söndag 5 april 2009

Periodare emellan

Jämtleksing skriver ett intressant inlägg om Leksands periodstatistik under säsongen. Det visar sig att laget i HockeyAllsvenskan var som sämst i första perioden, som bäst i andra och tredje. I Kvalserien har visan varit den omvända.

Detta får mig att titta närmare på AIK:s perioder. Nog är det väl så att AIK under säsongen ofta har börjat lite halvsegt och sedan arbetat sig in i matcherna? Och hur ser det ut i Kvalserien, går det att dra några paralleller mellan serielunken och kvalspelet? En titt på den superba sidan Hockeyplock.se ger mig svar på tal.

Så här ser AIK:s statistik ut från HockeyAllsvenskan 2008/09 (segrar-oavgjorda-föluster):
Period 1: 18-14-13
Period 2: 22-13-10
Period 3: 30-7-8

Och så här ser det ut för Leksand:
Period 1. 18-14-13
Period 2. 28-12-5
Period 3. 30-7-8

Intressant är att AIK:s periodiska system är tudelat. Statistik från spel på hemmaplan...
Period 1: 13-5-4
Period 2: 14-5-3
Period 3: 13-5-4

...kan jämföras med statistik från spel på bortaplan:
Period 1: 5-9-9
Period 2: 8-8-7
Period 3: 10-10-3

Kommentar:
AIK var i HockeyAllsvenskan extremt jämna och bra på hemmaplan. Borta var man riktigt svaga i första perioden, något bättre i andra medan man i tredje presterade riktigt bra. Att de flesta av Gnagets förluster kom på bortaplan är ingen hemlighet men periodsiffrorna är avslöjande. Vi är inte med från start. Vi vaknar för sent. Det är svårt att vinna när man ständigt måste klättra i uppförsbacke.

I Kvalserien ser AIK:s siffror ut så här:
Period 1: 2-2-4
Period 2: 2-3-3
Period 3: 3-3-2

Återigen är skillnaderna stora mellan spel på hemmaplan...
Period 1: 2-1-1
Period 2: 1-2-1
Period 3: 3-1-0

...kontra borta:
Period 1: 0-1-3
Period 2: 1-1-2
Period 3: 0-2-2

Kommentar:
Statistiken ljuger inte. AIK är inte bra på bortaplan. En enda av tolv spelade perioder på bortais har man vunnit i Kvalserien. Det var senast mot Leksand som AIK gjorde 2-0 i andra perioden. Tack vare starkt försvarsspel och Heino i kassen räckte det till tre poäng den gången. Om vi ska kunna besegra Västerås borta i sista omgången krävs det nog mer än en periodvinst. Framförallt har vi inte råd att hamna i tidigt underläge igen.

Med tanke på att Gnaget under säsongen förlorat borta mot lag som Nybro, Oskarshamn, Björklöven, Troja/Ljungby och Bofors är det kanske inte så märkligt att vi även torskar i Kvalserien mot SSK, Rögle och Växjö. Motståndet är så att säga snäppet tuffare än i HockeyAllsvenskan. Och det är i sanningens namn inte främst på bortaplan som AIK har schabblat, även om plumpen mot Växjö kändes onödig.

I Södertälje gjorde laget en riktigt strong insats och var värda ett par poäng. Det var mest slumpen som avgjorde den gången. Men hemma mot Västerås gjorde vi verkligen bort oss. Den förlusten sved och den svider ännu. Tre poäng i hemmapremiären och AIK hade vid seger i morgon haft chansen att gå upp jämsides med SSK i tabellen. Så små är marginalerna ibland.

Inga kommentarer: