onsdag 14 mars 2012

Det gör ont att möta Gnaget

En vinnarskalles tankar inför kvartsfinal 3 mellan Buleå och AIK.

Det ska göra ont att möta Gnaget. Och det gör det också. Fråga bara Thomas "Bulan" Berglund.

Han har så ont i skallen av alla tankar som far omkring så det är nästan att man tycker lite synd om honom. Stackaren. För ett par månader sedan ägnade Bulan en halv presskonferens åt att tala om vikten av att visa respekt. Då handlade det om en tackling i ryggen på Luleås Daniel Gunnarsson. LÄNK Färjestads Marius Holtet var den skyldige och Bulan höll inte tillbaka med vad han tyckte om saken. Bland annat sa han så här:

"Jag tycker att han har chansen att väja, och det är ju det här vi har pratat om. Vi har åkt på, jag vet inte, jag tror det är tionde hjärnskakningen det här året och det är ju det här vi har pratat om [...] han hinner väja undan. Han hinner väja undan och det kan han göra men han gör det inte, och det är precis de här lägena som vi måste arbeta alla med för att stävja och jag tycker inte att han visar någon hänsyn där." LÄNK

Det finns de som tycker att man blandar ihop äpplen och päron om man jämför situationen då Holtet skadar Gunnarsson med den då Abbott skadar Pavlikovsky. Och visst kan man tycka så. Daniel Gunnarsson befinner sig några decimeter ifrån sargen när han tacklas. Rastislav Pavlikovsky befinner sig ungefär en och en halv meter ifrån sargen när han tacklas. LÄNK Risken för att den tacklade spelaren ska bryta nacken är betydligt större i fallet Pavlikovskys än i fallet Gunnarsson. Inte desto mindre är båda tacklingarna regelvidriga, hänsynslösa och direkt livsfarliga.

Men i Bulan Berglunds ögon, uppenbarligen grumlade av fyra nyanser av strunt, är Abbotts tackling mot Pavlikovsky knappt klandervärd överhuvudtaget. Till skillnad från i fallet Holtet/Gunnarsson, då alltså en Luleå-spelare var offret, lägger Bulan i fallet Abbott/ Pavlikovsky, då en Luleå-spelare var förövaren, plötsligt över skulden på den drabbade. Efter kvartsfinal 2 ägnade han nästan en hel presskonferens åt saken. LÄNK Enligt Bulan var det Pavlikovskys fel att han fick en tackling. Det var Pavlikovskys fel att han fick en smäll i ryggen. Det var antagligen även Pavlikovskys fel att Abbott inte väjde undan.

Fast det kunde han väl ändå ha gjort, Bulan? Väjt undan. Men han valde alltså att inte göra det. Är det inte det här vi har pratat om?

AIK fick matchen precis dit de ville i måndags. Första perioden gick till Luleå men därefter var det AIK för hela slanten. Anförda av Blomdahl och Bång malde och mosade Gnaget ner Bulans boys i andra perioden. Det var uppenbarligen mer än vad Chris Abbott kunde stå ut med. Han ville visa sig på styva linan och ge sitt lag en boost. Men istället för att ta upp  kampen, tacklas och ta i, valde han den fega vägen. En ful tjuvsmäll i ryggen på en av AIK:s minst fysiska spelare, var vad Abbott mäktade med. För hans egen skull får man nästan hoppas att han slipper spela mer i detta slutspel.

För det gör ont att möta Gnaget. Och det är inte Fia med knuff vi spelar.

Inga kommentarer: