tisdag 27 januari 2009

Inför Troja/Ljungby-AIK

Åtta omgångar återstår av HockeyAllsvenskan. Det ser minst sagt bra ut för Gnaget men ännu återstår att antal prövningar. Jag tänker särskilt på de fem bortamatcher som väntar.

Borta bra men hemma bäst
Faktum är att AIK under säsongen varit betydligt sämre på bortaplan än hemma på Hovet. På arton bortakamper har det endast blivit åtta trepoängare. Lägg därtill två oavgjorda och hela åtta förluster och fram träder ett tydligt mönster: Borta bra men hemma bäst. Dessa siffror är å ena sidan allt annat än glimrande. Å andra sidan är de inte fy skam heller, åtminstone inte om man sätter dem i jämförelse med övriga lags bortastatistik i serien. Det är normalt att lag, även sådana som ligger i toppen, gör sämre resultat borta än hemma.

AIK:s bortaförluster har kommit mot Troja/Ljungby (2-3), Nybro (2-3), Malmö (1-3), Oskarshamn (1-6), Växjö (1-2), Bofors (3-4), Almtuna (3-6) och Björklöven (2-3). När nu fem bortamatcher återstår konstaterar jag att fyra av dessa innebär möten med lag som Gnaget tidigare fått pisk av (på bortaplan). Särskilt svårt har AIK haft mot smålandslagen.

Seger i Sunnerbohov?
Redan i morgon ges AIK chansen att göra upp med Smålandsspöket. Troja/Ljungby står för motståndet och jag räknar med en riktigt svår match. Troja är starka i sin egen borg och tar flertalet av sina pinnar hemma i Sunnerbohov (41 poäng att jämföra med blott 14 på bortaplan). Laget har precis allt att spela för. Man är för närvarande åtta i serien, en poäng efter sjuan Björklöven, dessutom med en match mindre spelad. Seger mot AIK i morgon och den åtråvärda playoffplatsen inte bara hägrar, den är i Trojas egna händer.

För AIK gäller det att vara med från start. Senast lagen möttes i Ljungby hamnade Gnaget i tidigt underläge, 0-2 efter en period blev till 0-3 efter två. Då hjälpte det inte att AIK i sista tredjedelen gjorde två mål och vann skotten klart, 18-1. Torsken var ett faktum och två dagar senare åkte man till Nybro och fick stryk igen. Bortatrenden var igångsatt och Smålandsspöket väckt till liv.

Jag hoppas att AIK har lärt sig läxan från senaste mötet i Ljungby. Jag hoppas att man vänder förlusten då till revanschlusta nu. Att man stärkta av fina segrar i bland annat Leksand och Mora kliver in på isen och dominerar spelet från start. AIK är ju ett så mycket bättre lag än Troja/Ljungby. Hemma på Hovet vann man klart och det vore väl fan om man inte skulle kunna prestera även i Småland.

Låt mig förresten påminna om vilka som väntar på fredag. Just det, Nybro borta...

Inga kommentarer: