fredag 5 oktober 2012

Rå och kall fakta enligt Tomas Ros

Härmed rekommenderas alla som är intresserade av hur Tomas Ros arbetar med statistik och faktauppgifter att följa denne på twitter.

Då jag tidigare idag ifrågasatte hederligheten i att, som Tomas Ros dessförinnan gjort, jämföra september månads publiksiffror i ES 2012/13 med hela säsongens publiksiffror i ES 2011/12, och utifrån denna grovt missvisande jämförelse hävda att ES i höst drabbats av en publikkris, svarade Ros så här:










Rå och kall fakta enligt Ros således. Rå och kalla fakta som alltså bygger på vinklad och, enligt min mening, irrelevant statistik.

För att överhuvudtaget kunna dra några slutsatser om förändrade publiksiffror så här tidigt in på säsongen måste man naturligtvis jämföra säsongens siffor hittills med motsvarande period i fjol. Sagt och gjort. Så här såg det ut på Hockeyligans hemsida i förmiddags:

Säsongsöversikt 2012/2013. Klicka på bilden för högre upplösning.















Som alla kan se har publiksnittet sjunkit för vissa lag samtidigt som det ökat för andra. Att utifrån dessa siffror tala om publikkris, och dessutom antyda att denna "publikkris" skulle vara en följd av att Hockeyligan (med undantag för Modo och Frölunda) sagt nej till
lockoutade NHL-spelare på korttidskontrakt, vore inte bara löjligt. Det vore rent av korkat. Och minst sagt oseriöst.

Inte desto mindre väljer Tomas Ros att vinkla statistiken till sin fördel. Han suddar helt sonika ut en kolumn, nämligen den som visar motsvarande publiksnitt för samma period i fjol. Sen använder han sin vinklade statistik i syfte att propagera för fler NHL-spelare på korttidskontrakt. Det är inte utan att man blir fundersam: Är det så här Tomas Ros vanligtvis jobbar med fakta, eller hade han bara lite otur just idag?

Frågan är värd att reflektera över. Och den kan vara bra att ha med sig nästa gång man läser en artikel som bygger på "rå och kall fakta" signerad Tomas Ros.

2 kommentarer:

Adam K sa...

AIK borde se över om de kunde få Miikka Kiprusoff att spela gratis för AIK...tror ni behöver en målvakt som vinner matcher åt er just nu...Daniel Larsson är kanppast den rätta pesronen som du vet efter kvartsfinalen mot AIK...

Tigger Tom sa...

Vår käre Ros fortsätter sin förTROLLande karriär. Fabricera en teori, bevisa det med diverse lösrykta fakta och presentera det som sanning. Känns som man hört det förr, den gode Tomas borde söka sig tillbaka till grunderna http://www.youtube.com/watch?v=Hob-lWNPNPY&feature=player_detailpage