torsdag 9 april 2009

Den feta damen har sjungit

Kvalseriens sista omgång blev som väntat en rätt avslagen historia. Det är bara att ta en titt på slutresultaten för att förstå hur det var ställt med inställningen hos många lirare ikväll. Rögle-Växjö 3-5, SSK-Leksand 5-6 (efter straffar) och Västerås-AIK 5-6. Mest glädjande var förstås att Gnaget tog sig samman och säkrade tredjeplatsen till slut. Också roligt att Leksands ålderman Mikael Karlberg fick avsluta sin fina karriär på bästa möjliga sätt. Målskytt i matchen och avörande straffskytt efter förlängningen. Ett värdigt avslut för en stor och karismatisk idrottsman.
-
I AIK blev Patrik Bergström tvåmålsskytt. Både 5-5 och 5-6 kom från Bergströms klubba. Dessutom noterades han för två assist i matchen. Intressant med tanke på att just han varit tämligen blek i hela Kvalserien. Jag hade väntat mig mer från Bergström som den viktiga tredjelänken i förstalinan. Typiskt att han kliver fram när det gäller som minst. när försvarsspelet ej prioriteras och när kampmomenten reduceras.
-
En annan som visade framfötterna idag när trycket var obefintligt och pressen lika med noll var Johan Ryno. Faktum är att Ryno var inblandad i samtliga AIK:s mål i Västerås! Sex poäng i afton, varav ett mål, är förstås glimrande. Det är jätteroligt att Bergström och Ryno producerar mål och poäng och jag är glad över kvällens seger, men jag tycker det säger rätt mycket om såväl matchens dignitet som de aktuella spelarnas kvalitet. Det är ingen slump att Bergström och Ryno just i denna betydelselösa omgång öser in poäng. Inför kvällens match stod dessa herrar på 0+1 (Bergström) respektive 2+1 (Ryno).
-
Johan Ryno i topp i AIK:s interna poängliga i Kvalserien. Tjena!
-
Jag konstaterar än en gång att firma Sandberg/Bång inte riktigt klarat av att leva upp till förväntningarna i årets Kvalserie. Sandberg stannade på 1+5 på 10 matcher. Bångs 3+0 på 9 matcher är inte alls bra. Men det är två spelare som är på uppgång och jag är övertygad om att de (om nu båda blir kvar i Gnaget) kommer att spela avgörande roller i AIK:s fortsatta satsning mot Elitserien.
-
En mycket intressant och nedslående detalj: Dick Tärnströms plus/minusstatistik i Kvalserien är skrämmande usel. Dicken har -9 på 10 spelade matcher. Inte bra. Inte alls bra.
-
Bäst plus/minus i Gnaget har, hör och häpna, Johan Ryno! Jag säger som Mark Twain: "Det finns tre slags lögner: Lögn, förbannad lögn och statistik."
-
Säsongen är slut och snart är det sommar. Sedan kommer hösten och ännu en spännande hockeysäsong. Det är som det ska vara men det känns redan lite tomt. Vad ska man göra nu då liksom?
-
Som tur är har NHL-säsongen bara börjat. Snart vankas slutspel och kamp om gamle Stanley. I natt laddar jag upp med att se mina favoriter Philadelphia Flyers ta sig an slutspelskandidaten New York Rangers.
-
Och sedan blir det Hockey-VM förstås. Jag hoppas på Loui Eriksson i VM-truppen. Skulle vara spännande att se vad han kan uträtta i Tre Kronor. Gör man 36 mål i NHL är man grym. Det går så att säga inte att snacka bort. Loui är bevisligen en målskytt av rang och sådana behövs om Sverige ska ha en chans att knipa guldet.
-
Men vem bryr sig egentligen om Hockey-VM?
-
Södertälje och Rögle spelar i Elitserien till hösten. Hur roligt känns det? Och hur mycket roligare hade det inte varit med Gnaget och Leksand istället?
-
Jag ser fram emot nästa säsong. Nu är det klart att Örebro gör oss sällskap i HockeyAllsvenskan också och det var väl för väl. Tingsryd och Småland luktar råttgift lång väg. Smålandsspöket gråter i sin mörka källarhåla. Nu får det bara skrämmas i Växjö, Oskarshamn och Ljungby. Och Nybros rödskäggiga vikingar får åka på plundringståg i ödsliga division 1-hallar den närmaste framtiden.
-
Rögle? SSK? Jag säger så här: Vi ses i Kvalserien om ett år. Då är det vår tur. Då räcker det inte att vara minst dåliga!
-
Sist men inte minst, här har ni Black Boris All star team i HockeyAllsvenskan 2008/2009:
Målvakt:
Mark Owuya, Almtuna
Backar:
Oliver Ekman-Larsson, LIF/Dick Tärnström, AIK
Anfallare:
Christian Sandberg, AIK/Mikael Karlberg, LIF/Kevin Doell, LIF

Inga kommentarer: