lördag 5 februari 2011

Club Zebra



Jag läser för närvarande en kurs i litteraturvetenskaplig teori och metod. Jag kan ärligt säga att det är den värsta skitkurs jag läst hittills under mina år som lärarstudent.

Det är en kurs som går ut på att läsa en massa texter skrivna av skäggiga farbröder med höga pretentioner. Fikonspråkets okrönta konungar. Texternas huvudsakliga syfte tycks vara att så svårt och snårigt som möjligt beskriva så svåra och snåriga snurrigheter som möjligt. De skäggiga farbröderna analyserar poesi, tolkar och söker förstå poesi utifrån olika litteraturvetenskapliga teorier. Resultaten är lika svårtolkade som dikterna de söker förklara. Man blir matt.

* * *

Till skillnad från nämnda grubbelgubbar, som uppenbarligen tycker om att tänka stora tankar men som saknar förmåga att göra dessa tankar tillgängliga för andra än sina ryggdunkande kolleger, äger eder ödmjuke bloggare förmågan att både tänka klart och uttrycka sig begripligt för en ickeskäggig publik. Inbillar han sig åtminstone. Därför ska jag här och nu presentera en högst ovetenskaplig men förhoppningsvis lustig och mustig analys. En analys som förvisso inte fokuserar på traditionell poesi eller prosa, utan på modern musik och lundellska låttexter. Och som i all sin anspråkslöshet riktar sig till läsare med humor och humör.

Tesen är följande: Ulf Lundells dubbelabum Club Zebra handlar om AIK:s hockeylag och dess spel i elitserien säsongen 2010/11.

* *

Låt mig, för att bevisa min tes, börja med det mest uppenbara, det första man möts av som betraktare, lyssnare och fan, nämligen titeln (Club Zebra) och öppningsspåret (Fem minuter).

Club Zebra syftar naturligtvis på Gnagets och lagets fiende nummer ett, två, tre och ibland fyra: de förbannade djävla domarna. Dessa långrandiga typer som under hela säsongen har gjort sitt bästa för att förstöra för oss gnagare, som väcker sådan ilska och vanmakt, som får en i normala fall filbunkslugn Boris att brista ut i barnsliga vredesutbrott i stil med den gamle Greken. Det är nästan bevisat att domarna hatar AIK. Fråga bara vissa forumskribenter på Golden Hill.

Club Zebra är emellertid en titel med dubbla bottnar. Den syftar inte enbart på domarkåren i sig. Om så vore fallet skulle ju albumet lika gärna kunnat heta bara "Zebra". Nu har zebran dock fått ett förnamn (Club) vilket onekligen leder tankarna till olika lag. Till exempel LHC. Club Zebra kan alltså förstås som en slags symbolisk omskrivning med betydelsen "samtliga våra motståndare i serien". Titeln avser Modo, Brynäs, Djurgården och de andra elitserielagen samt hur dessa lag är i maskopi med domarkåren. Club Zebra kan därmed förstås som ett samlingsnamn för en samling lag. Kort sagt: namnet på ett samlag.

Öppningsspåret "Fem minuter" så. Man behöver inte vara skäggig och hermeneutisk för att förstå vad det handlar om: Matchstraff! Eller... vänta nu. Tänk om det inte är så enkelt. Tänk om det handlar om något helt annat. Vi måste akta oss för att falla i enkelhetens och banalitetens fällor. Allting är inte vad det vid första anblicken ser ut att vara. Kom ihåg att "Fem minuter" är skivans första spår. Kan det handla om en slags invit, en uppvärmning av subtilt slag? Tänk om "Fem minuter" i själva verket syftar på de fem sista minuterna innan Gnaget äntrar Hovets is. Låt oss syna låttextens sista rader:

Tamburinen rasslar och Elvis ber:
”Gud Fader som i himmelen är
Fyll salen till brädden nere vid vattnet där”
Tåget tjuter i dalens djup
Fångarna i fängelset bryter sej ut
Johnny och Ramona på Heartbreak Hotel
Det är fem minuter kvar innan vi går på ikväll

Vi tar oss nu an textpartiet rad för rad. Det börjar med "Elvis". Vem är Elvis om inte kungen själv (läs: David Engblom)? Han som dog (åkte ur och tvångsdegraderades) men som i själva verket "is alive" och som sig bör spelar hemma på Hovet. Denne kung ber "Gud Fader som i himmelen är" att se till att Hovet skall fyllas till bredden med publik. "Tåget tjuter i dalens djup" handlar om tåget som tog oss med från kvalserien och allsvenskan. "Fångarna i fängelset bryter sig ut" är i sjäva verket AIK:arna som är tillbaka efter år av fångenskap i de nedre regionerna.

"Johnny och Ramona på Heartbreak Hotel" - det är inga mindre än vi supportrar. Greken, Boris och alla andra hockeygnagare vars hjärtan krossats gång på gång på gång men som trots alla missöden aldrig gett upp. Sista raden bekräftar min tes: "Det är fem minuter kvar innan vi går på ikväll". Här, om inte tidigare, blir det uppenbart för läsaren/lyssnaren vad låten verkligen handlar om. Mörkret som lägger sig över Hovet. Borgen som glöder. Laget som väntar på att göra entré. It's all about the A.I.K.

*

Och så här fortsätter det. Hela dubbelalbumet är en enda hyllning till Bång och kompani.

För att inte tråka ut er, kära läsare, och för att jag vet att ni redan nu har förstått min poäng så håller jag resten av analysen kort och koncis. Låtlistan i urval således, med korta kommentarer utifrån borisk förklaringsmodell. Preparerat med en nypa salt.

CD1

1. Fem minuter - Se ovan genomtänkta, djuplodande analys.

2. Dicks Spitfire - En låt om att vara högt flygande Dicken med målkåt blick.

4. Vackra Anita - Handlar om en snygg vakt som (enligt Prozac) jobbar matchdagar på Hovet.

5. Senare år - Om att bli gammal och seg (Dick Tärnström igen).

6. Orkney - Subtil titel som i sång blir "Orkar ni?" och riktar sig till de hårt forecheckande gnagarna Steen och Ahlström x2.

8. Levande igen - Tillbaka i smöret. Kom håg Elvis i "Fem minuter". Alive and kickin'.

9. Fyra hjul som rullar - Handlar om oss supportrar som tar bilen till Jönköping, Gävle och andra hålor för att se vårt älskade AIK.

10. Kvar där för gott - Vi är tillbaka och vi är här för att stanna. Borås däremot blir kvar i källaren - för alltid.

14. Farligt farligt, härligt härligt - Sammanfattar serielunken, striden kring strecken och livet som hockeygnagare säsongen 2010/11.


CD2

2. På den andra sidan - Står en keeper och väntar. Honom ska vi skjuta hål på.

3. Röd klänning - En sång tillägnad Niklas Sundström - Modos egen lady in red.

6. Coco - Öh, ingen aning vad den här låten handlar om faktiskt.

7. Älska med främlingen - En låt som är lite gay och som får en att vilja krama livet ur Kringelknutten.

9. Jag har jobbat för hårt - Ironisk passning till Zednik som inte heller den resulterar i mål.

10. Vi som är kvar - En sentimental sång som dels behandlar de spelare som är kvar i laget från säsongen i allsvenskan, dels de spelare som fick lämna laget men som blev kvar i allsvenskan (till exempel Ryno, Bergström och Jungbeck).

11. Club Zebra - Titelspåret. Se stycke 5-7 tidigare i inlägget.

* *

Om det efter detta mastiga mastodontinlägg mot förmodan skulle finnas någon därute som fortfarande tvivlar på att Club Zebra handlar om AIK:s hockeylag och dess spel i elitserien säsongen 2010/11 så ber jag vederbörande kontakta mig via mejl. Det går även bra att kommentera inlägget här på bloggen. Vem vet? Kanske har jag fullständigt missförstått Lundells mästerverk. Kanske handlar Club Zebra om någonting helt annat.

En källarklubb där man kan se Jolly Roger vaja, där en man kliver genom spegeln och försvinner, byter namn och slutligen träder fram, svart och rosa på en alldeles egen scen.

Fan vet.

* * *

Det här inlägget tillägnas Baloo. Han som lärt mig allt han kan om hockey och som en gång fick mig att börja lyssna på Lundell.

8 kommentarer:

TT sa...

På den tiden jag hade TV gick ett program på kulturkanalen vars ursprung förmodligen var BBC tidigt 70-tal. Där satt två propra Engelska gentlemän och diskuterade lättviktare som t ex Proust och Dostojevskij ur en filosofisk synpunkt. Din kurs låter nära besläktad med den härliga showen.

Coco, det är ju en självklar felstavning och ska egentligen vara Ko-ko. Den handlar om Zebrorna själva. "Ingen jag känt har pratat så mycket om moral och haft så lite av det själv." och "Du var bitsk, giftig och listig, Du högg som en kobra." För att inte tala om "Du hatade, rev och slet, tog vad du kunde ta."
Titeln Ko-Ko syftar naturligtvis på att dem likt ko-kogöken i gökuret kommer ut och gör det dem menade för en gång på 60 minuter, två ggr om dem är avancerade.

För övrigt vill jag bara säga att även om AIK går knackigt så går Boris från klarhet till klarhet.
Imponerande! :)

Black Boris sa...

Angående Coco: Hur kunde jag missa denna självklarhet? Tack TT för att du fyller i luckorna!

Idag tänker jag mig att Brynäs drygar ut avståndet till Dif och SSK, samtidigt som AIK närmar sig från botten. Börjar faktiskt mer och mer tro på mitt förhandstips. Brynäs blir nog femma till slut.

För övrigt hyser jag en stor beundran för människor som inte har TV. Det om något tyder på att man har ett liv. Eller åtminstone en skoter eller två.

TT sa...

Mja, jag tenderar nuförtiden att fastna framför datorn lika mycket, om inte mer, än vad jag gjorde framför TV:n så det där med liv kan ju diskuteras. Särskilt om man dessutom har en skoter eller två, jag har fyra. :)

Black Boris sa...

Haha!

Greken sa...

Boris som jag sa till dig efter matchen mot kopian. Vi tar 20 p på dom resterande 10 matcherna sen hur långt det räcker vet jag inte men 8a blir vi. Sen ska vi vinna hela grejen vet du. Hata alla älska alla

batong sa...

Hallå boris. lägger in en önskan här ja till dig, kan du inte ta ett snack med laget att dom jobbar liiiiite till, och petar ner timrå eller modo på näst sista plats, vore härligt det med 2 nya lag i kvalet, oavsett om lif är där eller inte vore det intressant att se vad dom ksan prestera med lite press på sig. he he.

Eddie sa...

apropå din kurs,
På senare tid så har en liten saga dykt upp i mitt huvud titt som tätt.
Den heter "Sagan om den stora ordransoneringen".
Som det mesta den författaren har producerat är även denna rent briljant.

http://hot.ee/agapalun/tagepedia.html#stor

Du ser, jag sa inget om slutresultatet i pausen, därför vann AIK.
Jag ÄR inte skrockfull, man kan bara inte förneka fakta.

Borde inte seppänen fått matchstraff för hans osmakliga uppförande under framförandet av den Svenska nationalsången?

Black Boris sa...

Greken: Hur ska du ha det? Antingen vet du väl hur långt det räcker eller så vet du det inte. Blir vi åtta eller satta på potta? Jag har funderat hela söndagen och hela natten, funderat och funderat på vad du menar men jag har banne mig fortfarande inte riktigt fattat. Tala ur slutspelskägget, kompis!

batong: Jag ska prata med Roger.

Eddie: Det var en rolig saga. Om den hade blitt skriven idag undrar jag om inte författaren också tage med en bloggare bland de där herrarna som gjort slut på ord.

Gode Karl-Ragnar, jag tror jag börjar sluta nu! Åtminstone för den här gången och i det här kommentarsfältet...