söndag 11 januari 2009

Spelets regler, del 2: Puck Out

Puck out är en bespottad och illa omtyckt regel. Många spelare, ledare och supportrar stör sig på den. Framförallt är det hur reglen tolkas som väcker känslor hos delar av den svenska hockeyfamiljen. Kanske är en anledning till den utbredda irritationen att många av oss saknar kunskap om hur regeln faktiskt är skriven och ska tolkas.

Så här står det ordagrant i Svenska Ishockeyförbundets officiella Case Book: (För er som mot förmodan tycker att det är mycket text att ögna igenom föreslår jag att ni scrollar ned i inlägget och tar del av min avslutande kommentar.)


Regel 554 – Delaying the game – Fördröjande av spelet

554(c) – Skjuta eller kasta pucken utanför spelbanan.


B – Tolkning

Under denna regel så menas att toppen av sargen och toppen av skyddsglaset tillhör spelplanen/banan.


C – Situationer

Situation 1
En målvakt eller spelare i sin försvarszon skjuter pucken ut från spelbanan över skyddsglaset och in på en spelar- eller utvisningsbänk.

Åtgärd: Målvakten eller spelaren skall automatiskt ådömas ett Mindre straff.


Situation 2
Målvakt eller spelare skjuter en puck som träffar skyddsglaset och sedan går ut från spelbanan.

Åtgärd: Målvakt eller spelare skall inte automatiskt ådömas ett Mindre straff.


Situation 3
Pucken skjuts och träffar målvakt eller spelares klubba eller någon del av hans utrustning och reflekteras oavsiktligt över sargen.

Åtgärd: Ingen utvisning skall utdömas.


Situation 4
Pucken skjuts och fångas av målvakten som sedan kastar upp den och med sin klubba, handske, arm eller benskydd dirigerar pucken över sargen i en avsiktlig rörelse.

Åtgärd: Målvakten ska ådömas ett Mindre straff.


Situation 5
En målvakt eller spelare skjuter pucken genom en öppen båsdörr.

Åtgärd: Ingen utvisning.


Situation 6
Målvakt eller spelare i sin försvarszon skjuter pucken direkt över sargen som saknar skyddsglas och in i ett spelarbås eller utvisningsbås

Åtgärd: Ingen utvisning skall utdömas.


Situation 7
Målvakt eller spelare i sin försvarszon skjuter pucken direkt över skyddsglaset utanför banan och där efter landar pucken i ett spelarbås eller utvisningsbås.

Åtgärd: Målvakt eller spelaren skall automatiskt ådömas ett Mindre straff.


Situation 8
Målvakt eller spelare i sin försvarszon skjuter pucken direkt över hela banan och över skyddsglaset bakom motståndarnas mål. Detta under spel med lika antal spelare på banan.

Åtgärd: Icing – Ingen automatisk utvisning.


Situation 9
Målvakt eller spelare i sin försvarszon skjuter pucken direkt över hela banan och över skyddsglaset bakom motståndarnas mål. Detta under spel i numerärt underläge orsakat av en eller fler utvisningar.

Åtgärd: Målvakt eller spelaren skall automatiskt ådömas ett Mindre straff


Situation 10
En målvakt eller spelare i sin försvarszon skjuter pucken direkt över skyddsglaset utanför banan, detta under en avvaktande utvisning mot samma lag.

Åtgärd: Målvakt eller spelaren skall inte automatiskt ådömas ett Mindre straff.
Avvaktande straff utdöms – Tidsföljden avgör.

(Källa: Svenska Ishockeyförbundet, Case Book 2008/2009.)


Kommentar:
Det är en snårig regel som ni märker. Men utifrån ovanstående text kan vi konstatera följande:

Utvisning (2 min) döms när
  • En målvakt eller spelare i sin försvarszon skjuter pucken ut från spelbanan över skyddsglaset och in på en spelar- eller utvisningsbänk.

  • Pucken skjuts och fångas av målvakten som sedan kastar upp den och med sin klubba, handske, arm eller benskydd dirigerar pucken över sargen i en avsiktlig rörelse.

  • Målvakt eller spelare i sin försvarszon skjuter pucken direkt över skyddsglaset utanför banan och där efter landar pucken i ett spelarbås eller utvisningsbås.

  • Målvakt eller spelare i sin försvarszon skjuter pucken direkt över hela banan och över skyddsglaset bakom motståndarnas mål. Detta under spel i numerärt underläge orsakat av en eller fler utvisningar.

Utvisning döms inte när

  • En målvakt eller spelare skjuter pucken genom en öppen båsdörr.

  • Målvakt eller spelare i sin försvarszon skjuter pucken direkt över sargen som saknar skyddsglas och in i ett spelarbås eller utvisningsbås.

  • Målvakt eller spelare i sin försvarszon skjuter pucken direkt över hela banan och över skyddsglaset bakom motståndarnas mål. Detta under spel med lika antal spelare på banan.

Ärligt talat. Jag vet inte om jag har blvit så mycket visare av den här extremt ambitiösa genomgången. Det känns fortfarande som att bedömningen av Puck Out är en snårig tolkningsfråga. I vissa fall är det domaren som ska avgöra huruvida förseelsen är avsiktlig eller inte. Jag blir inte riktigt klok på det här.

Egentligen borde jag inte publicera denna text överhuvudtaget. Å andra sidan anser jag att det finns en poäng med att faktiskt göra det. Här tydliggörs ju på ett slående sätt hur absurt svårförståelig denna omtvistade regel är. Det är lätt att förstå varför Puck Out får spelare, ledare och supportrar att gnissla tänder. Själv blir jag bara trött när jag tänker på hur mycket tid jag just har lagt ned på att skriva detta lååånga och tröstlösa blogginlägg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så snårigt tycker jag inte att det var.
Så länge försvarande spelare eller målvakt har kontroll på pucken är det glasklart, men när vi kommer till situation 3 blir det genast diskutabelt. Det är svårt att avgöra vad som är oavsiktligt.

Black Boris sa...

Du har kanske rätt - så snårigt var det väl inte. Men under tiden jag satt och läste och skrev kändes det så. Frågan om avsiktligt/oavsiktligt är dock snårig som en igenvuxen skog.

Anonym sa...

...och inga regler i världen kommer någonsin att göra den mindre diskutabel