lördag 12 september 2009

Ett premiärlejon vässar klorna



Okej, låt oss skippa trams och lustifikationer för en stund. Det närmar sig säsongspremiär och det innebär att Black Boris går in i en ny fas.

Plötsligt kommer det börja hända saker. Plötsligt kommer resultaten att spela roll på riktigt. Plötsligt blir det spännande, nervigt och väldigt, väldigt viktigt med hockey. Längre ned i detta inlägg kastar jag inte bara ett öga, utan två, på det inledande spelschemat. Dessutom tar jag en titt i min alldeles egna spåkula. Men innan vi på allvar dyker ned i det allsvenska hockeyträsket ska jag tillåta mig att bli lite personlig. Detta är trots allt en blogg, och bloggen vore inte en blogg om inte bloggaren då och då betonade sitt bloggande ego.

Black Boris - Bloggen och bloggaren
Black Boris föddes i januari 2009. Min första tanke med bloggen var att renodlat bevaka AIK:s hockeylag. Ett tag funderade jag på att verkligen gå in för det hela, börja följa laget på nära håll och bli en riktig supporterbloggare. Ni vet, en sån som går på träningar, söker upp spelare för kommentarer osv. Men jag insåg snart att mitt intresse inte låg riktigt där. Jag hade (och har) inga journalistiska ambitioner med Black Boris. Jag söker främst en egen vrå av världen där jag kan sitta och fnula som jag vill, när jag vill. Jag strävar inte efter balans eller kontroll här på bloggen. Snarare gillar jag att blanda högt med lågt, allvar med lek, seriösa texter med tramsiga fånerier.

I somras, när säsongspremiären kändes avlägsen och barmarksträningen knappt börjat, kände jag mig vissen. Black Boris lades på is och jag var osäker på huruvida jag skulle återuppta bloggandet eller ej. Jag kände att tiden inte räckte till. Hur vettigt är det egentligen att ägna tiotals timmar i veckan åt en blogg som inte ens lockar 100 besökare per dag? Det blev augusti och sommaren började ta slut. Jag insåg att jag ju faktiskt inte bloggar för andras skull främst, utan för min egen. Det roligaste med att vara Black Boris är att leka med orden och att fördjupa mina intressen (språket och sporten). Att det sedan råkar finnas ett antal hockeyfans runtom i landet som faktiskt uppskattar bloggen ser jag som en ren bonus.

Och det är klart att jag blir glad när jag får uppskattande kommentarer och mejl. Det är både smickrande och motiverande att veta att det finns gnagare, leksingar, brynäsare och andra hockeyfans därute, som med jämna mellanrum klickar sig in på Black Boris. Det som gjort mig allra gladast, är de gånger som motståndarsupportrar har skrivit och berättat att Black Boris delvis har ändrat deras uppfattning om AIK och AIK:are. Vid sådana tillfällen känner jag mig stolt och synnerligen svartgul, i både hjärta och själ. Det värmer, ska ni veta!

HockeyAllsvenskan 2009/2010
Den allsvenska premiäromgången spelas den 16:e och 17:e september. Tolv av fjorton lag gör entré på onsdag, därefter kompletteras omgången med mötet Troja/Ljungby-Almtuna på torsdag.

Premiärer är alltid intressanta men i år är det särskilt två möten som pockar på uppmärksamheten. Västerås-Leksand blir riktig spännande att följa. Hur bra är Västerås i år? Och vad kan vi vänta av det delvis nya Leksand? Båda lagen siktar högt men Leksand är storfavorit till seriesegern. Jag tippar knapp bortavinst, 2-3.

AIK-Malmö är naturligtvis den match som jag fokuserar mest på. Båda lagen har, liksom VIK och Leksand, högtflygande planer. Båda vill upp till Elitserien och båda vet förutsättningarna. Det gäller att vara med från start, att visa framfötterna direkt och plocka viktiga poäng. Framförallt gäller det att sätta sitt spel, få igång målskyttar och målvakter, stabilisera bakåt och gasa framåt. Bra spel i powerplay och boxplay är nyckeln till framgång i täta toppmatcher. Förhoppningsvis har Gnaget dragit lärdom av de stundtals skrala insatserna på försäsongen. Förhoppningsvis ger hårdträningen resultat redan i premiären. Mitt tips: 2-1.

Så här spelas den allsvenska premiären:

Onsdag 16 september
Bofors - Örebro
Växjö Lakers - Borås
Västerås - Leksand
Sundsvall - Oskarshamn
Mora - Björklöven
AIK - Malmö

Torsdag 17 september
Troja/Ljungby - Almtuna


Sist men inte minst, i Black Boris spåkula ser jag följande:

  • Leksand vinner serien. AIK blir tvåa och Malmö trea. Västerås, Mora, Almtuna och Växjö gör upp om den sista kvalserieplatsen,
  • Från Elitserien tvingas Rögle och SSK, precis som i våras, till kvalfyllda kvällar framåt mars,
  • Rögle och SSK åker ur. Malmö och AIK går upp,
  • Roger Melin hissas på Hovet.
Släpp pucken lös och må bästa lag vinna!

1 kommentar:

Tomas / Brynäsportalen.se sa...

Ja du Boris, till att börja med är vi alla -nåja, de flesta, eller i alla fall de vettiga av oss- förenade i kärleken till hockey även om vi föredrar olika lag. Men för mig ger det en rivalitetens krydda som är lite lik syskonkärlek i tonåren, du vet den när man på sätt och vis gillar dem men ändå helst vill ge dem däng, och när fighten är över kan man kramas och tycka att dem ändå är rätt OK.

Det är ungefär så jag ser på AIK,och därför också gärna ser dem i ES igen.

Att jag och ett antal fler Brynäsare läser din blogg beror delvis på det jag skrev i inledningen, men för min del också för din sköna humor. Keep it up, och lycka till i AS, förhoppningsvis ses vi i högsta serien nästa säsong.