söndag 18 augusti 2013

Kurragömma med Puh

Lillgrabben och jag åkte till Norrtälje med höga förväntningar. Vi ville se AIK och hockey, käka korv med masmos och socialisera.

Vi fick se ett AIK som höll Ryno-klass med undantag för Hamberg som var bra. Vi sket i korven men kompenserade med Kent McDonell's på vägen hem istället. Masmos blev det inte tal om. Vi socialiserade så gott vi kunde. I en tid då alltfler supportrar ägnar matcherna åt twitter och andra asociala medier får man nöja sig med det lilla. I första pausen läste vi "Kurragömma med Puh".

* * *

Det slog mig inte förrän på vägen hem att "Kurragömma med Puh" kan läsas som en allegori. Vid första läsningen kan det verka som att berättelsen handlar om en björn med mycket liten hjärna som leker kurragömma med sina vänner i Sjumilaskogen. Men i själva verket handlar det om den naiva och lite puckade supportern som använder försäsongen åt att leta reda på sina gamla favoriter. I boken tror Puh först att han ska hitta Nasse, Ior och de andra på sina favoritställen. Efterhand inser han dock att om han vill hitta sina vänner måste han leta på deras favoritställen. Således hittar han t.ex. Nasse i en ihålig stock.

Själv hade jag inför gårdagens mästarmöte (?) ägnat två hela matcher åt att leta efter mina gamla favoriter. Jag hade letat efter Daniel Josefsson, Fredrik Carlsson, Patric Blomdahl och Björn Melin.

Inte förrän en bit in i tredje perioden mot Leksand igår insåg jag mitt misstag. Jag hade letat på fel ställen. Jag hade letat på mina favoritställen. Jag hade letat efter Carlsson framför AIK:s mål, jag hade letat efter Josefsson mitt i banan, jag hade letat efter Blomdahl i nyllet på motståndarnas keeper och jag hade letat efter Melin i matchvinnarrollen. Mot slutet av matchen mot Leksand förstod jag att om jag ville hitta mina gamla favoriter måste jag leta på deras favoritställen. Således hittade jag Josefsson med backhandfattning längs sargen bakom egen bur. Jag fann Carlsson vinglades i sarghörnen med flackande blick. Jag hittade Blomdahl (tre gånger) i utvisningsbåset. Björn Melin fann jag just som han var i färd med att stoppfinta utanför offensiv blå (vilket naturligtvis resulterade i att hans två kedjekamrater åkte offside). Kära dumma gamla Björn.

* * *

Mannen på trottoaren är ett uttryck för en slumpmässigt vald person i Leksand. En s.k. medelmas. Används ofta retoriskt.

Enligt mannen på trottoaren imponerade Leksand igår. Särskilt Salo såg fräsch och fit ut. Ryno var lång.

* * *

Bakom Leksands bås gjorde Frasse reklam för hamburgare.

* * *

AIK såg oerhört sega och tunga ut igår. Man får hoppas att det berodde på träningslägret. Jämfört med matcherna mot Örebro och Västerås var tempot lågt. Leksand hade högre fart men imponerade inte spelmässigt. De vann rättvist men kammade liksom AIK noll. Poäng utdelas först den 14:e september.

Christian Sandberg saknades återigen. Vi behöver Sampa och jag tycker fortfarande att han ska vara lagkapten i det här laget.

Hamberg var bäst i AIK. I första perioden gav han mig Fasth-vibbar. Stor, tät och följsam. Kommer säkerligen att ge Larsson en match om förstaspaden i höst/vinter.

Marcus "Lilliz" Nilsson är en härlig lirare. Stora förhoppningar på honom. Kommer, om inget oförutsett inträffar, tillsammans med Pirnes och Janmark att utgöra AIK:s förstakedja mot HV på Hovet.

* * *

Den hängivne leksingen Kung Kenta häcklade mig i pausen mellan andra och tredje perioden. Det gjorde han naturligtvis helt rätt i. Glimten i ögat är det bästa jag vet, näst efter bacon.

* * *

Enligt mannen på trottoaren är Leksand i SHL för att stanna. Det har mannen på trottoaren läst i Expressen och då måste det ju vara sant.

* * *

Derek Joslin debuterade för AIK igår. Han inledde med att gå bort sig i första bytet. Därefter spelade han upp sig. Joslin har ett bra skott, hårt och snabbt. Dessutom tycks han veta var målet ligger. Igår var han ett stolpskott ifrån att göra 1-0. Han är stor och stark och av vad jag såg igår tycks han ha bra fart på rören. Jag tror att Joslin har alla förutsättningar att bli en publikfavorit på Hovet. Nyckelspelare som måste lyckas om AIK ska lyckas. Hoppas fortfarande på ytterligare en back in.

* * *

I andra pausen kom AIK:s landslagsback Linnéa Bäckman fram och sa hej. Lillgrabben blev blyg men i smyg och med ett leende sa han till mig: "Pappa, snart ska vi se tjejerna igen." Jag svarade med stoiskt lugn: "Ja, det ska vi göra. Och då blir det lite klass på grejerna."

Stöd AIK Damhockey!

* * *

Det bästa med att Leksand är tillbaka i finrummet är att det innebär kosing till Gnaget. Det näst bästa med att Leksand är tillbaka är att Jämtleksing får blogga om AIK igen. Black Boris gillar Jämtleksing. Black Boris känner intellektuell gemenskap över laggränserna. Black Boris är liksom Jämtleksing stolt travestit och ser mycket fram emot subtila hån, sund antagonism och poetry slam 2013/14.

* * *

Inatt drömde jag om Bång. Han sa han var på gång.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Grymt bra blogg från matchen. Gillade Nalle Puh - Du slog huvudet på spiken.
Ska fortsätta läsa din blogg.
Tack för ett gott skratt i allt elände. Hoppas vi slipper kurragömmaleken i fortsättningen.

Choke

Anonym sa...

Att få läsa om en AIK-förlust med ett leende på läpparna, det trodde man väl inte.
Finns det någon bättre hockeyskribent i Sverige?

Anonym sa...

Här är en leksing som börjar hitta tillbaka till Boris efter ett par år. Äntligen i samma liga igen och det blev varesig khl eller division 3, utan SHL. Det ska bli roligt att få åka till hovet igen. Kram på dig Boris