fredag 30 januari 2009

Räcker 20 p i Kvalserien för att gå upp?

Pratade alldeles nyss med min glennifierade vän i telefon. Kom in på Kvalserien och vad som krävs för att AIK ska gå upp. "Hur många poäng behöver man ta egentligen? Räcker 20?", funderade Greken.

Statistikpornografiker som jag är gjorde jag en snabb djukdykning ned i Svenska Ishockeyförbundets databas. Detta är vad jag fann:
    • Sedan trepoängssystemet infördes i Kvalserien säsongen 1999/2000 har avancerande lag (dvs. ettan och tvåan) i genomsnitt tagit 21,6 poäng.

    • Det varierar dock kraftigt mellan olika säsonger. 2001/2002 toppades Kvalserien av Timrå och Leksand som samlade ihop hela 25 poäng vardera. Då var för övrigt AIK trea på 17 poäng.

    • Den senaste Kvalserien, 2007/2008 var betydligt jämnare. Då räckte det med 19 poäng för att knipa en plats i Elitserien, vilket Brynäs och Rögle gjorde. Trea var Malmö med 17 poäng.

    • Mora är det lag som lyckats ta sig upp med minst antal poäng, 17 säsongen 2003/2004. Då toppades Kvalserien av ett överlägset Malmö med 25 poäng.
Ur ett statistiskt perspektiv bör alltså 21-22 poäng räcka mer än väl för Gnaget. I praktiken innebär det att man behöver vinna 6-7 matcher samt spela en och annan oavgjord. Det blir tufft men inte alls omöjligt. Samtidigt kan det, beroende på hur jämn serien blir, räcka med 17-18 poäng för att fixa Elitseriekontraktet.

- - -

För övrigt ligger Gnaget under i Nybro efter första perioden. 2-0 till hemmalaget, 11-13 i skott. Smålandsspöket lever...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som vanligt är det hemmamatcherna som är dom viktiga och får ni upp lite hockeyfeber där nere i 08-land borde det betyda att inget lag kan komma till hovet och hämta hem några poäng. Sen tar ni något avhängt lag på bortaplan så är ni tillbaka.

Black Boris sa...

Hockeyfeber blir det nog alldeles säkert och hemma på Hovet är vi starka. Men bortaspelet är inte vad det borde vara.

Av någon märklig anledning tycks AIK klara sig bättre borta mot topplagen än när man stöter på mindre namnkunniga gäng. I Mora, Leksand, Västerås och Umeå har det blivit trepoängare medan det i Nybro, Oskarshamn, Ljungby, Bofors och Växjö mest har blivit förluster.

Vem kan förklara dessa märkliga resultat? Inte jag i alla fall.