lördag 10 januari 2009

Hedenström ryter till

AIK Hockeys ordförande Mats Hedenström tar i en krönika i gårdagens matchprogram upp en viktig fråga. Det är med anledning av den aktuella debatten om målkamerornas vara eller inte som Gnagets starke man ryter till. Hedenström är kritisk till de olika regler som gäller i Elitserien kontra HockeyAllsvenskan.

"I Eltserien använder man målkameror och spelar fem minuters förlängning om en match slutar oavgjort, blir det inga mål under dessa fem minuter så fastställs slutresultatet och vardera laget tilldelas en poäng. I HockeyAllsvenskan används inga målkameror och en oavgjord match följs av förlängning och därefter straffar om inget mål producerats under femminutersperioden."

Jag håller med Hedenström i kritiken och tycker att det är bra att han står på sig. Det är egentligen helt obegripligt hur Svenska Ishockeyförbundet kan tillämpa olika regler i olika serier. Särskilt som serierna i allra högsta grad har med varandra att göra och påverkas av varandra. När det gäller bristen på målkameror i HockeyAllsvenskan kan jag dock ha en viss förståelse. Jag vet inte vad det skulle kosta att införa målkameror i landets näst högsta serie men jag anar att det handlar om betydande summor.

När det gäller oavgjorda matcher och efterföljande förlängningar/ straffar tycker jag att kritiken är klockren. Av vilken anledning har man olka regler? Är det för att man från Svenska Ishockeyförbundets håll tror att eventuella straffläggningar lockar mer folk till de allsvenska hockeyladorna? I så fall bör man tänka om. För det första är det ett alldeles för slumpmässigt sätt att avgöra seriematcher på. För det andra är det faktiskt inte sååå underhållande med straffavgöranden i ishockey.

Personligen tycker jag mest att seriematcher som avgörs via straffar lämnar en besk eftersmak i munnen. Oavsett om mitt lag vinner eller förlorar. Straffläggningar hör möjligen hemma i turneringar som VM och OS, där vilotiden mellan matcher är för kort för mastodontmatcher i fem-perioder-långa-klassen. I övrigt anser jag inte att de har i hockeyn att göra. Allting är inte bra bara för att det praktiseras i NHL. Allting är inte bra bara för att det är "spännande". Och allting är verkligen inte bra när det ena gäller i HockeyAllsvenskan och det andra i Elitserien.

Förresten, ett litet instick i målkameradebatten och frågan om dyra kostnader. Hur mycket pengar lägger egentligen en genomsnittlig allsvensk klubb enbart på avslagna klubbor per match? Dagens klubbor tycks inte tåla ett smack och ändå kostar de skjortan per styck. Kanske läge att gå tillbaka till gamla hederliga klubbor samtidigt som man lägger pengarna på kameror istället? Skämt åsido, det klart att grabbarna ska ha dyra klubbor. Men håll med om att det stinker att se dem gå sönder stup i kvarten.

Inga kommentarer: