söndag 22 augusti 2010

För gammal för att inte orka bry mig

Jag är trettio år ynka. Min flint är endast i begynnande. Kinderna är lika lena som på den fjunigaste junis. Ändå känner jag mig gammal.

Jag känner mig gammal när ryggen strejkar och nacken värker och knäna knäcker. Men inte riktigt så gammal. Riktigt så gammal känner jag mig bara när jag ser unga, arga män med mord i blick och sten i hand som skriker hata hata HATA och som säger sig vara AIK och som kastar sina stenar och bengaler och som kräver respekt, RESPEKT! - eller är det rädsla? - och som alltså säger sig vara AIK och som på sätt och vis väl också är det, klubben väljer ju inte sina "fans". Dessutom säger journalisterna, bloggarna, verklighetens folk att de unga, arga stenkastarna är AIK så då är det väl så, att de är det menar jag, stenkastarna, AIK. Same shit different game?

Jag känner mig gammal och trött och jag orkar inte längre försöka förstå vad som driver dessa ynglingar att bedriva sin verksamhet. Jag orkar inte försöka förstå, samtidigt som jag är för gammal för att inte orka bry mig.

¤ ¤ ¤

Snart drar hockeyn igång och jag tänker fortsätta gå på varenda match. Oavsett vad som händer, oavsett vad de unga, arga männen tar sig för så kommer jag fortsätta att gå. Hovet är mitt andra hem och AIK Hockey är viktigt för mig. Det betyder något. Och det kommer att bli kravaller och kalabalik någon gång i höst/vinter, den som tror något annat är naiv. Men vad fan ska jag och alla andra fredligt sinnade gnagare göra åt saken? Jag menar mer än att i ord och handling ta avstånd från bråkstakarna? Jag tänker inte sluta gå på hockey för att se på hockey bara för att det finns människor som går på hockey för att göra skandal.

¤ ¤

Det här är ett AIK-problem som inte är ett AIK-problem. Alla som tror att detta är ett AIK-problem som AIK och bara AIK har att ta itu med bör nog dra upp huvudet ur sanden illa kvick. Nog för att AIK:s problem är större än vad det är för majoriteten av landets övriga idrottsföreningar. Men det finns mig veterligen inte en enda klubb i hela världen som på egen hand har lyckats hindra "fans" från att slåss och kasta sten i klubbens namn. AIK lär inte heller bli den första att lyckas. AIK är nämligen vare sig någon riksdag, polismyndighet eller domstol.

Icke desto mindre är det AIK som gång på gång, av journalister, tyckare, bloggare och annat folk uppmanas "göra något åt saken". Det vore trevligt om någon kunde komma med ett konkret och genomtänkt litet tips. Hur ska AIK, på egen hand, lösa problemet?

4 kommentarer:

Krille sa...

Ett första steg inom fotbollen i alla fall vore om AIKs styrelse slutar att agera som att de skulle styras av huliganer och då tänker jag på fallet med Atta. Det pratas om avstängningar och skadestånd, är det inte dags att göra det istället för att bara prata om det?

Olof Loklint sa...

Så sant,så sant min vän.

Det finns en tendens att media väljer att förstärka och fördjupa ett missförhållande, ett tillstånd, istället för belysa den sanna verkligheten.

Det är så himla mycket enklare att skylla eländet på AIK,som förening, istället för att se det som ett samhällsproblem.

Självklart måste alla idrottsföreningar ta avstånd från våld i alla dess former. Men sen då?

Vem ska ta ansvar för dem som utöver våldet?

Är det mamma, pappa, farmor, politikerna, polisen, de sociala myndigheterna, skolan, arbetsmarknadens parter, EU, USA:s president?

Nej, det är självklart lättare att lägga hela skuldbördan på en förening. Sedan kan alla vi andra gå fria från ansvar...

HansJohan sa...

Lite sugen på en analys av Wikegårds analys:

http://nyheter24.se/bloggar/hockeybloggar/niklas-wikegard/446060-aik

Också en träffsäker analys eftersökes av det roligaste och mest genomskinliga inlägget jag någonsin har skådat:

"AIk tog väl 5 poäng av 20 möjliga mot Leksand, Södertälje och Rögle i kvalserien. Dessa 5 poängen borde ha varit 2-3 eftersom AIK var fullständigt utspelade i Ängelholm men vann på nåt extremt turligt sätt. Rögle borde ha vunnit den matchen med 5-6 mål med tanke på hur det såg ut. AIK hade med andra ord extrem tur att man gick upp. Hade man förlorat den matchen hade Rögle haft 17 poäng och AIK 10 med 2 matcher kvar.
AIK avgjorde mot Växjo borta i minut 59. Man avgjorde mot Växjö hemma i minut 55. Man avgjorde mot Almtuna borta i minut 55. Och så vidare. AIK var ju avsågade innan man vann dubbelmötet med Almtuna, lite turligt och bjöds in i kampen.
AIK kommer spela kvalserien och det finns risk att de inte håller sig kvar med den mediokra truppen man har."

Stor humor som jag tror att du kan uppskatta...

Tråkigt att du inte kommer upp till Gävle, men du får hålla utkik efter DalaGnagarna (Det finns nog fan fler gnagare än blåvita bönder häruppe) på premiären!

Black Boris sa...

HansJohan:

Ja, Wikegård låter väl ungefär som resten av landets hockeyexperter. "AIK blir sist för de har den sämsta truppen. Fast än så länge är spelarna bara namn på papper för mig men eftersom jag aldrig sett dem förut och knappt hört talas om dem så måste de ju vara dåliga..." Typ.

Den där kommentaren du citerar kan man ju inte ens kommentera. Den är tillräckligt rolig i sig.

Nog ska jag hålla utkik efter DalaGnagarna alltid. Ser du/ni en svart tröja med Boris på ryggen i höst/vinter så tveka inte att komma fram och snacka hockey. Hör ni nån som vrålar lite extra varje gång som Bång presenteras i line up så är det troligtvis jag ;)