måndag 13 december 2010

Årets Lucia...

...skall härmed koras. Men vi börjar med tomtarna, stjärngossarna, pepparkaksgubbarna och de alltid lika myspysiga tärnorna.

Årets tomtegubbar kommer alla från Finland och trivs i rött. Mikko Jokela, Timo Pärssinen och Riku Helenius slår i glasen och låter sig lustiga vara. En liten tid de spelar här med mycket möda och stort besvär. Sen drar de nåt gammalt över sig och flyr sin kos. Kosken fram till påsken och därmed bastu.

Årets stjärngossar finner vi i Leksand med omnejd - närmare bestämt runtom i hela riket. Stjärngossarna är som bekant lite överallt, precis som oss gnagare alltså... Jean-Luc Kollar in när det Ollas på staken. Juleljusen brinner i vinternatten. Jämtleksing reciterar Fröding. Boris glor på avstånd.

Årets pepparkaksgubbar är tre som sig bör. Samtliga är experter på att ge sken av att vara experter och alla har som vanligt skitit ned sig rejält. Lasse, Tomas och Mats tar i afton bladet från mun och erkänner det alla vet: De komma, de komma med snack och mycket smack, de vet inte mer än en apa hög på tjack...

Årets tärnor kommer från Luleå och har lagom till Lucia bytt ut knallskotten mot glitter och små ljus. De är lagom många och de gillar att gå i raka led. En för alla - alla för en, vrålar en fjolla i puberteten. Sen nynnar halva styrkan en sång och tågar ut: Vi är tärnor, vi är tärnor, vi är tärnor - utan hjärnor. Ingen saknar dem.

* * *

Årets Lucia så. Vi tar det med en sång till kaffet och lussekatten...



Natten på internät, strunt från en gruva
Kring ord som sol’n förlät, skuggorna ruva
Då i vårt mörka rus, stiger med tända ljus
Greken som Lucia, Greken Lucia

Natten var stor och stum, nu hörs det skålar
i alla tysta rum, snart Greken skrålar
Se på vår tröskel står, vitklädd med gråsprängt hår
Greken som Lucia, Greken Lucia

Mörkret skall flykta snart, ur våra salar
Så han ett underbart skrän till oss talar
Zebran skall åter fly, jagas från Rinkeby
Greken som Lucia, Greken Lucia

1 kommentar:

Greken sa...

Äntligen fick man vara Lucia till slut =) Fick inte vara det i skolan