fredag 13 augusti 2010

BB:s elitserietips, del 6

Sexa i Elitserien 2010/2011 blir Linköping. Cluben med det riviga märket har verkligen ingen plats i mitt hjärta. Jag mår nästan lite dåligt när jag tänker på den. Men om man bortser från det faktum att Linköpings Hockey Club på ett synnerligen irriterande sätt har gått och blivit en del av hockeyetablisemanget - alltmedan AIK på senare år har tvingats harva runt i Allsvenskan - ja, då kan man till och med erkänna att LHC har ett rätt så hyfsat representationslag. Åtminstone kan man det om man är Boris. Och det är man ju.

LHC har varit snubblande nära succé i ett par års tid. Laget gick till SM-final 2007 och 2008 och i våras åkte man ut i semin. Däremellan fiaskade man visserligen till det och åkte ut redan i kvarten. Det var just den säsongen (2008/2009) som man fick klara sig utan Tony Mårtensson. Nu har man återigen tappat Tony och troligen får det negativa konsekvenser för Cluben. Att även backen Daniel Fernholm har flyttat österut stärker inte direkt bilden av LHC som en fethet guldkandidat, även om den före detta difaren är betydligt lättare att ersätta än poängkungen Mårtensson.

¤ ¤ ¤

Linköping har som brukligt är värvat inför säsongen. Johan Andersson och Michael Holmqvist känns hetast på förhand. Den nye tränaren blir också spännande att följa. Att påstå att LHC köpt grisen i säcken vore att ta i, även om man aldrig kan veta. Särkijärvi kan mycket väl bli först ut att få sparken i år. Precis som alla andra tränare med andra ord.

Om Cluben ska lyckas i vinter så är det främst stommen av åldermän som måste fixa det - igen.

  • Fredrik Norrena, 36: Stor målvaktsprofil som blandar och ger. Fantastisk högstanivå men lynnig i humöret. Gör som alla stora målvakter en och annan blunder, men kommer alltid tillbaka. Har hållit hög klass länge men får svårt att toppa säsongen 96/97. Riktig vinnare!

  • Magnus Johansson, 36: Lagkapten och landslagsback. Seriens kanske allra bästa på sin position.

  • Niclas Hävelid, 37: Fick väl inte till det riktig i fjol men borde vara en av seriens bästa defensiva backar. Får liksom Norrena svårt att toppa säsongen 96/97.

  • Andreas Pihl, 37: Ryktas redan ha beställt extra tandskydd inför mötet med Bång & Blomdahl den 17/9.

  • Mikael Håkansson, 36: Ännu en fin säsong i fjol. Blir bättre och bättre tycker jag. Har varit så länge i Cluben nu att man nästan glömt tiden i Dif. Säsongen 96/97 var ett av många bottennapp.

  • Jan Hlavac, 33 och Jaroslav Hlinka, 33: Käcka tjecker som inleder säsongen i Sparta Prag. Ansluter som artister de är i slutet av oktober. Två av seriens största stjärnor. Hlavac en ruggig målskytt; 30 mål i serien i fjol och sammanlagt 51 poäng (på 38 matcher). Hlinka ett spelgeni med blick, känsla och tajming. Gjorde 50 poäng på 41 matcher i fjol.
¤ ¤

Det vimlar av skickliga spelare i LHC och men ingen är så rolig att se på som den här killen. Jämtin är ett härligt litet svin! Välbekant på något sätt och naturligtvis välkommen hem när han vill. I år vill jag helst se honom lugn och fin på Hovet. Jag vill nämligen inte ha Jämtin nedanför mig på botbänken. Måste han ändå grisa på isa så kan han lika gärna ta ett matchstraff på en gång. Det vore synd och skam att behöva se en gammal favvo häcklas i utvisningbåset.

¤

När jag tippade HV71 som seriesegrare avslutade jag med att närmast ordagrant citera en gammal favorit. Nu gör jag det igen:

Hockeykultur, det är lång tradition.
Hockeykultur, det är framgångar.
Hockeykultur, det är satsning på egna spelare.
Inget av detta finns i Linköping.

Inga kommentarer: