fredag 28 augusti 2009

Strömberg sänder signaler

aik


Leksand tror på sitt unga backlöfte Oliver Ekman-Larsson. Man tror så mycket på honom att man inför den allsvenska starten gör honom till assisterande lagkapten. Jag tycker det är helt rätt.

Kanske är det ett litet trendbrott i svensk hockey vi ser. Kanske inte. Kanske är det för att Ekman-Larsson är exceptionellt mogen för sin ålder som han föräras ett A på bröstet. Oavsett vilket tycker jag att Leksand här sänder ut en viktig signal, både till egna spelare och resten av Hockeysverige. Åldern är inte intressant. Det är inte bara rutinerade rävar som kan ta ansvar och agera ledare.

I Nordamerika har en man en delvis annan syn på kaptensrollen än vi är vana vid här hemma i Landet Lagom. Där är det långt ifrån ovanligt med unga lagkaptener. Sidney Crosby om någon har bevisat att det kan fungera alldeles utmärkt. Lagkapten och assisterande lagkapten är ofta stjärnor, stora namn och stora spelare, som förväntas leda sina lag på isen. Men även vid sidan av. Precis som i Sverige förväntas en lagkapten i NHL ta större ansvar än övriga spelare även utanför rinken. Han är den som har mest kontakt med coach och lagledning, han är ofta länken mellan klubbledning och lagkamrater. Skillnaden är att ynglingar i NHL tillåts växa in i rollen, de förväntas inte vara Mr Old and wise från start.

Jag tror, rätta mig om jag har fel, att vi här hemma alldeles för länge har varit alldeles för rädda för att ge unga, lovande spelare ansvar. Vi tror att vi skyddar våra talanger genom att låta äldre, mer rutinerade herrar visa vägen. Det är möjligt att vissa av våra juniorer mår bra av detta, lika ofta tror jag dock att det är dåligt och direkt skadligt för deras utveckling. Alla är olika, en del behöver skyddnät och "skynda långsamt". Andra behöver, ursäkta uttrycket, en blåslampa i röven, ett halvtungt ok på axlarna. Med andra ord: Mer ansvar, högre förväntningar.

Leksand har under försäsongen luftat ett tiotal juniorer i sina träningsmatcher. Mot bakgrund av detta kan Oliver Ekman-Larsson utnämning ses som logisk och mycket klok. Tränare Leif Strömberg har hanterat unga, talangfulla lirare förr och vet vad han sysslar med. Han är givetvis övertygad om att unge Oliver växer med uppgiften. Ekman-Larsson lär inte göra honom besviken.

Inga kommentarer: