tisdag 11 januari 2011

Börja om från början

Det är tyvärr inte mycket som fungerar för AIK just nu. Boork skrev häromdagen att laget har ett konstruktivt anfallsspel men det var nog ett tag sedan som han såg en hel match med Gnaget. Eller så drömmer han.

AIK är för närvarande seriens sämsta lag. Spelet fungerar inte. Det läcker bakåt och händer alldeles för lite framåt. AIK:s anfallsspel går i huvudsak ut på att dumpa puck och därefter nagla fast motståndarna bakom kassen. Det spelet har inte gett någon vidare utdelning på sistone. Mot Djurgården går både forwards och backar bort sig gång på gång. I anfallszon och mittzon går man bort sig. Man väljer inte när man ska överbelasta utan pumpar på i alla möjliga och omöjliga lägen. Naivt och inte särskilt elitseriemässigt.

I andra perioden har AIK lite otur. Urstarke Zednik är nära att göra ett drömmål fram till 1-2 men Owuya klarar. Strax därefter får Dif chansen i numerärt överläge. I boxplay är Sandberg på väg att ta ut pucken ur zon, blir hakad/trippad men utan åtgärd från domarna. Istället åker han själv ut några sekunder senare, varpå Dif gör mål i spel fem mot tre. En stund senare är det dags igen. Powerplay för Dif och 3-1. Där och då ser AIK ut som ett slaget lag. Det finns inte kraft nog för att orka vända matchen.

* * *

Jag gräver inte ned mig över kvällens förlust även om den såklart känns både sur och tung. Men det bekymrar mig att AIK har så svårt att komma in på mål.

På de senaste tio matcherna har AIK gjort tjugo mål. Hälften av dessa har kommit mot Timrå, fördelade på två matcher. AIK har förtvivlat svårt att skapa chanser utifrån ett eget konstruktivt anfallsspel. Uppspelen är oftast dåliga och ogenomtänkta. Avståndet mellan spelarna är ibland så stort att jag ibland undrar om de överhuvudtaget följer samma matchplan. Powerplay är bedrövligt.

Nu är dock Zednik nyanländ och förhoppningsvis kan han bidra till att AIK får fart på offensiven. Fasth är på banan igen, liksom unge Nemeth och gamle Svensson. AIK är definitivt inte uträknade men det måste nog vända snart. Annars är risken stor att vi gnagare tvingas genomlida ännu en kvalfylld vintervår.

2 kommentarer:

Brynäsredaktionen sa...

Som en tröst i derbymissen - en Blog Award även från undertecknad.

Adam K sa...

Läs och begrunda....
http://hockeysverige.se/blogg_show_georges-laraques-halsning-till-aik.html?id=11222473