onsdag 11 augusti 2010

BB:s elitserietips, del 5

Femma i Elitserien 2010/2011 blir Brynäs. Laget som tappat inte mindre än tre kalasmålvakter, en Molin, en Hietanen samt den kraftigt underskattade världsbacken Peter Nolander borde egentligen inte kunna sluta så högt upp i tabellen. Å andra sidan borde inte Djurgården sluta så långt ner som jag troligen kommer hjärtetippa dem heller.

¤ ¤ ¤

Brynäs IF - denna gigant bland giganter! Som jag har smyghejat på detta gävla lag genom åren! Inte för att de är särskilt underhållande att se på. Inte heller för att de har en publik som gör en glad. Utan för att Brynäs är mormors favoriter och för att Brynäs är den enda klubben i landet som överhuvudtaget är i närheten av Djurgården när det gäller antalet SM-guld. I dagsläget skiljer det fyra tecken, men om Boris får som han vill så har avståndet krympt lagom till valborg.

Det finns mycket som är positivt med Brynäs. Till att börja med märket och dräkterna. Näst efter AIK är det Sveriges snyggaste lag vi har att göra med. Men om vi lämnar det ytliga planet och istället inriktar oss på djupet så kan vi exempelvis konstatera att Brynäs IF har en fantastisk historia, som bland annat innefattar:
  • 52 säsonger i högsta serien, varav 35 i Elitserien,
  • 12 SM-guld,
  • 21 finaler,
  • Ett SM-guld i fotboll, 1925,
  • Ett SM-guld i trekamp för damer genom Gulli Söderström, 1928,
  • En supporterklubb som kallar sig Brooklyn Tigers.
Klassiskt!

¤ ¤

Tar vi en snabbtitt på laget som ska göra det för Tomas och alla andra brynäsare så ser det ovisst men intressant ut.

Givetvis har man värvat målvakter. Från Modo: Niklas Svedberg. Från SSK: Björn Bjurling (eller Bjudning för att citera Kent). Ser väl sådär ut på förhand. Men Brynäs har en erkänt duktig målvaktstränare och alla som kan hockey vet vad en sådan kan betyda för lovande målvakter och dess utveckling. Själv minns jag med blandade känslor vad Thomas Magnusson uträttade med sin namne Östlund i Dif.

På backsidan blandar Brynäs ungt med tungt. Man har som sagt tappat Hietanen och släppt Nolander. Istället har man tagit in Clarke och Ekholm som båda blir spännande att följa. Den ene är en rutinerad transatlant som närmast kommer från en fin säsong i Finland. Den andre är en relativt orutinerad svensk med två allsvenska säsonger i Mora bakom sig. Sedan tidigare finns assisterande kapten Jonsson i laget och hans betydelse lär bli stor. Fick i princip hela fjolårssäsongen förstörd av skador men frisk och kry tillhör han seriens bättre backar. Mest spännande känns dock ynglingarna. Nämnde Ekholm förstås, men framförallt de från juniorlagen sprungna Bertilsson, Beglind och Löf.

Framåt ser det ljust ut tycker jag. Brynäs har en hel drös duktiga forwards som borde kunna bjuda på både mål och underhållning.

Om vi börjar med de lite äldre herrarna så är Andreas Dackell naturligtvis jätteviktig. Lagkapten och rutinerad som få. Uppmärksammas mest för sina defensiva kvaliteter men är fortfarande vass framåt. Ex-indianen Kahnberg drar sitt strå till stacken, som den rutinerade målskytt han är. Blir det 20 kassar även denna säsong? Eero Somervuori tyckte att han fick för lite speltid/ansvar i Karlstad och drog till Gävle istället. Gjorde 44 poäng på 55 matcher i fjol och det är ju rätt hyfsat.

Men det är inte främst gubbarna som lyser upp det gevaliasvarta brynäsmörkret. Inte den brinnande julbocken heller. Nej, ljuset står grabbarna för. Calle Järnkrok, Anton Rödin, Jacob Silfverberg och Sebastian Wännström är alla hyperintressanta centrar/forwards. Järnkrok och Silfverberg slog igenom redan förra säsongen och kan, precis som Rödin och Wännström, antagligen bara bli bättre båda två. Kan ynglingarna få fart på målproduktionen, samtidigt som några av deras jämnåriga försvarskolleger slår ut i full blom, så kan mitt hjärtetips mycket väl förvandlas till rena rama proffsprofetian.

¤

Inte mindre än fem spelare i Brynäs trupp fyller år i premiärmånaden september. Ja må di leva uti hundrade år!

2 kommentarer:

Knutte K sa...

5:a. Vågat men vem vill vara mus?

Brynäs defensiv förra året bestod i att spela extremt defensivt när man tappade puck. Tight i egen zon och de skott som trots allt gick igenom tog Markan hand om.

Han finns inte kvar och detta faktum gör att jag säger inte bättre än 7-8

Tomas / BP sa...

Hoppsan!

Ser inte dumt ut, inte alls dumt faktiskt. ;)

Vi får hoppas att du är en bättre tippare än mig Boris. :)