fredag 26 oktober 2012

Gozzi skapar Gnaget

I begynnelsen skapade Gozzi laget, vårt Gnaget.

Hovet var öde och tomt, sommaren dränktes av regn men friska vindar svepte fram över staden. Gozzi sade: ”Perra, kom hit!” Och Perra kom dit. Perra såg att laget var gött, och han skilde sig från mängden. Gozzi kallade Perra och Perra kallade pöjkera. Det blev samling, träning och resa till Gotland. Det var den första trippen.

Gozzi sade: "Det ska bli jättekul att äntligen få köra igång". Och det blev så. Perra byggde broar och  knöt band. Gozzi kallade Liwing och Liwing utsågs till ny assisterande kapten. Och det blev match mot Modo i Märsta. Det var den andra trippen.

Gozzi sade: ”Vattnet under broarna skall samlas till en enda enhet, så att laget blir synligt.” Och det blev så. Gozzi kallade den bestående grunden stomme, och vattenmassan kallade han laget. Och Perra såg att det var gött. Gozzi sade: ”Gnaget skall ge grönska: fröbärande örter och olika arter av fruktträd med frö i sin frukt skall växa i laget.” Och det blev så. Gnaget frambringade grönska: olika arter av fröbärande örter och olika arter av träd med frö i sin frukt. Och Perra såg att det var gött. Det blev kväll och det blev morgon. Och AIK reste till Norrtälje. Det var den tredje trippen.

Gnagarna sjöng: ”Vi ser hur solen stiger över Råsunda, vi ser hur Hovets is är blank och klar." Och det blev så. Gozzi såg de två stora ljusen, det större ljuset hette Mattias Janmark och det mindre hette Jonathan Andersson. Och han tände stjärnorna. Och Perra såg att det var gött. AIK reste till Sundsvall. Det blev kväll och det blev morgon. Det var den fjärde trippen.

Gozzi sade: ”Gnaget skall vimla av levande varelser, och spelarna skall flyga över isen, under Perras ledning.” Gozzi skapade de stora förväntningarna och alla olika arter av spelande varelser som Gnaget myllrar och vimlar av och alla olika arter av främmande fåglar. Och Perra såg att det var gött. Gozzi välsignade dem och sade: ”Var fruktsamma och föröka er och fyll Hovet med fans. Och på Hovet skall gnagarna föröka sig.” Det blev kväll och det blev morgon. Och Gnaget åkte på däng. Det var den femte trippen.

Gozzi sade: ”Gnaget skall samla olika arter av spelande varelser och ena dem under svartgul flagg: urgnagare, främmande fåglar, bestar av olika arter - alla skall de uppträda som gnagare.” Och det blev så. Gozzi samlade de olika arterna och gjorde dem till gnagare. Och Perra såg att det var gött.

Gozzi sade: ”Vi skall göra gnagare som är vår avbild, lika oss. De skall härska över Hovets gäster, örnar och gripar, rävar, rövar, tigrar och vita lejon. Alla vilda djur och alla apor i bur som finns på jorden.” Gozzi skapade gnagaren till sin avbild, till Gozzis avbild skapade han tvåvägsspelaren. Som keeper, back och forward skapade han dem. Gozzi välsignade dem och sade till dem: ”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll Hovet och lägg ligan under er. Härska över Hovets gäster, över örnar och gripar, rävar, rövar, tigrar och vita lejon. Alla vilda djur och alla apor i bur som förgäves klättrar på stegen.”

Gozzi sade till fan och hans systrar och bröder: ”Jag ger er alla korv med bröd och alla får kaffe och mazarin; detta skall ni ha att äta. Och det blev så. Perra såg att allt som Gozzi hade gjort var mycket gött. Det blev kväll och det blev morgon. Än en gång åkte AIK på däng. Det var den sjätte trippen.

Så fullbordades laget, vårt Gnaget och allt vad där finns. På den sjunde trippen hade Gozzi fullbordat sitt verk, och han vilade på den sjunde trippen efter allt han hade gjort. Gozzi välsignade den sjunde trippen, som för övrigt gick till Örnsköldsvik, och han gjorde den till en härlig tripp, ty på den trippen vilade Gozzi sedan han utfört sitt skapelseverk. Nu var det upp till Perra och pöjkera att göra jobbet. Vilket de också gjorde. Det stora ljuset fick sitt stora genombrott och ledde Gnaget till seger. Mattias Janmark hette han. Perra fick ont i magen men pöjkera höll ihop. De knep en trea. Och Perra såg att det var gött. Ja, AIK vann och Black Boris försvann. In i en skapelsemyt som spårade ur i samma stund som den började skrivas.

Inte desto mindre är detta berättelsen om hur laget, vårt Gnaget skapades.

I.G.W.T.

1 kommentar:

eddie sa...

Brilliant, kan endast tilllägga, och det tål att upprepas. I.G.W.T