lördag 7 augusti 2010

BB:s elitserietips, del 1

Etta i Elitserien 2010/2011 blir HV71. De får mitt tips av två skäl. Hjärnan säger att laget är ett av seriens fyra bästa. Hjärtat säger att laget spelar den bästa och mest underhållande hockeyn.

HV är regerande seriesegrare och svenska mästare. I våras tog de hem serien tre poäng före Djurgården och Linköping. Jag tror att laget är minst lika bra nu som då. HV har förvisso tappat flera tunga pjäser. Jag tänker närmast på målvakten Liv och poängsprutande backen Petrasek. Även Björn Melin och Mattias Tedenby är betydande förluster. Å andra sidan har man sedan tidigare ett oerhört starkt lag. Kapten Davidsson är en av Sveriges allra bästa spelare. Puistola, Thörnberg, Falk, Laine, Ledin och Voutilainen håller alla högsta elitserieklass. Så också tränare Janne Karlsson, som har tre tidigare SM-guld som coach (två med Frölunda). Dessutom har HV71 plockat in ett antal intressanta namn som ersättare för nämnda spelarförluster. Nedan listar jag några av dem.

¤ ¤ ¤

Målvakten och ex-difaren Daniel Larsson blir naturligtvis spännande att följa. Utsågs till både årets rookie och årets målvakt säsongen 2007/2008. Lämnade därefter Sverige för att utan framgång försöka ta en plats i Detroit. Kommer närmast från farmarlaget Grand Rapids i AHL, där han bland annat togs ut till all star-matchen 08/09. Nyckelspelare för HV i vinter. Ska mitt tips sitta måste Larsson spela bra. Kanske ett osäkert kort...?

Backen Mikko Luoma återvänder till HV efter ett år i KHL. Här är sportchef Stillman antagligen rätt säker på vad han får. Luoma är stor, stark och stabil och dessutom farlig framåt. På 103 matcher i HV fördelade på två säsonger gjorde Louma 56 poäng, varav 15 mål. 2008 blev det SM-guld, 2009 "bara" silver. Finsk mästare med Tappara 2003. En vinnare som dock kommer att saknas i början av säsongen. Luoma slet nämligen av hälsenan i maj och missar med största sannolikhet hela hösten!

Juuso Hietanen från Brynäs bör nämnas. Även han är en produktiv back som förra säsongen stod för 29 poäng på 55 seriematcher. Hela 12 mål blev det, varav 7 i power play! Hietanen är finsk landslagsman och antagligen i sina bästa år (född 1985). Har liksom Luoma en finsk mästartitel i bagaget. Guld med HPK 2006. Hietanen har haft skadebekymmer på sistone men verkar kunna bli fit for fight lagom till premiären den 16 september.

Fredrik Bremberg behöver väl egentligen inte någon närmare presentation. Alla vet vad han kan göra på isen. Efter två floppsäsonger i Malmö i början av 2000-talet har Bremberg öst in poäng i Dif och nu senast i finska Jokerit. Säsongen 04/05 underpresterade han visserligen men sedan dess har han gått som tåget. Jag sticker ut hakan och tippar Linkan som totalvinnare av elitseriens poängliga.

¤ ¤

HV71 ser ut att ha ett närmast komplett lag. Att man är ett av seriens bästa råder det väl inget tvivel om. Men det finns förstås ett antal frågetecken. Flera viktiga spelare har dragits med skador i sommar. Nämnde Luoma och Hietanen är två av dem. Per Ledin en annan. Även Teemu Laine har haft problem och tvingades så sent som i måndags till en höftoperation. Enligt J-nytt finns det dock hopp om att han ska kunna vara tillbaka redan till premiären.

Men skador kommer och går och jag tror knappast att HV71 står och faller med dessa. Då tror jag snarare att målvaktsbiten kan bli ett litet bekymmer. Daniel Larsson ser jag som en liten chansning. HV har antagligen bra koll på killen men det är verkligen ingen baggis att gå in och fylla hålrummet efter Stefan Liv. Men säsongen är lång och Larsson får nog tid på sig att växa i kostymen. Kanske har HV här till och med värvat en potentiell guldhjälte!

¤

Avslutningsvis och för att närmast ordagrant citera en gammal favorit:
De har elitseriens i särklass fulaste klubbmärke. Och, ärligt talat, dräktfärgkombinationen blaskigt blå, gult och vitt är väl inte heller så mycket att skryta med. Men de är Sveriges bästa hockeylag. Och det är något att skryta med. Boris lyfter på hatten för HV71.

3 kommentarer:

Tomas / BP sa...

Du skämtar va?

Jag har ett riktigt hatobjekt i ES och det är HV71. Trots det kan jag uppskatta dersw hockeykunnande och fina spel, men målvaktssidan, HV måste jubla nu!
Stefan liv ser jag som en säkerhetsrisk, kanon ibland men opålitlig.
I Daniel Larsson har dem fått en riktig målis. Tippar dem trea enbart pga motvilja.

Black Boris sa...

Nä, jag är fullt allvarlig!

Stefan Liv kan väl se lite disträ ut ibland och visst slänger han in skitpuckar med jämna mellanrum. Men när det gäller som mest brukar han spela som bäst. Jag tror ju som du, att Larsson är riktigt bra, men man kan aldrig veta. Har trots allt inte sett han spela på ett par år...

Adam K sa...

Bvisligen Boris behöver inte Hv fullt manskap för att ens komma till en eurotrophyfinal eller klassa ut ett närmaste hot FBK då de hade fullt lag??

Hv verkar ha både bredd och en förbannad konkurrens om varje plats , snart får nog även maskoten konkurrens hehe.