söndag 21 mars 2010

Att lida kval

kval s. -et; pl. = 1 lidande
2 (sport.) kvalificeringsmatch
¤ ¤ ¤

Filmen Elling (2001) är en borisk favorit. Den är norsk och handlar om den excentriske Elling och hans vän och bundsförvant Kjell-Bjarne. För er som inte sett filmen kan jag meddela att Elling och Kjell-Bjarne påminner lite grann om Boris och Greken. Inte för att vi lärde känna varandra på ett mentalsjukhus direkt och inte heller för att vi bor tillsammans eller så. Men liksom Elling är Boris en hemlig poet. Och liksom Kjell-Bjarne är Greken genomsnäll och god trots att han med jämna mellanrum får sina patenterade och barnsliga vredesutbrott.

Elling bygger på boken Brødre i blodet, författad av Ingvar Ambjørnsen. Och bröder i blodet är väl ungefär vad man skulle kunna säga att Boris och Greken är. Våra hjärtan klappar för AIK. Våra ådror pumpar nattsvart blod. (Och nu snackar jag inte om olja. Det är inte en sån norgehistoria jag håller på att berätta.) Men våra pulsar slår och våra magar mår när Gnaget kvalar i småländska salar.

En av mina favoritrepliker i Elling är när just Elling resonerar kring det här med buddism och lidande och en eventuell återfödelse:
"Tanken på reinkarnation har ofta plågat mig. En sån som jag måste ha oändligt långt till Nirvana." Jag kan känna igen mig i det där. Särskilt en kväll som denna, när Bång & Co. har gjort allt de kan för att ge mig och alla andra hockeygnagare magsår och hjärnblödning och rännskita och gud vet allt vad åkommor man kan drabbas av genom att lida kval.

¤ ¤ ¤

Jag är helt slut. Fullständigt däckad efter en enda match! Hur ska detta sluta? Jag är så trött att jag inte ens orkar samla mina intryck till ett inlägg. Precis som jag befarade tvingades jag följa matchen med konstant ont i magen. Första periodpausen ägnade jag huvudsakligen sittandes på dass. I andra perioden hade jag magknip och i tredje höll jag på att spy. Det här var inte roligt. Det var ett enda lidande ända fram till slutsignalen. När den feta damen sjöng jublade jag förstås men det var nog mer av lättnad än av lycka. Hur ska detta sluta?
¤ ¤ ¤

Innan jag går och lägger mig måste jag hylla en Henrik. Henrik Eriksson var AIK:s bäste spelare i fjolårets kvalserie och idag visade han att han fortfarande är som bäst när det gäller som mest. Två mål stänker han in, varav det sista avgör matchen. Henrik Eriksson är inte bara en stabil och pålitlig tvåvägsspelare, han är en matchvinnare också.
En rolig grej med 79:an Eriksson är att han representerat inte mindre än fyra av årets kvalserielag. Förutom AIK har han spelat för Leksand, Rögle och Almtuna. En del behöver lite tid på sig för att hitta hem.

1 kommentar:

Greken sa...

Kan man ringa sjukvårdsupplysningen och fråga om hjälp eller är det lika bra att ringa 112 när det är match så att dom är beredda att rycka in om så behövs. 9 kvar. Vi syns på tisdag greken X2.