söndag 13 mars 2011

Pungsvett & Gnällspikar: HV71 årgång 2011

HV71. Regerande svenska mästare och seriesegrare. Sveriges bästa hockeylag. De har gjort en rätt bra säsong, trots allt. Men nu går det emot. Stackars lilla storklubb. Stackars lilla stora spelare. Det är nästan så man tycker synd om de små liven. De kan inte vara lätt att vara spelare, ledare eller HV-supporter i dessa dagar av förnedring. Först spelade de till sig rätten att välja först. Sedan valde de först. Sedan gick de in i kvarten utan vare sig hunger eller törst. Och sedan var de inte längre störst. Stora lilla HV står plötsligt inför säsongens läskigaste utmaning, de står med byxorna nere och gråter som små godisrånade barn. Stackars HV. Domarna är emot dem, Fasth är taskig som räddar alla skott, kapten Davidsson svär i teve och ser ut som en man som fastnat med snoppen i gylfen. För att inte tala om stackars Thörnberg. Den store målskytten känner sig förfördelad och kränkt. Och Laine har fortfarande ont i hängpungen.

Det är alltid lika pinsamt att se hur ett lag som vant sig vid att vara vinnare förvandlas till ett gäng losers och gnällspikar. Vi har sett det hända förr. Det är inte första gången som ett topplag och dess högt avlönade primadonnor skyller oväntade motgångar på zebran eller omöjliga målvakter. I HV71:s fall verkar man från första början ha bestämt sig för att det var Viktor Fasth och bara Viktor Fasth som skulle besegras. AIK var liksom inget lag att räkna med. AIK var en keeper och no more. Man skulle kunna tro att HV71, dess spelare och tränarteam inför kvartsfinalserien läste in sig på AIK genom att bläddra i Aftonbladet. Och att de när de sedan förlorade och förlorade och förlorade gick över till Expressen. När den pressade tränaren Janne Karlsson intervjuades i Canal Plus efter den senaste matchen i Jönköping framstod han som en sammanbiten och smått svarslös man. Sur som ättika, arg som ett bi. Det är lätt att förstå Karlssons frustration och man kanske inte kan förvänta sig några djuplodande analyser direkt efter en svidande förlust. Men det verkar ju onekligen som att både han och Halta Valkyria har kört Fasth.

Jag tittar på HVTV och noterar att Johan Davidsson, den en gång så hyllade myspysen, känner sig orättvist behandlad, av domarna och av pucken som uppenbarligen hoppar fel och inte landar där den ska, det vill säga på HV-spelarnas klubbor. Det är inte för inte som han är kapten på det sjunkande skeppet. "Det är bara att acceptera", säger Davidsson om det orättvisa i att förlora och ser ut som en slagen, bedragen man. Martin Thörnberg är inne på samma linje: "Det studsar inte med, vi får det mesta emot oss känns det som." Till skillnad från tränare Karlsson tycker Thörnberg emellertid inte att Viktor Fasth är så mycket att hänga upp sig på: "Så länge vi skjuter han i magen så gör vi han bra."

Det är ett intressant efterspel att följa. Själv blir jag både road och fundersam av alla lustiga intervjuer, för att inte säga lite smålurig. Ni förstår, kära läsare, jag anar en sån dära "schism", en så kallad "intern stridighet". Detta bådar bannemej mycket gott. Tränaren och målkungen är ju inte överens! Den ene skyller torsken på Fasth, den andre menar att felet ligger i de dåliga avsluten. Är inte detta fett kvällstidningsstoff så säg? Är inte detta en fjäder att göra en hel jävla hönsgård av? Jag undrar och undrar. Hur ska detta sluta? Vad ska det bli av denna soppa? Alla vet ju att ett lag skakat av "interna stridigheter" kan få pisk av vilket gäng som helst, till och med av en nykomling. Ja, till och med av ett lag med en allsvensk trupp. Ett lag med "interna stridigheter" skulle antagligen, rent hypotetiskt, till och med kunna torska med 0-4 i matcher mot Vilda Väsby II...förlåt AIK.

8 kommentarer:

Adam K sa...

Boris: Både du och jag vet egentligen att det handlar om lagkemin inne i omklädningsrum. AIK har INGET att förlora, första året i eliten efter 9 år av att inte ens vara där och vad var det som fick er att hamna i 1:an? exakt, var det pengartrubbel? Om ni hade skött det bättre hade ni vart topp 4 idag. Även ett lag som HV kan en säsong spoileras med dålig kommunikation av tränare, kubbledningen bara vsäljer, Stillman sväljer, ja alla RKING hv sväljer och ser Janne sjunka ner detta lag som i fjol vann. Janne tog efter kenta och kenta tog över efter mårts, de två tränarna har levt på Mårts lag men knappast gjort nåt själva. Dock möblerade janne om mer och reultatet har vi här. missförtroende för tränaren, han själv ställer Andersson före Larsson och där tog knäcken för förtroendet på Janne K i omklädningsrummet. Nu få Davidsson eller förstafemma styra upp detta. Sen har faktiskt Fasth en enkel resa, ingen ward att reta sig på, ingen Ledin, heller för han är ifrånsagd att spela det spel Ledin är bra på av Janne K. Så ni har fått en ekel resa. Om laget HV hade vart hhomogen, behållt ward och haft larsson i mål då hade det istället var publikskandal på Hovet för att då är helt plötsligt AIK finfördelade för att Ward står upp på blå och helt sonika kör över Fasth/Bång med flera. Men en dag lär ni er, och den dagen stavas FBK. FBK har laget intakt, inga inre stridigheter, de har spelare som kan köra över fasth vilkenm minut som helst, de har kåberg som kan göra det uppdraget, wallin kommer reta gallfeber på stackars känslosamma Fasth och gråter för Wallin gör framför målet. Så jag säger dte igen, med Ward hade AIK ej haft det utrymme de har nu. Nu har ni Blomdahl och hans saknar säkerligen sin överman Ward eller känner han sig fri?

Anonym sa...

Patrik:

Känns lite som att detta bara är överdrivet trams. Kan man vinna serien och ta 11 poäng av 15 på AIK i grundserien så bör man kunna hota bättre än det var i de första 2 matcherna.

Varför skulle hela laget gå emot och skapa en schism av att t.ex Andersson får stå? Liv har god insyn i laget och säger att Andersson alltid haft fullt förtroende också. Gör man 3 mål på 3 matcher är det svårt att vinna.

Jag har sett liknande saker förr och jag tror att det handlat om underskattning modell grov från början. Och nu när HV väl spelade en match med fulltankad motor och skulle skita i tänket "vi kan bara ställa ut grillorna mot AIK" ändå förlorade, trots kraftigt övertag i princip hela matchen och en skottstatistik som var ungefär det dubbla så kom frustrationen. "- Vad fan är det här egentligen? Vi har haft taktpinnen 58 minuter av matchen och skjutit 40 jävla skott men vi har bara 1 mål och när AIK väl sticker upp så gör dom 2?.." HV hade sina PP lägen i 5 mot 3 osv så de kan knappast skylla på domarna.

But maybe that's only my thoughts..

Eddie sa...

Till Adam K/hade du väldigt mycket "OM" över?

lustigt hur du sågar Bång, Fasth och resten av AIK, dom leder ändå med 3-0 i matcher över hv.
Det lyser verkligen bitterhet över AIKs framgång i det du skriver.

Du förutsätter att det ska bli bråk på hovet om vi förlorar mot något lag, eller får någon spelare
skadad.
Det märks att du inte har följt matcherna, AIK har haft mycket skador, vi har fått många utvisningar mot oss, vi har förlorat många gånger på hemmaplan.
Mot vilket annat lag än dif if har det blivit bråk?
i karlstad där aikare blev attackerade?


Och du, kör det du skriver i ett rättstavningsprogram innan du publicerar det.

Adam K sa...

Boris och Eddie:
Först beklagar jag mina ordval, och min ton i inlägget, dessutom alla stavfel.

Eddie:
Har du läst min blogg? Offensiv Hockey 3.0. Där hyllar jag AIK:s spel.

Det jag menar är nu kommer det igen "om" Lance Ward hade vart med så hade varken Bång/Fasth det utrymme de har idag. Så menade jag, men som spelare är de grymma. Fasth är bra och det jag menar med Ward är att han kan stå framför målet in face på Fasth. Så menade jag och Fasth är en mycket bra målvakt ingen snack om det, men ingen i HV har tagit grovjobbet framför målet.

Varför det ej blivit bråk ännu på Hovet under grundserieomgångarna är ju för de betyder mindre än ett slutspel. DIF och AIK är väl rivaler? Likaså LHC och HV71, eller ja flesta derbyn.. att HV nu kommer ner till stockholm tyder inte precis på lugnande på Hovet. Om HV vinner vad händer då? Nu har ni chansen att stänga dörren för gott i denna matchserie. En annan teori om utomstående bråk är att AIK hitills inte har förlorat en slutspelsmatch i denna matchserien, hade vart värre om Hv haft 3-0 och matchboll på Hovet....

marraN sa...

Som jag sagt tidigare, underbar blogg och underbar läsning.

Greken sa...

Vad fan hände i Jönköping senast? Hade det som hände där varit på hovet då hade det varit rubriker i klass med här dör hockeyn igen mm. Så fort det är 08 lag så är det 1000% värre jämfört med bondelag

Eddie sa...

Adam//

Jag kan inte garantera att det INTE blir bråk, idioter finns det överallt, även bland hv´s fans.

men på dig låter det som att du förväntar dig bråk i samband med AIKs matcher.

jo då jag har läst din blogg,
Ingen människa är vidsynt, inte du heller av det jag läst.

För vidsynta människor har väl inte fördomar/förutfattade meningar.

Människan är av naturen trångsynt, om man kan erkänna för det sig själv, så kan man också jobba på att bli bättre.

Adam K sa...

Eddie: Du har rätt till 100%.