måndag 19 oktober 2009

Vikten av att vinna

AIK:s seger i går var inte vilken seger som helst. Att slå Leksand är alltid härligt men igår kändes det extra skönt. Det var en viktig vinst för Gnaget - och en tung förlust för Leksand.


Man ska inte överdriva betydelsen av en enstaka seriematch, självklart inte. Men gårdagens fight var inte bara en seriematch i mängden. Det var en match med större symbolvärde än så. För AIK var matchen viktig av flera skäl. Laget kom till spel med en dålig trend i ryggen. Vid en förlust riskerade man inte bara att tappa mark i tabellen, utan också att tappa greppet helt om publiken. Gnaget behövde verkligen en seger. För lagmoralen, för tabellläget och för framtida matcher på Hovet.

Leksand hade även de all anledning att vilja vinna igår. I fjol förlorade de fyra av fem gånger mot AIK. Enda segern kom i en betydelselös match på Hovet, då båda lagen var klara för Kvalserien. Gårdagens toppmatch var kanske inte så viktig för Leksand sett ur ett poäng- och tabellperspektiv, men för lagets (och inte minst supportrarnas) självförtroende bör mötet ha varit av högsta dignitet. Jag är säker på att det sved rätt ordentligt i det blåvita skinnet att återigen få på pälsen av Gnaget.

För ett par år sedan var rollerna ombytta. Då var det AIK som ständigt och jämt åkte på pisk av Leksand. Mellan åren 2002-2007 vann Gnaget inte en endaste match mot masarna. Inför förra säsongen hade AIK inte slagit Leksand sedan i Elitserien 2000/2001. Det hann bli tio raka torskar (!) innan trenden bröts, i och med 3-2-segern i fjol (21/10). En del leksingar gör idag sitt bästa för att förneka det, men jag vet att gårdagens förlust var riktigt tung. Det sätter sig i skallen på både spelare och supportrar att gång på gång förlora mot ett och samma lag.

Självklart är det inte hela världen för Leksand att förlora en match på Hovet. Självklart är det i Kvalserien det gäller att vara som bäst. Men för att kunna vara som bäst när det gäller som allra mest, måste man ha självförtroende i laget. Man måste tro på sig själva och veta att man kan slå alla lag. Jag säger inte att Leksand är knäckta på något sätt, men jag tror att laget verkligen, verkligen behöver vinna över AIK den 11 november. Som det är nu sitter Gnaget på ett stort mentalt övertag. Ovärderligt inför de kval som komma skall.

1 kommentar:

Anonym sa...

En väldigt bra analys. Det förvånar mig att så många proffstyckare, både i media och andra, så sällan tar upp denna aspekt, d.v.s den mentala biten. Har det väl börjat gå troll i en sak, så tar det oftast lång tid att korrigera på individnivå, och än längre på gruppnivå. Hur reparerar man ett förstört självförtroende? Det finns inga s.k. "quick fixes" utan det är bara att gnugga på. Men den tiden har man inte på sig i kvalserien. Så precis som jag sa i mitt förra inlägg så om Leksand inte spöar Gnaget/Malmö mer än förra säsongen så kvalserien körd, tyvärr. Traditionens makt är stor.

Får väl hoppas AIK inte tar sig till kvalserien ;-) Skämt åsido, har mer eller mindre accepterat att LIF är det nya Skellefteå.

/Göran