torsdag 15 januari 2009

"Lika dålig som rekordjämn"

I en artikel i dagens SvD skriver Janne Bengtsson om den rekordjämna Elitserien. Tre hockeyexperter uttalar sig i frågan och slutsatsen är intressant: Serien är lika dålig som den är jämn. Särskilt tar man upp bristen på konstruktivt spel.

Ingvar "Putte" Carlsson är kritisk till vad han ser:
"Den individuella skickligheten har sjunkit överlag. Farten är hög och intensiteten är bra men när det handlar om att lösa hockeyproblematiken, då tar det stopp; då blir det bara ”lyft ner och jobba, lyft ner och jobba...”
Leif Boork säger:
"I grunden handlar det om att skickligheten blivit sämre. Man har lyft fram kampen och prioriterat bort det smarta puckhållandet. Det är för mycket ”spela ner på djupet och jobba” istället för att försöka spela bort motståndaren."
Calle Johansson håller med och utvecklar resonemanget:
"Vi har en mellangeneration i svensk hockey som tyvärr saknar spelsinne. De spelarna har helt enkelt tillbringat för mycket tid i gymmet och för lite tid på isen. Det spelar ju faktiskt ingen roll hur stark du är om du inte vet hur du ska passa pucken eller gå mot mål."
Jag skrev häromdagen ett blogginlägg i vilket jag kritiserade"snacket om energi" i svensk hockey. Därför blir jag glad när jag läser dagens artikel i SvD. Det är uppfriskande att frågan lyfts på allvar av kunniga och respekterade hockeyprofiler. Det är bara att hoppas att spelare, ledare, kommentatorer, journalister och supportrar tar till sig argumentationen. Hockey handlar inte bara om vilja och styrka - hockey handlar om kunnande och skicklighet!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan är om det gynnar AIK med en sämre Elitserie där lagen kämpar snarare än spelar?

Känns som vi har lättare mot spelande motstånd.. vad säger du?

Black Boris sa...

Hmm, en tankeväckande fråga. Jag tror på sätt och vis som du, att dagens AIK klarar sig bättre mot "spelande" lag. Å andra sidan, till kvalserien kommer lagen från Elitserien, oavsett vilka de blir, med stora förväntningar på sig.

De förväntas ju föra matcherna, dominera spelet och framförallt vinna och klara sig kvar. Förhoppningsvis blir det mer spel än kamp men många matcher kommer att ha slutspelskaraktär och då blir det mycket kamp. Samtidigt brukar de lag som är mest kyliga, kunniga och kompetenta till slut stå som segrare.

Jag vill tro att AIK redan i år är redo att ta steget upp. Det som jag framförallt tycker talar för oss är den starka defensiven (och Heino). I början av säsongen vann vi många matcher med uddamålet efter jämna och målsnåla tillställningar. Nu gör vi fler famåt samtidigt som vi fortfarande är solida bakåt.

Bara nu inte Tärnström går sönder...