måndag 17 oktober 2011

Snutbeslut

Om man vill verka resolut
så bör man nog inte ta beslut
som får en framstå som helt slut
i huvudet och i akut
behov av hjälp via tribut
Ty den som råkar illa ut
kan komma att slå helt bakut
och råka lägga ord i trut
som han höll inne med förut:

10 kommentarer:

Adam K sa...

Är detta en HV polis på bilden=) i Kinnarps?
Blå/gul

Black Boris sa...

Vet du vad du har, Adam?

Adam K sa...

nej

Black Boris sa...

Taskig tajming.

Anonym sa...

Patrik:

Ack denna dumsnut som bör vara iklädd en dumstrut

En kossa att förakta för hennes sett att betrakta, en sportslig fest som en brottslig pest

Detta är hockey och ska knappast dömas av någon Götbladsjockey

Niohundratjugo kronor per polis, inget man gärna pröjsar för en säck potatisgris

Tack AIK för denna protest, att bevara våran kära stockholmsfest

Avgå kära Fröken Nötspad

Dawit sa...

POLISEN TAR BETALT FÖR BESKYDD!
Låter som en gammal maffia-film.

Dags för AIK/DIF/Bajen att marschera tillsammans och sätta stopp för den här idiotiska tolkningen av lagen från 1992.

Glöm aldrig bort att Polisen arbetar för oss. De är våra tjänare och ska inte fatta egna politiska beslut och tolka lagar. De är anställda av oss medborgare och inga andra.

Anonym sa...

Jag är inte 100-% säker, men visst är det så att polisen egentligen har förhalat ett beslut som funnits sedan 20 år, men att man nu efter politiska påtryckningar (och även medialt tryck) mer eller mindre tvingats tillämpa den lag som finns. Och om så är fallet så är det politikerna som ska klandras. För att lagen finns och för att man talat om för polisen hur den ska tolkas. Jag är inte polis själv :-).
/MN

Black Boris sa...

Du har så rätt MN.

Det är inte i första hand polisen utan Ordningslag (1993:1617) som ställer till det för oss. Således är det (om jag som varken är jurist, polis eller politiker har förstått saken rätt) inte polisen som ska klandras.

I 26 § slås bl.a. fast att: "Den som i vinstsyfte anordnar en offentlig tillställning skall ersätta polismyndighetens kostnader för att hålla ordning vid tillställningen."

Nu vet jag inte hur turerna har gått mellan politiker och poliser. Men uppenbarligen har Rikspolisstyrelsen, som "dels ett förvaltningsorgan åt regeringen, dels ett serviceorgan åt polisorganisationen", i år bestämt sig för att tolka och tillämpa den aktuella paragrafen på annat sätt än man gjort tidigare.

Trots att det kanske i första hand är lagen och politiken - och inte polisen - som det är fel på i detta fall så ångrar jag inte min lilla dikt från igår. Lite kul tyckte jag ändå att den blev. Även om den kanske egentligen sa mer om mig och min okunskap än om den stackars snut som mer eller mindre tvingades ta ett beslut.

Även Boris har fläckar.

* * *

Läs också Rikspolisstyrelsens text: Ersättning för polisinsatser

Anonym sa...

Dina dikter och vistexter sorterar jag in bland Gustaf Frödings och Albert Engströms alster. Som bohemisk konstnär så har du all rätt att ta dig vilka friheter du vill.

Att jag som knastertorr teoretiker försöker sänka nivån i detta forum ska du inte bry dig om. Men vi försöker ju alla bidra utifrån våra förmågor.

Din snutdikt var ett mästerverk, nja i alla fall riktigt kul.

Varför jag tror att det är politikerna har tryckt på är det faktum att ersättningen INTE kommer att gå till polismyndigheten, utan till kommun- eller landstingskassan om jag förstått saken rätt.

Men å andra sidan, eftersom jag sedan länge är gift, så vet jag att det mycket sällan är så att jag förstått något rätt.

/MN

Black Boris sa...

Mn: Nu är det väl snarare så att du höjer nivån här inne, vilket är något jag också uppskattar. Det är kommentarer som dina som gör det roligt att vara Black Boris. En blogg utan kommenterande läsare är som en svartmålad spegel. You make me look good! Det tackar jag för.