjö skuggade med 2 mål var.
Det finns förstås en tabell över short handed goals against också. AIK har denna säsong släppt in 4 mål i numerärt överläge. I kvalserien släppte samtliga allsvenska lag in 2 mål var i denna spelform. Elitserielagen var bättre. Södertälje släppte bara in ett mål medan Rögle höll tätt.
Källa: http://stats.swehockey.se/
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar