tisdag 4 oktober 2011

Högmod går före fall

Efter kvällens historiska haveri på Hovet är det svårt att hitta de rätta orden. Men jag ska göra ett försök.

Till att börja med vill jag säga mitt hjärtas mening. Den riktar sig till samtliga spelare och ledare i dagens AIK: Ni borde skämmas!

Med känslorna avklarade övergår jag till att rationellt försöka förstå vad det var som egentligen hände. Hur kunde det hända? Varför? Och hur i helvete bär vi oss åt för att vända blad och gå vidare?

1. Högmod går före fall
AIK inleder tredje perioden med att omgående göra 7-2. I det läget tror alla, såväl spelare som ledare, att matchen är vunnen. Som en direkt följd av detta slår man av på takten, slutar att åka skridskor, slarvar i defensiven och låter HV komma till enkla avslut.

2. HV71 får vittring
Ett par billiga mål räcker för att de uträknade gästerna ska få luft under vingarna. I samma veva som HV får upp farten hamnar AIK på hälarna. Och Markus Svensson börjar darra.

3. Markus Svensson förvandlas till ett såll
Svensson pallar inte trycket i tredje perioden, tyvärr. När Gnagets försvarsspel havererar och HV radar upp lägen måste han som sista utpost kliva fram och göra räddningar. Det gör han nu inte. Tvärtom släpper han in två-tre puckar som en elitseriemålvakt normalt tar.

4. Melin/Persson blir handlingsförlamade
När Svensson släpper in sitt femte mål för kvällen (tredje på mindre än tre minuter) så är det uppenbart för de flesta som ser matchen att han har gjort sitt. Laget går på knäna, keepern är knäckt. Ett sjätte och sjunde mål ligger i luften. I detta läge väljer tränarna att inte byta målvakt. Anledningen till denna förödande passivitet torde vara att Svensson (felaktigt som jag ser det) blev utbytt efter den första perioden i Linköping. Då tyckte tränarna synd om honom som inte fick någon hjälp av sina utespelare. För att inte sänka Svensson fullständigt väljer man ikväll att låta honom bli i kassen. Naturligtvis med resultatet att Svensson blir just totalsänkt.

* * *

Med bättre fingertoppskänsla hade AIK:s tränare antagligen kunnat undvika kvällens debacle. Grunden till detta monumentala fiasko och för andrekeeper Svensson katastrofala nederlag tror jag lades i den första periodpausen i Linköping.

Men det var inte bara det klena målvaktsspelet som fällde AIK ikväll. Det var det klena målvaktsspelet i kombination med utespelarnas brist på ödmjukhet och tränarnas passivitet som gav HV71 chansen att komma in i matchen och slutligen vända den.

Tyvärr tror jag att det dröjer innan vi ser Svensson i AIK-kassen igen. Jag skriver tyvärr eftersom jag fortfarande är övertygad om att han i grund och botten är en lovande målvakt. Men tröskeln har plötsligt blivit väldigt hög. Ansvaret för den uppkomna situationen är dels hans eget, dels lagledningens. Framförallt Roger Melin och Gunnar Persson har en sak att fundera över: Har de verkligen gjort allt de kunnat för att ge Svensson en bra start i AIK?

* * *

Efter en förlust som den ikväll finns det bara en sak att göra: Samla laget i ett rum med högt i tak. Slut leden. Kom överens om att aldrig låta något liknande ske igen. Knyt nävarna, bryt ihop och kom igen.

* * *

Ny match på lördag. Må fan ta den AIK:are som inte visar hjärta då.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Patrik:

Jag har ordagrant sagt drömt mardrömmar om alla baklängesmål inatt. Om och om igen har det rullat och min sömn är jävligt störd! Idag bär jag gamnacke, och är jävligt förbannad på främst Roger Melin och hans jävla stolthet.

Tyvärr finns det bara 2 personer att skylla på enligt mig. 1 Markus Svensson 2 Roger Melin.


Svensson var bedrövlig. Och ja hela laget darrar sägs det. Ja med all rätt! visst att man sänker farten en smula men det hade HV också gjort och man satt säkert med barillan i handen, trodde jag.

Va realist och våga ta fram sågen gott folk. I ärlighetens namn så vem skulle inte bli darrig? Folk som sett matchen i repris på tvn med repriser ser tydligt att puckarna, som går i typ 20 km/h lyckas gå igenom hela kroppen på karln. Jag hade också blivit väldigt darrig som utespelare ifall målvakten bakom mig släppte in 3 mål på (4)? skott utifrån relativt döda vinklar och plötsligt har man bara 2 mål upp..

Roger Melin vägrar svälja sin stolthet när varenda kotte VILLE ha målvaktsbytet idag. - Nu har han gjort fel 2 gånger i rad med Svensson. Hans taktik om att spara Svensson självförtroende i och med att byta ut honom senast funkade väl sådär? Och nu genom att försöka få upp hans självförtroende så väljer han att låta han stå där och släppa in puck efter puck efter puck fast man ser från mils avstånd att han är ur balans. Hur fan tänkte Roger?

Just nu har vi 2 smått omänskliga målvakter. En som tar allt och en som inte tar någonting. Ska man inte totalsåga Svensson efter gårdagens match så ska man ju verkligen fortsätta ösa beröm över Viktor, isåfall är Viktor hela AIK. Precis som det låtit i media. Så är inte fallet naturligtvis. Med en vanlig målvakt igår hade relustatet stannat vid 7-4 eller något iaf, sen att Viktor aldrig släppt in fler än 2 på de lägen igår är en annan sak.

Nu blir det AIK-mössa till jobbet, det är stunder som idag man måste hålla huvudet högt och visa att inget resultat i världen kan ta färgerna från mig.

Olof Loklint sa...

Lyssnade på matchen via webb-radion. Lite vibbar fick man från den berömda vändningen Sverige gjorde mot Finland under ett VM.

Idrott är märkligt. Speciellt lagidrott.Det var inte första gången, och definitivt inte sista, som vi kommer få bevittna hur ett lag kollektivt rasar ihop.

Det är i dessa lägen laget behöver ett starkt och tydligt ledarskap. Antingen i form av en spelare som "tar tag i saken" eller en tränare som förmår flytta fokus.

I AIK:s fall verkade det som om ALLT fallerade - överallt - samtidigt! Målvakt, försvar, ledarskap. Det är lite ovanligt men trots allt inte unikt.

Förhoppningsvis har nu AIK genomlidit sin kollaps, sin mentala härdsmälta, och kan kan gå stärkta ur den - på något sätt...

Men, för en utomstående betraktare var det en fantastiskt underhållande händelse. Får gärna hända igen - bara det inte drabbar det egna laget...