måndag 8 november 2010

Both sides of the story

Ju mer jag läser om MacNevins skada och ju mer jag tar del av diverse supportrars tyckanden på nätet, desto mer irriterad blir jag.

De mest högljudda har nästan alltid en sak gemensamt; oavsett favoritlag är de oförmögna att se saker och ting ur andra perspektiv än sitt eget. I dessa cyklopers ögon är världen alldeles uppenbart svart eller vit. Håller man på Timrå kan man överhuvudtaget inte se att Pikkarainen begår ett fel. Håller man på AIK har man lika svårt att se att det som MacNevin råkar ut för lika gärna hade kunnat drabba en Timråspelare.

Pikkarainen delar ut en tjuvsmäll. Så är det. Han kör in i och knuffar MacNevin bakifrån, varpå denne tappar balansen och får ena foten under sig. MacNevin hinner inte parera smällen mot sargen utan kraschar med  foten före. Som AIK:are har man naturligtvis rätt att bli förbannad. Pikkarainen spelar vårdslöst, utan minsta hänsyn till sin motståndare. Han går inte in för att skada MacNevin men han kör med berått mod in i ryggen på honom.

Det är en situation som normalt går domarna förbi och som sällan renderar i ens en tvåminutersutvisning. Men den här gången leder pååkningen till ett ödesdigert fall och därmed blåser domaren.

Man bör på intet sätt tona ned Pikkarainens skuld i att MacNevin blir skadad. Jag vill dock gärna påpeka att det under säsongen har delats ut betydligt värre tacklingar i ryggen, många gånger av alltför heta AIK:are. Än så länge så har våra motståndare lyckligtvis klarat sig undan allvarliga skador. Men med mindre flyt hade exempelvis Difs Daniel Brodin idag kunnat ligga förlamad efter den här smällen från Daniel Bång.

Man kan tycka vad man vill om domarna och domarnivån i Elitserien. Ingen kan ta ifrån spelarna ansvaret för sina handlingar.

Om Pikkarainen inte hade knuffat MacNevin i ryggen så hade skadan aldrig skett. Därför är det självklart att Pikkarainen ska straffas för sitt agerande. Självklart ska han stängas av. Saftiga böter vore nog på sin plats. Spelarna måste börja ta ansvar på isen, de måste börja visa varandra den ömsesidiga respekt som är så nödvändig i en fart- och kampfylld sport. Slag under bältet är inte okej. Fega och farliga tacklingar i ryggen är ett jävla otyg.

¤ ¤ ¤

Jag har tidigare jämfört isgrisar med rattfyllon och jag står fast vid den jämförelsen. Isgrisar, liksom rattfyllon, kör på andras risk.

Nio gånger av tio kommer de undan. Nio gånger av tio kommer ingen till skada. Men så ibland går det fullständigt åt helvete. Rattfyllot som kör ihjäl sina medtrafikanter döms hårdare än rattfyllot som kör i diket. Hockeybusen som skadar sin motståndare döms hårdare än hockeybusen som missar målet och mosar sig själv. Det är ingenting konstigt med det. Ju värre konsekvenser en brottslig handling får för offret, desto mer kännbart borde straffet bli för förövaren.

Läs även:
Timråbloggen: Stora rubriker
Golden Hill (AIK-forum på Svenska Fans)
SKANDAL: Illka Pikkarainen fick matchpenalty

4 kommentarer:

Olof Loklint sa...

Väl forumlerat min vän! Man är ALLTID ansvarig för sina handlingar.

Det har nu gått ett en tid sedan den olycksaliga händelsen med McNevin och jag har tänkt till lite! Jo, det är sant!

Inom fotbollen kan man få gult kort för en förseelse som inte är en förseelse! Vad jag menar är att man får gult kort pga risken för skada!

Ett typexempel är när en försvarare kommer glidande med dobbarna före mot en bollhållare. För att inte få benen kapade, bokstavligen, hoppar självklart anfallaren upp och undviker mötet med försvarens dobbar. Inget händer med andra ord! Ingen kontakt, ingen skada.

Men likt försbaskat erbjuder regelverket domaren att utdela att gul kort om han bedömer att handlingen hade som uppsåt att skada.

Det är bra! Det är förbaskat bra.

Jag vet vid ett tillfälle då en spelare i mitt Västerås fick för sig att "tackla sönder" Kenny Jönsson. Han satsade våldsamt, hoppade in mot Kenny med armbågen före, men missade totalt. Det enda som hände var att han själv dundrade in i plexit. Trots att han missade renderade detta tilltag en utvisning då domaren bedömde det som "farligt spel".

Med andra ord. Det finns redan idag utrymme i regelverket för att bestraffa olika tilltag på planen.

Och någonstans nu ska jag sy ihop min kommentar till ditt inlägg..

Hm!

Jo, jag menar, precis som du, att det borde vara självklart att straffet står i paritet med den skada som man vållat...

Tänk dig att den spelare som vållar en skada själv blir avstängd lika lång tid som den skadade spelaren blir borta från spel...

Phui! Långt inlägg..

Adam K sa...

Boris: Välkommen till Elitserin och dess beslutinehvare i domare, disciplinnämnd och Hockyligan.
Detta du tar upp om Domarnivån ÄR tyvärr inget nytt och det är beklagligt men sant. Du har två val. 1. Se igenom belsuten och gå vidare. 2. Lämna en åsikt till besluthavare. Flesta väljer 1:a för att det är vardgaen tyvärr.

Det är tråkigt det är synd för en bra liga som har grymma spelare. OM AIK håler sig kvar så är inte detta sista gången du nämner domare/förbund/Liga om deras bedömningsnivåer, tro mig och oss andra som vart i elten X antal år det TÄR och värsta av allt är att de asen ignorerar publiken. Det får vi. TACK

Tommy sa...

Visst har du rätt i att de allra flesta supportrar tenderar att se enögt och partiskt på sådana här händelser. Jag själv har en kraftig tendens att vara subjektiv. Tror dock att det inte lönar sig att bli upprörd över det. Den stora massan av supportrar kommer alltid att brinna mer för sina "lag" och klubbmärket än de kommer att vara opartiska, objektiva ishockeyälskare/kännare.

Var på plats i Timrå och upprördes över hur publiken betedde sig när MacNevin låg till synes utslagen, men sedan tänkte jag efter och även i våra supporterled hade säkerligen en grupp betett sig likadant.

Eddie sa...

AIK supporters är väl synnerligen objektiva, skulle tro att förutom ödmjukheten är just objektiviteten det största särdraget, det är ju allom välbekant!


P.S
någon som vet hur man botar svart tunga?