fredag 11 december 2009

En jävla massa bönder

En av de bästa ramsorna vi har här i stan är den som får stå rubrik för detta inlägg. Det är självklart att vi ska sjunga nidvisor om bönder. Det är lika självklart att motståndarnas supportrar ska sjunga solnatattare om oss AIK:are. Det hör till. Det skapar atmosfär och stämning. Inte mig emot. Tvärtom. Men när bonderamsor blir till bondehat och landsortsförakt och elakheter och personangrepp och fan och hans moster tycker i alla fall jag att det inte är kul längre. En jävla massa bönder ska sjungas med humor och värme. Inte med hat och förakt. Dessutom bör vi stöddiga stockholmare då och då besinna oss en smula. Den gnagare som inte har bönder i släkten räcker upp en hand...
-
Själv har jag såväl valonskt smedjeblod som samiskt renskötarblod i mina ådror. Jag har mig veterligen närliggande rötter i Roslagen och Borlänge och mina förfäder var bönder nästan hela bunten. Ända sedan jag var barn har jag drömt om att flytta långt från stan till ett hus på landet. AIK är en av orsakerna till att jag aldrig kommer iväg.
-
Jag är uppvuxen i en förort till Stockholm. På Järvafältet spelade jag fotboll med en brokig skara vänner. Många hade utländska föräldrar. En del var födda på andra sidan jorden. Akalla var och är en smältdegel, där forntida runstenar och bondgårdar från förr möter dagens höghus och asfalterade gångvägar. På 60-talet var Akalla skog och betesmark. Familjer från stan åkte dit för att plocka svamp. På 70-talets byggdes idyllen som blev en förort som blev ett fiasko. Idag bor jag på gångavstånd från Hovet.
-
Stockholm är en storstad med svenska mått mätt men Stockholm är knappast en särskilt stor stad om man jämför med andra länders huvudstäder. Det är faktiskt inte särskilt länge sedan som stora delar av det vi idag kallar stan bestod av natur och obygd. Tämligen många grönområden är bevarade, men i övrigt blir det allt tätare mellan byggnader och gator när staden växer. Alla inflyttade bönder måste ju ha någonstans att bo.
-
Bönder hit och bönder dit
Överallt det mockas skit
Nidvisa slår folk i split
Dråpligt skämt blir dynamit
Elak tunga hör inte hit
Rim och reson ger rolig rit

Även om jag gillar bondesången
Ratar jag hat-och hotjargongen

Vem är bonde, vem är dräng?
Ids du höra min refräng?

Alla är vi väsentligen
Lika varandra och äntligen
Lättar jag mitt hjärta offentligen
Alla är vi bönder egentligen


3 kommentarer:

Jämtleksing sa...

Vi leksandssupportrar har ju hört den där några gånger. Det komiska är ju att vi även får höra den när vi kommer till vanliga medelstora svenska städer som ni i er tur kallar bönder. Det roliga då är när vi tar över ramsan och överröstar hemmaklacken och gör orden till våra egna om oss själva. Det blir en ganska kul effekt.
Håller helt med dig. Nidvisor är bra om man bara har lite humor.

Black Boris sa...

Det är kul när ni leksingar, som du säger, tar över ramsan. Tyvärr brukar många AIK:are ha svårt att hantera det där, att ni så att säga tar udden av vår sång. Ofta övergår man då till "Vi hatar Leksand" eller något liknande. Trist rycker jag. Hade varit mycket roligare om även vi AIK:are kunde ha lite självdistans. Men sådant trams är vi förstås alldeles för stolta för...

Grattis till segern förresten. Det var verkligen en match som gick i perioder!

Olof Loklint sa...

Det var då ett tjat om bönder! Vem startade detta?