måndag 12 januari 2009

Ett orättvist system

Jag har många gånger varit kritisk mot hur seriesystemet tillämpas i svensk hockey. Särskilt har jag tyckt att det är alldeles för svårt att avancera från HockeyAllsvenskan (och dess förgångare, jag tänker närmast på Allsvenskan och SuperAllsvenskan). Denna kritik står jag fast vid, jag tycker att det åtminstone borde finnas en direktplats att slåss om. Seriesegraren i HockeyAllsvenskan borde således gå upp direkt, jumbon i Elitserien borde degraderas.

Kvalserien i dess nuvarande form är intressant. Sex lag gör upp om två elitserieplatser, två lag från Elitserien, fyra lag från HockeyAllsvenskan. Denna kvalform inbjuder till spänning, dramatik och finfina publikintäkter. Inget fel i det. Inte alls. Problemet är bara att systemet är på tok orättvist. Elitseriens bottenlag ges en extra chans efter att ha misslyckats i seriespelet. De allsvenska topplagen tvingas istället till ett extra kvalspel. Särskilt orättvist blir det, anser jag, mot den allsvenska seriesegraren. I praktiken innebär ju en förstaplats ingenting. Annat än äran då möjligtvis.

En del menar att det nuvarande systemet är bra. Ibland pekar de på statistik från tidigare års kvalserier. "Titta här", säger de. "Sedan kvalserien i dess nuvarande form infördes säsongen 1996/97 har hela 13 av 24 avancerande lag kommit från den lägre serien. Endast 11 av elitserielagen har ju lyckats hålla sig kvar. Det visar väl att det inte alls är så svårt att gå upp i Elitserien."

Förvisso stämmer statistiken. Och förvisso är det sant att en majoritet av avancerande lag från kvalserien kommit från Allsvenskan/SuperAllsvenskan/HockeyAllsvenskan. Jag skulle ändå vilja vända på ovanstående resonemang. Om det nu är så många lag från HockeyAllsvenskan som går upp, varför kan man i så fall inte införa automatisk uppflyttning, åtminstone för seriesegraren? Statistiken visar ju att topplag från HockeyAllsvenskan klarar sig bra mot elitmotstånd. Varför ska de tvingas till ett extrakval medan bottenlagen i Elitserien ges en extra chans?

Jag skulle önska att hockeyn tog intryck från fotbollen i denna fråga. Inför både direktavancemang och kvalspel. Då får vi mer spänning i såväl toppen av HockeyAllsvenskan som botten av Elitserien. Framförallt får vi ett rättvisare seriesystem, som inte gynnar elitlagen på bekostnad av alla andra. Dessutom tror jag att fler lag i HockeyAllsvenskan skulle våga satsa hårdare om de visste att en serieseger per automatik innebar uppflyttning.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker som dig Boris det vet du. 2lag kan va för mycket men sist i elitserien ner och först i allsvenskan upp. Sen för att göra det lite mer intressantare lag 9,10,11 samt 2,3,4 i allsvenska gör upp om 3 platser så får lag 9,10 i elitserien inte avsluta säsongen så tidigt som dom gör. Då får dom 5 hemmamatcher som ger kanska mycket pengar till klubbkassan. Vad tycker du om mitt förslag. G.G.G

Black Boris sa...

Ja, varför inte? Det vore riktigt spännande och intressant. Elitklubbarna skulle givetvis gnälla men det gör dom ju redan i alla fall. Fick Hockeyligan bestämma skulle serien väl ha varit stängd för länge sen...

Black Boris sa...

Samtidigt tycker jag det är bra med en playoffplats till kvalserien. Det skapar lite nerv i mitten av tabellen (Allsvenskan allts). Kanske lag 2 och 3 direkt till kvalserien (som idag) och lag 4, 5, 6 och 7 i playoff om sista platsen.

Anonym sa...

Ja det var ingen dålig idé det heller ger ju mer nerv i allsvenskan