lördag 27 september 2014

Tro på varann

Ännu en förlust på hemmaplan. Ännu en tappad ledning. Orosmoln och avgångskrav? Nej och åter nej. AIK är på rätt väg.

Det var inte ännu ett debacle vi fick se på Hovet denna lördag. Det var inte ännu en svag insats av ett dåligt och fuskbyggt lag. AIK:s uddamålsförlust mot topplaget Mora var någonting helt annat. Det var ett steg i rätt riktning. Vi såg det mot Rögle borta i torsdags. Den gången gjorde AIK mycket bra saker på isen och vann i sudden. Vi såg det mot Mora på Hovet idag. Återigen gjorde AIK mycket bra saker på isen men förlorade i sudden.

* * *

Mora är ett starkt lag - tabellen ljuger inte - och de var riktigt bra idag. Inte minst i andra perioden imponerades jag av deras konsekventa spel och samlade styrka. Mora blir svårslagna 2014/15.

* * *

AIK har så här långt varit allt annat än svårslagna. Tabelljumbo blir man inte hursomhelst. Jag hade aldrig trott att säsongen skulle börja så tungt som den gjort. Visserligen trodde jag att AIK skulle åka på en del förluster i början av seriespelet men precis som alla andra räknade jag även med en hel del segrar. Nu har segrarna uteblivit. Uppförsbacken har blivit brant. Ändå ser jag tydliga och konkreta tecken på att AIK är på väg att få ihop både lagbygget och spelet.

Det var ett grymt offervilligt AIK som förlorade mot Mora idag. Spelarna såg närmast ut att tävla med varandra om vem som kunde täcka flest skott. I första perioden visade samtliga formationer upp samma skridskoåkning, intensitet och jävlar-anamma-inställning som gav två poäng mot Rögle. I andra perioden orkade man dock inte stå emot. Ett starkt och av självförtroende stärkt Mora tog över den berömda taktpinnen. De malde ner AIK och fick utdelning två gånger om. 2-2 i andra pausen var ett logiskt resultat.

I inledningen av tredje perioden såg det ut som i större delen av andra. Då kallade Fröberg till timeout. Ett par minuter senare var ordningen från första perioden mer eller mindre återställd. AIK öste på. AIK skapade chanser. AIK jobbade till sig numerära överlägen. Men mål och momentum (hej Boorchen!) uteblev igen. Ja, det börjar bli tjatigt. Ja, det är surt, tungt och jättetrist. Men anledning till hängläpp och megadepp? Knappast! Tålamod är säsongens nyckelord. T å l a m o d.

* * *

Den finns naturligtvis flera orsaker till AIK:s oerhört tunga start på säsongen. Peter Gradins frånvaro är en av dem.

En annan anledning till kräftgången stavas special teams. Vi gör helt enkelt för få mål i power play samtidigt som vi släpper in för många mål i box play. Faktum är att:

• AIK har HockeyAllsvenskans sämsta PP-statistik.
  • Endast två lag i serien är sämre än AIK i BP.

Man behöver inte vara hockeyexperternas hockeyexpert för att dra slutsatsen att AIK, så här långt, är ett av de allsvenska lag som haft allra svårast att anpassa sig till de nya, större anfallszonerna.

* * *

Peter Gradin var tillbaka på Hovet idag. Inte i båset förvisso, men ändå. Så här sa han till Sportbladet efter matchen:

"Vi blir lite ängsliga i andra perioden men överlag är jag ganska nöjd. Mora är ett bra lag, det ska man komma ihåg. Vi följer upp Rögle-segern på ett bra sätt och tar poäng igen. Vi går i rätt riktning."