fredag 30 oktober 2009

Sida vid sida - sitter de i samma båt?



Efter kvällens rafflande omgång är toppstriden tätare än någon-sin. Det skiljer endast fem poäng mellan ettan Malmö och sjuan Borås. Leksand är "bara" trea, tätt skuggade av AIK på fjärde-platsen.

Känns det inte lite grann som att AIK och Leksand är ute på samma typ av resa? En poäng skiljer de förväntade topp-två-lagen åt och målskillnaden är nästan identisk. Leksand har tagit 18 poäng hemma, AIK 17. Lagen har tagit 9 poäng vardera på bortaplan. Powerplaystatistiken är nästan exakt den samma: Leksand har gjort 14 mål på 71 numerära överlägen. AIK har gjort 14 på 68.

Men likheterna slutar inte där. I boxplay är man också nära varandra. AIK har släppt in 9 mål på 69 numerära underlägen, Leksand har 12 insläppta på 73. I s.k. Scoring efficiency är man hack i häl på varandra: AIK har gjort 45 mål på 451 skott, vilket ger 9,98 i utdelningsprocent. Leksand har gjort 44 mål på 458 skott, vilket innebär en effektivitet på 9,61 %.

De enda tydliga skillnaderna mellan AIK och Leksand (statistiskt sett) är dels att AIK drar på sig mindre utvisningar, dels att Leksand lockar betydligt mer publik. För min del får Gnaget gärna både tränga sig före i vaccinationskön och börja spela grishockey - bara publiken hittar tillbaka till Hovet.

Källa

Inga kommentarer: