onsdag 24 augusti 2011

AIK:s försäsong 2011: Läget i laget

Jag har sett två utav AIK:s hittills tre spelade träningsmatcher. Brynäs i Märsta gjorde mig positiv och glad. Timrå i Sollentuna gjorde mig negativ och sur. Det är svårt att dra några slutsatser utifrån det lilla som hittills hänt men man kan förstås få tycka till lite ändå. Så här tycker jag om våra spelares insatser hittills:

MÅLVAKTER

30. Viktor Fasth
Hade en svår match mot Brynäs. Fick tämligen lite att göra och såg inte helt övertygande ut i rörelserna. De nya skydden bidrog kanske till att Fasth såg lite stel ut. Släppte en puck som han normalt ska ta. Sin vana trogen vägrade han att släppa in mer än två. Skadefri startar han garanterat säsongen som ohotad förstemålvakt.

35. Markus Svensson
Gjorde sin första hela match i AIK-dräkten mot Timrå igår. Såg nervös och ringrostig ut och släppte in ett par-tre billiga mål, varav det ena föregicks av en bjudning som hette duga. Kommer att ges fler chanser under försäsongen men så länge Fasth förblir frisk lär Svensson få finna sig i att vakta båsdörren i eliten. Kommer att spela i tröja nummer 29 i Elitserien.

BACKAR

4. Fredrik Svensson
Såg rätt risig ut mot Brynäs då han gjorde flera konstiga misstag i egen zon. Inte riktigt vän med pucken mot Timrå heller. Minst sagt stabbig. Möjligen är defensivspecialisten Svensson trögstartad, vilket inte är ovanligt när det gäller spelare av den lite äldre sorten. Har spelat i par med offensive Aspeqvist i båda matcherna.

6. Dick Tärnström
Har sett helt okej ut. Gör det han ska och gör det ganska bra. Mot Timrå såg han, precis som de flesta av sina lagkamrater, seg och disträ ut. Har inlett försäsongen som han avslutade i vintervåras: i backpar med Liwing. Skadefri blir Dicken en av AIK:s viktigaste spelare även denna säsong.

7. Tobias Viklund
Mycket bra mot Brynäs. Ville ha och fick mycket puck, följde med i offensiven och fick äran att avgöra matchen. Betydligt sämre mot Timrå. Särskilt i egen zon såg han virrig ut. Rejält uppsnurrad vid ett tillfälle då han tittade för mycket på pucken. Viklund kommer att spela i tröja nummer 16 i Elitserien.

12. Patrik Nemeth
Svårbedömd. Såg stark ut mot Brynäs om än lite ivrig in i närkamperna emellanåt. Har spelat båda matcherna ihop med Vikllund. Personligen hoppas jag att Nemeth får ett A på bröstet lagom till premiären. Jag tror att han skulle växa med ansvaret. Tänk Ekman-Larsson i Leksand för två år sedan.

17. Fredrik Carlsson
Har som alltid nuförtiden spelat i backpar med Stefan Johansson. Stabil mot Brynäs, mindre bra mot Timrå. Var faktiskt nära att bli målskytt igår, vilket om det hade inträffat hade varit lika med en mindre sensation. Går mot en fin säsong som en av seriens bästa defensiva backar.

23. Jonas Liwing
Blandar och ger. Emellanåt riktigt vass i passningsspelet. Såg spelsugen ut mot Brynäs men trött ut mot Timrå. Trivs ihop med Dicken, då han ges utrymme till offensiva framstötar. Kan få det tufft denna säsong, då konkurrensen är något hårdare än i fjol.

24. Christopher Aspeqvist
Huddingespelare på try-out. Frejdig bekantskap som har gett ett inspirerat och spännande intryck. Trivs med puck och visar att han vill vara med i spelet. Kan mycket väl bli kvar i AIK. Aspeqvist är en offensivt lagd rightskytt som kan komma att ge främst Liwing och Viklund men även Svensson en match om speltid i Elitserien.

37. Stefan Johansson
Precis som Carlsson bra mot Brynäs. Stark offensivt och skicklig på att komma till skott. Mot Timrå gick däremot det mesta snett. Slarvig i passningsspelet, slafsig i  närkamperna och rent av klumpig i sina offensiva utflykter. Men Johansson har hög potential och utgör ihop med Carlsson normalt AIK:s mest pålitliga backpar.

 CENTRAR / FORWARDS

10. Richard Gynge
Söker alltid skott, precis som han ska. Har haft en del lägen, både mot Brynäs och Timrå, men inte lyckats förvalta dem. Spelat båda matcherna med Steen och Rudslätt. Kedjan var framgångsrik i vintras och lär förbli intakt. Satte faktiskt en patenterad handledare i krysset mot Brynäs. Spelet dock avblåst halvsekunden innan.

13. Joakim Nordström
Den enskilde spelare som imponerat mest hittills. Till och med bra mot Timrå, vilket säger en hel del med tanke på hur kasst större delen av  laget uppträdde. Spelade mot Brynäs mellan tvillingarna Ahlström och var bäst på plan. Mot Timrå tog han plats mellan David Lillieström-Karlsson och Patric Blomdahl. Med den äran. Nordström går med stor sannolikhet mot ett rejält genombrott denna säsong. Stark, spelskicklig, vass på grillorna och lagom målkåt. Har troligen alla verktyg som behövs för att lyckas.

14. Daniel Rudslätt
Såg pigg ut mot Brynäs, bra fart på rören. Är vältränad och tycks inte alls ha samma problem med ryggen nu än ifjol vid samma tidpunkt. Trivs bra ihop med Steen och samarbetet kan nog bli än mer framgångsrikt denna säsong. Mer eller mindre osynlig mot Timrå dock.

20. Daniel Bång
Gjorde en bra match mot Brynäs, som den tunga tredje länken i förstakedjan. Tacklade, åkte skridskor, sköt och borde ha blivit målskytt. Betydligt sämre mot Timrå, så länge det varade. Fick dyngspö av Halonen efter en het närkamp. Går som alltid mot en spännande säsong, som kan bära ända fram till en plats i Tre Kronor.

21. Christian Sandberg
AIK:s kanske enskilt viktigaste kugge? Kombinerar ett enormt krigarhjärta med spelförståelse och målfarlighet. Liksom Bång bra mot Brynäs om än lite ojämn. Kämpade på även mot Timrå men utan att få särskilt mycket uträttat. Går mot sitt STORA genombrott i Elitserien i vinter. Tror jag.

22. David Lillieström-Karlsson
Junior kallad DK som  i Salmonssons frånvaro fått chansen i A-laget. Spelade mot Brynäs ihop med Rosén och Blomdahl. Konstellationen klickade inte alls. Mot Timrå kom Nordström in i kedjan istället för Rosén. Huruvida DK fick ett lyft av bytet vete katten. Hursomhelst en ung spelare som det blir spännande att följa framöver.

33. Linus Videll
Här har vi killen som verkar tycka att försäsong är lika med glida runt och finta. Videll blixtrar till ibland och visar vilken hög potential han har. Men det går ju alldeles för ofta alldeles för segt. Jag har en känsla av att vi inte får se den riktige Videll förrän seriespelet drar igång. Möjligen att han slår till redan mot SSK på Hovet (31/8). Videll kommer att spela i tröja nummer 55 i Elitserien.

45. Oscar Steen
Förra säsongens kanske bästa och nyttigaste spelare i AIK har börjat försäsongen okej. Bra fart på grillerna och ser ut att fortsatt trivas mellan Gynge och Rudslätt. En av få som jag tycker gjorde hyfsat ifrån sig även i matchen mot Timrå. Går nästan garanterat mot en ny stark säsong. Eventuellt som nybliven assisterande kapten?

68. Victor Ahlström & 86. Oscar Ahlström
Det säger antagligen en del om mina bristande hockeykunskaper men jag kan faktiskt fortfarande inte med säkerhet skilja dessa båda spelare åt. Om tvillingarna bytte tröja med varandra skulle jag aldrig märka det. De följer varandras utvecklingskurvor. Det som för ett år sedan var mycket snurr i hörnen har under försäsongen så här långt varit mer snurr i slotten. Det är naturligtvis positivt. Med Nordström mellan sig briljerade bröderna mot Brynäs. Mot Timrå hjälpte de Rosén in i laget och matchen. Jag tror att Ahlströmmarna går mot en ännu bättre säsong än i fjol. Båda har potential att nå upp i 30-35-poängsklassen.

70. Robert Rosén
Riktigt blek mot Brynäs då han i många byten såg alldeles vilsen ut på isen. Kom mer till sin rätt mellan tvillingarna igår. Delvis med tanke på hur het Nordström sett ut så undrar jag hur det kommer att gå för Rosén. Bevisligen bra i PP men det är i spel fem mot fem som han måste visa att han är elitseriemässig. Än så länge ett stort frågetecken. Rosén kommer att spela i tröja nummer 87 i Elitserien.

84. Patric Blomdahl
Närmast osynlig mot Brynäs. Aningen synligare mot Timrå, kanske främst för att han lyckades trycka in ett mål i matchens första PP. Jag tror att Blomdahl går mot en relativt undanskymd tillvaro denna säsong. Med Salmonsson tillbaka från sin skada och med McDonell tillbaka som artist lär Blomdahl få nöta bänk. Men sjukdomar och skador kommer och går, Blomdahls höga klubbor i anfallszon består.

* * *

Om jag som avslutning på detta inlägg ska dra till med ett samlat omdöme efter hela två (!) sedda matcher får det bli: So far sådär.

5 kommentarer:

Eddie sa...

meeeen allllltssssåååååå (som fjårtistjejjer säger)
till och med jag med mitt minne kan skilja på victor och oskar

Victor Ahlström har #68 på tröjan & Oscar Ahlström har #86

ingen ingen tangorabatt inget C

Black Boris sa...

Men alltså, jag kanske uttryckte mig otydligt. Vad jag menade var att jag inte förmår skilja Ahlströmmarna åt beträffande spelstil och förmågor på isen. Jag vet vem som har vilket nummer men skulle knappast märka om de (typ för skojs skull) någon gång bestämde sig för att byta tröja med varandra. Jämför med Bröderna Sedin t ex där det är betydligt lättare att särskilja spelarna åt, inte bara utifrån siffrorna på deras tröjor.

Eddie sa...

hehehe, nog förstod jag att jag missuppfattade det du skrev, men man måste ju ta tillfället i akt.

Kürt Kringel sa...

Videll i all ära men jag tror att Rosén blir årets utropstecken i AIK.

Mycket bra värvnimg.

Black Boris sa...

KK: Hoppas du får rätt. Har velat ha honom tidigare men du vet hur det kan vara med tvivel. Sakta men säkert börjar det gnaga...