lördag 9 augusti 2014

Vår bästa tid är nu

Vem minns den snö som kanske föll i fjol? Vem orkar grotta i det gamla när det nya rymmer så mycket tro, hopp och svartgula hjärtan?

Det är något visst med försäsonger. Ju äldre jag blir desto mer uppskattar jag dem. Man har inget att förlora, allting att vinna. Man är sommarbrun och lite extra fläskig (åtminstone om man är mannen med mazarinerna). Man är hoppfull och framåt och så där lagom drömmande och naiv. En förlust tar en sällan ned på jorden. En seger däremot får en lätt att sväva i det blå. Försäsongen är supportens bästa tid. Vår bästa tid är nu.

AIK besegrade Huddinge med sex mål mot fyra i Björkängshallen men resultatet är inte mycket att snacka om. AIK vände 0-1 till 4-1 på tre minuter i första perioden. Det var flott gjort. Effektivt. Spelmässigt fanns det saker som var bra och saker som var mindre bra. Peter Gradin sammanfattade det bäst på parkeringen efter matchen.
"Hyfsat ändå?", sa jag. 
"Vi har en del att jobba på", sa han och såg så lagom munter ut.

Delvis andra tongångar var det en och en halv timme före match. Då satt Gradin tillsammans med Thomas Fröberg utanför ishallen och pratade med AIK:s alltid lika tillmötesgående biljettansvarige, Sevve. En annan halkade såklart in på ett bananskal. Det uppstod ett trevligt litet samkväm. Sevve avlägsnade sig smidigt och snabbt och kvar stod Boris och fick en pratstund med AIK:s nya tränarduo. Vad vi surrade om tänker jag inte blogga om. Men så mycket kan jag avslöja att vi var helt och fullt överens om att backsidan ser mycket bra ut inför den kommande allsvenska säsongen.

AIK saknade ett par gubbar idag. Nyförvärven Marcus "Messy" Jonsson och Joakim Hagelin kom inte till spel. Inte heller backen Theodor Lennström deltog. Inte desto mindre mönstrade AIK ett lag bestående av fyra hela femmor. En bit in i matchen blev emellertid fyra backpar till tre, sedan först Robin Olsson och därefter Jakob Spångberg tvingats kliva av skadade. Sistnämnde Spångberg åkte på en obehaglig knätackling men ska enligt uppgift ha klarat sig med en lårkaka.

* * *

Det går inte att dra några egentliga slutsatser efter en träningsmatch mot Huddinge i ett så här tidigt skede av försäsongen. Men det går an att glädjas över saker.
  • Provspelande Mathias Franzén utsågs välförtjänt till matchens bästa AIK:are och stärkte sina aktier.
  • Michael Lindqvist, Victor Ekarv och Daniel Olsson Trkulja - tre spelare som alla ska bidra med poäng - levererade allihop.
  • Unge och orädde Robin Kovacs (18 år i november) visade framfötterna.
  • Mazarinerna var goda.
Saker som kan bli bättre då? Tja, allt. Inte minst spelet i egen zon.

* * *

Nästa match blir AIK:s första riktiga test. Storsatsande SSK väntar i Järfälla på torsdag. Poäng spelar vi om först den 11 september.

Inga kommentarer: