söndag 13 september 2009

Allvarligt talat

En speaker i Gävle säger Solna AIK. Likaså en kommentator på TV4. Något att bry sig om? Något att uppröras över? Ja, faktiskt.


Har ni någon gång varit med om att någon ger er ett smek- eller öknamn? Någon som ni knappt känner eller kanske någon som ni känner men inte tycker om. En arbetskamrat eller lagkompis kanske. Grannen på andra sidan häcken, kunden ni har att hantera på jobbet? Snart når det påhittade namnet spridning, snart är det allmänt vedertaget. Snart heter ni inte längre Per, utan Pelle Plutt. Då vet ni kanske också hur det känns. Man stör sig på't. Blir irriterad. Känner sig nästan lite kränkt. Vem har gett den där nobodyn rätt att sätta namn på mig? Är det han som ska tala om för fan och hans moster vad jag heter nu?

Jan Guillou har vid flera tillfällen, på ett synnerligen pedagogiskt vis, förklarat varför han inte svarar på tilltalet Janne. Han heter Jan och vill inte bli kallad annat än Jan. Att folk, för att jävlas, skriver Janne i privata bloggar och internetforum må vara hänt. Men om exempelvis en programledare i TV eller en DN-skribent i en artikel skulle börja kalla Jan för Janne, hade Herr Guillou sannolikt och med rätta gått i taket. I offentliga sammanhang är det nämligen var mans rätt att bli omtalad med sitt rätta namn. Det handlar om hänsyn och respekt. Det offentliga samtalet skall hållas på en respektabel nivå!

Precis som i fallet Guillou är det faktiskt i fallet AIK. Allmänna Idrottsklubben, en av Sveriges äldsta och mest anrika föreningar, har alltid förkortats AIK. Klubben har alltid kallats AIK. Att det sedan råkade bildas en klubb i Skellefteå med efternamnet AIK år 1921 (för övrigt samma år som AIK:s hockeysektion startades) förändrar inte detta. Ingen annan än AIK och AIK:s anhängare ska bestämma hur klubben benämns i offentliga sammanhang. När en matchspeaker eller TV-kommentator bubblar på om Solna hit och Solna AIK dit, blir jag sur. Därför att det är så lågt, så okunnigt och så oerhört respektlöst.

Skellefteå AIK:s fans får gärna kalla sitt lag AIK. Det är helt och fullt upp till dem att avgöra vad laget i deras hjärtan ska kallas. Om de eller andra supportrar i inofficiella sammanhang vill fortsätta kalla AIK för Solna, then so be it. Men, officiellt och offentligt skall AIK aldrig benämnas Solna, Solna AIK eller någonting annat. Det skall inte stå Solna AIK i ett endaste matchprogram. Det skall inte pratas om Solna AIK i radio eller TV. Det skall inte basuneras ut Solna AIK av någon svamlande speaker.

Tro nu inte att jag vänder mig mot supportrar som med hjärta och humor leker med motståndarlagens namn och symboler. Jag är ju i allra högsta grad en av dem själv. Men jag skulle aldrig drömma om att som ansvarig för ett matchprogram, kommentator i TV eller speaker på Hovet gapa ut namn som Malmö Räddhågs, Lek i sand eller Apornas IF. Det vore oproffsigt och infantilt. Rent av korkat. Varför är det så svårt för så många att förstå denna skillnad mellan lek och allvar? Varför är det så svårt att förstå att Gnagets officiella namn är Allmänna Idrottsklubben?

Tre bokstäver.
AIK.
Inget annat.

7 kommentarer:

Danne/AIKBLOGGEN.se sa...

Ett mycket bra inlägg och jag skriver under varenda rad. Det som stör mig mest är att det finns fol som tror att AIK egentligen heter Solna AIK. På fullaste allvar. Folk har liksom svårt att fatta att vi heter AIK. Bara AIK. Och att vi är moder till alla andra klubbar som väljer att kalla sig för AIK.

Kent sa...

Så rätt ute. Det finns bara ETT AIK och det är just A-I-K!! Skellefteå AIK är nåt helt annat. De kallar sig kanske AIK för att de inte orkar säga Skellefteå, vad vet jag?
Vad är förresten Solna AIK? Hittar inte den föreningens hemsida..

Anonym sa...

Så klokt och detta borde du skicka iväg till varenda förening och varenda tidning i detta avlånga land. Det är pinsamt och oprofessionellt av dessa personer att skriva eller säga någonting annat än A.I.K.

Anonym sa...

Så ENORMT bra skrivet.

emil sa...

Bra skrivet!! Håller med helt och hållet!! AIK är AIK, inget annat.

Tyresofredrik sa...

Bra skrivet!
Respekt!

GREKEN sa...

Det finns bara ett AIK det vet ju tom jag som är grek och det är Grekens Älskade AIK