tisdag 17 augusti 2010

AIK - Almtuna 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)

Sju spelare borta p.g.a. sjukdom fick vi veta redan i morse. Ikväll fick vi veta vilka spelare som saknades. Bång, Sandberg, Rudslätt, Steen, Gynge, Liwing och Filip Olsson. Särskilt de fem första lyste med sin frånvaro mot Almtuna.

¤ ¤ ¤

Tänk er en rejäl klang- och jubelföreställning men tvärtom. Ungefär så underhållande var det att bevittna matchen. Även om det förstås fanns en hel del saker att glädjas åt på läktaren:
  • Viktor Fasth fick hålla nollan i sin första hela match i AIK-tröjan. Sattes på prov ett par gånger, särskilt i tredje perioden efter att Salmonsson drällt med pucken i egen zon.
  • Patrik Nemeth spelade säkert och stabilt i första backpar med Dicken. Gjorde visserligen ett riktigt juniormisstag i mitten av andra, då han stötte upp i fel läge, men i övrigt en gedigen insats. Det lutar nog åt att han tar en av de ordinarie backplatserna i vinter.
  • Johannes Salmonsson såg, bortsett från det enstaka slarvet i egen zon, bra ut. Större än jag hade tänkt mig honom och rätt lurig på isen. Ligger och fiskar som en potentiell poängplockarpelle. Nära att göra mål också men fick nöja sig med en assist. Här tror jag Gnaget kan ha något stort på gång. Vågar man drömma om 15-20 mål i serien?
  • Förstalinan med Blomdahl, Anderssson och just Salmonsson bjöd på ett par riktigt bra byten. Andersson avgjorde med matchens enda mål - mot sina forna lagkamrater!
  • Publiken var större än jag hade trott. Ingen aning om siffran men det kändes lagom trångt där jag stod i alla fall.
  • Joakim Nordström med nummer 13 på ryggen imponerade på mig. Såg absolut inte ut som en junior. Spelade moget och med pondus. I kedja tillsammans med bröderna Ahlström och det funkade rätt bra. Jag undrar om inte tvillingarna lagt på sig några kilo muskler var i sommar.
¤ ¤

Man ska nog akta sig för att dra några slutsatser efter en träningsmatch i det här skedet av försäsongen. Det viktigaste var kanske att laget fick sig en rejäl genomkörare. Försvarsspelet fungerade och de få målchanser som Almtuna vaskade fram fick de mer eller mindre till skänks av såsiga gnagare. Inte några slutsatser men väl en: Viktor Fasth kommer att ge Heino en tuff match om förstaspaden i vinter.

Framåt såg det tunt ut men tacka för det. Istället för Bång, Gynge, Sandberg, Steen och Rudslätt fick vi bland annat tre oprövade juniorer i form av Nicklas Heinerö, Mattias Janmark-Nylén och Victor Andersson. Inget ont om dessa unga herrar. Juniskedjan skötte sig mer än väl men de hade svårt att komma fram till vettiga avslut och såg ut att väga aningen för lätt. Förhoppningsvis får AIK tillbaka åtminstone några sjuklingar till torsdagens match mot SSK. Det lär behövas.

¤

Bäst på plan var domare Rådbjer. Bäste gnagare? Ja, det var väl samma gubbe det.

6 kommentarer:

Greken sa...

Bra öddz!!! I morgon tippar du AIK som 8a annars slutar jag läsa din blogg

Tomas / BP sa...

Bra medu..medci..medikamenter smakar alltid beskt, därför ska jag ge dig en dos direkt.
Salomonsson har alltid sett ut som en potentiell skarpskytt, man har bara väntat på att han ska blomma ut. Problemet är att han är en Robert Nilsson light. Robert är om du mot förmodan inte vet det, lill-magic, supertalangen som väntades bli nya Foppa, gjorde en enda hyfsad es-säsong som slutade med att han inte fick nytt kontrakt. Hamnade efter mycket om och men i NHL där han fick sparken från det sämsta laget i ligan, inget snack om skicka ner till AHL ens, sparken direkt bara.

Salomonson är en sådan, fast lite sämre. han gjorde en ok säsong som b-junis hos aporna men fick inte bli kvar, harvade i Brynäs där ingen blev glad för det och stack till alperna där han inte fick vara kvar.

Realistiskt: satsa på en junior.
Optimistiskt: Salomonson gör 5 mål.

Black Boris sa...

Tomas:
Jag säger inte att du har fel men jag VILL tro att Salmonsson får sitt genombrott i vinter. Late bloomers har man väl sett förr! Tänk på Niklas Anger bara. Salmonsson är dessutom bara 24 bast och släpper det så släpper det kanske rejält...

Kent sa...

För din och AIKs skull hoppas jag han lyckas. Jag tror inte han kommer göra lika många mål som Klasen förra året. Troligen inte ens nära.

Därmed inte sagt att han inte lyckas.
Gör han mer än 10, skulle jag vara nöjd som gnagare

Black Boris sa...

Kent:

Jag är bara nöjd om vi undviker kvalserien!

Tycker alltid att det är kul med några spelare att hoppas lite extra på. Nemeth, Nordström och Salmonsson är tre som jag ser fram emot att följa.

Vem/vilka överraskar (positivt) i SSK i vinter?

Kent sa...

Även jag är nöjd med ett kvalundvikande. Många SSKare har för stora förväntningar, och snackar slutspel. Jag har mer realistiska förväntningar.

Man skall komma ihåg att slå sig in bland det riktigt etablerade Es-lagen är svårare än man tror.

SSK har kvalat tre ggr de senaste fyra åren och har, får man väl säga,rutin till det. Dock, förr eller senare brister det.

Bra fråga Boris. Jag har ett par som jag tror och hoppas på. Tim Heed, att han skall ta ett stort kliv i år. Alexander Lagerström, likaså. Det var junisarna. Bland de mer etablerade så tror jag på Chabada och Jacobsen.