söndag 9 oktober 2011

Jailhouse rock (Elvis is alive)

Skellefteå AIK


Inte ett ont ord om Eilert Pilarm. Det är inte han som ska hånas i detta inlägg. Men eftersom Eilert är ungefär lika mycket Elvis som Skellefteå är AIK så får han finna sig i att stå modell för en liknelse. Jag medger att den haltar en aning, min liknelse. När Eilert spelade Elvis så gjorde han det alltid med charm, lekfullhet och självdistans. Något man knappast kan säga att Skellefteå gör i sina försök att leka AIK. Det var antagligen det faktum att Eilert tog sig an sin Elvis med humor, i kombination med musikaliska brister och svengelskt uttal, som fick så många att falla för honom. Eilert var (och är) något så ovanligt som en älskvärd kopia, ett äkta Elvisfan älskad av andra Elvisfans. Och the King himself log nog i sin himmel varje gång som han hörde Eilert sjunga falskt.

Ingen AIK:are älskar Skellefteå. Klubbens brist på taktkänsla och god ton, för övrigt ivrigt uppmuntrad av ett stort gäng lojala reportrar och supportrar, gör det svårt för en AIK:are att känna sympati eller respekt. Den lilla klubben från Schtaan fortsätter att likt en tondöv imitatör sjunga på samma gamla gnisslande visa. Utan minsta skam i kroppen träder de fram på historielöshetens stora scen: Det är vi som är AIK, säger de. Därefter drar de en vals för full hals, sjunger Jailhouse rock med hemkört uttal. Och kallar Elvis för Elvisp. Det är inte så konstigt att många AIK:are blir sura på gränsen till barnsligt upprörda. Det som är konstigt är att Skellefteå så ihärdigt och medvetet fortsätter att förneka sin förebild. Så skulle Eilert aldrig ha gjort.

Plötsligt kommer han ut ur garderoben, iklädd sin senaste Elvis-kostym. Han tar plats på scenen, vid mikrofonens stativ. Sedan han lyckats skruva ned micken ett par decimeter tar han ton och hävdar med bestämdhet: Elvis is alive! Jag har bara tappat rösten, rytmen och rocken. Snälla, drabbas inte av suspicious minds...

Det kändes naturligtvis skönt att tvåla dit Skellefteå på Hovet. Framförallt för att AIK verkligen behövde en seger. Men också för att det var just Skellefteå vi mötte. Det var tillbaka till grunderna, Fasth i kassen, hårt jobb, utmärkt försvarsspel, backar som spelade enkelt, forwards som tog ansvar bakåt, Steen, Rosén, Salmonsson och en hel massa gnagare därtill. Och det var ett AIK som höll ihop från start till mål. En imponerande resning efter det senaste raset.

Jag har känt oro efter debaclet mot HV71, tänkt att den matchen kanske skulle få ödesdigra konsekvenser. I natt är jag inte riktigt lika orolig. Känslan är att så länge AIK uppträder som man ska på isen så är man ett stabilt elitserielag. Svåra att slå, lätta att få över sig. Fortfarande finns det dock saker som oroar och stör. Framförallt beroendet av en frisk Fasth i form. AIK har, sedan återkomsten till Elitserien, endast tagit en trepoängare utan Fasth i kassen (Timrå hemma i januari 2011, då med Björn Bjurling mellan stolparna). Det säger inte allt men onekligen ganska mycket. Viktor Fasth är och förblir den enskilde spelare i Elitserien som betyder allra mest för sitt lag. Det är både på gott och ont för alla oss som håller på AIK.

Med Fasth i laget är vi en möjlig guldkandidat. Utan honom är vi ett av seriens mest sårbara lag.

19 kommentarer:

Fredrik Rohdin sa...

Det här var (återigen) riktigt bra skrivet Boris.

Har personligen också alltid tyckt det lite märkligt och udda att Skellefteå liksom ni kallar sig för "AIK" och har samma färger och så.
Det känns på nåt sätt jävligt patetiskt trots att de har en lång historia av hockey.

Trots att jag inte är överförtjust i Solna AIK som förening (men jag gillar din blogg SKARPT!) så måste jag ändå här säga att det finns bara ett AIK i Sverige, oavsett hur tabeller och så ser ut. så är AIK från Solna det riktiga och enda AIK!
SAIK är bara enkla simpla "wannabes"...

Black Boris sa...

Men för helv... Fredrik! Vi heter ju inte Solna AIK. Vi heter AIK. Att det ska vara så svårt.

Jaja ;)

Grattis till ännu en imponerande seger. Alltid spännande att följa era matcher. Helt otroligt hur väl Växjö har lyckats med sina importer och nyförvärv. Jag är mycket imponerad! Av laget, bygget och Janne Karlsson. Glädjen i båset efter Alsenfelts avgörande räddning igår var kul att se.

När kommer det första svenskmålet?

Fredrik Rohdin sa...

Förlåt! ska aldrig mer säga så.. Lovar.;-)

Första svenskmålet?
Ger mig fan på att Alsenfelt gör det i tom bur, på torsdag. ;-)
Eller så blir det ett "höstlöv" från "blå" av Augustin.

Black Boris sa...

I tom bur... Ska vi ta ut keepern när vi leder? Näej, nu hänger jag inte alls med i logiken. Troligare då att Anders Eriksson fjuttar in en tröstpuck i slutminuten. Fast han kanske bara kan göra mål i KS. I så fall får han vänta några månader på första kassen ;)

Anonym sa...

Tycker det är lite märkligt att läsa detta 2011. För det första Fredrik, så startade Skellefteå AIK 1921 med just AIK som förebild. Därav ändelsen AIK och att dräkterna är svart-gula. Finns inget patetiskt i det, tvärtom så var det vanligt förr.
Sedan Fredrik och Boris, så kallar de flesta av oss Skellefteå för AIK bara lokalt och internt. Vi vet att ni (Boris & co) är AIK och att vi är Skellefteå AIK. Sen att det finns några av oss som älskar att provocera betyder inte att vi, den stora massan av Skellefte-supportrar, lägger någon som helst vikt vid namn-tjafset.
Att vi på något som helst sätt skulle vilja efterlikna AIK på något annat än sätt än till vår ändelse och färgerna är absurt, ej heller vill vi efterlikna någon annan klubb. Så wannabies-snacket är löjligt.
Hata, ogilla, gilla eller älska Skellefteå AIK, men gör det inte utifrån några av våra mest omogna supportrars barnsliga provokationer. Namndebatten är en ickefråga, som inte borde nämnas i seriösa sammanhang.
Som du nog vet Boris så uppskattar jag din blogg, läser den kontinuerligt och kommenterar ofta. Men sitt inlägg i dag för mig lite besviken. Jag är så infernaliskt trött på frågan om vem som är riktiga AIK. Jag lovar dig, vi i Skellefteå kan historien, däremot har vi alltid kallat oss AIK lokalt, liksom många lag kallar sig IFK eller Giffarna lokalt.
/MN

Anonym sa...

Och förresten, grattis till segern igår. Glömde det i hastigheten :-)
/MN

Black Boris sa...

MN: Jag tycker också att diskussionen är tröttsam och löjlig. Och jag har inga som helst problem med att Skellefteå-fans kallar sig AIK:are eller sjunger AIK-ramsor eller tatuerar in AIK på ena skinkan om de så vill. Skellefteå är knappast den enda klubben i landet som tagit sig ett berömt och vackert efternamn. Men så länge din favoritklubb fortsätter att kalla min favoritklubb tillika sin förebild för Solna, AIK IF etcetera i officiella sammanhang så kommer jag att finna nöje i att skriva inlägg i stil med detta.

Och så länge skrivande reportrar, skrikande supportrar och TV-kommentatorer m.fl. fortsätter att kackla om Solna AIK och Solna IF på bästa sändningstid så menar jag att diskussionen är allt annat än en icke-fråga. Jag menar, varför ska de få stå oemotsagda?

Bara en sån sak som att den gode Fredrik här ovan råkar benämna mitt lag som Solna AIK tyder ju på att Skellefteå-maffian delvis har lyckats i sitt uppsåt. De tycks ju få ståfräs av att få folk runtom i landet att tro att det verkligen finns ett lag som heter Solna AIK och ett som heter Skellefteå AIK.

Är det då så konstigt att AIK:are som en annan reagerar och säger ifrån?

Med tanke på att du uppskattar min blogg så borde det inte komma som en överraskning att jag med jämna mellanrum skriver inlägg med inslag av såväl barnsligheter som tasksparkar och provokationer. Jag är ledsen om just detta inlägg gjorde dig besviken men jag kommer inte att ändra min stil för den sakens skull. Jag bloggar i första hand för min egen glädjes skull. Och Eilert fick åtminstone mig på gott humör.

Black Boris sa...

Och förresten, tack. Glömde det i hastigheten :-)
/BB

Anonym sa...

Ok, efter att ha sovit på saken, så känns livet åter underbart :-).
Och jag kan förstå ditt resonemang kring namnet Solna AIK. Vet dock inte om du kan ge "skellefte-maffian" äran för det. Det är inte ovanligt att man i olika sammanhang även anger hemmaorten, om inte namnet ger någon ledtråd. Och vad jag vet så kallas ni officiellt Gnaget uppe i Skellefteå. På er begäran.
Men för mig är vi Skellefteå AIK, man vill ju inte riskera att förväxlas med ett lag från Stockholms-trakten :-). Och dessutom är jag stolt över att vara från Skellefteå, vara lapp, skoterraggare eller bonde. Name it. Hur otroligt det än kan låta. Och därför ska vi alltid ha med Skellefteå när vi omnämns. Tycker jag.
/MN

Black Boris sa...

Gomorron MN. Skönt att livet känns underbart igen. Jag tänker dock inte släppa ämnet riktigt än.

Du skriver: "Det är inte ovanligt att man i olika sammanhang även anger hemmaorten, om inte namnet ger någon ledtråd."

Jag säger: Jomenvisst. Att AIK förknippas med Solna och Stockholm är ju verkligen något som måste förtydligas. Fast är det inte liiite konstigt ändå att inte fler än landets största skoterraggare har förstått detta? Det borde ju närmast vimla av sportintresserade svenskar som inte har en aaaning om var de ska placera AIK på kartan. Var det i Härnösand eller var det i Sandviken? Hmm, jag måste nog googla på saken...

Utifrån ditt resonemang så antar jag att man i Skellefteå även talar om GAIS som Göteborgs AIS och MoDo som Mo och Domsjö, Örnsköldsvik. För att inte tala om HV71 som Husqvarna Vätterstad! Hur skulle det annars gå, liksom? Man ser det nästan framför sig: En hel karavan skoterrraggare på väg till bortamatch. "Nä, men va faan då. HV ligger ju i Småland! Vi som trodde HV stod för Hantverksgatan i Bastuträsk!

Att man efter någon slags överenskommelse klubbarna emellan numera kallar AIK för Gnaget i samband med match i Skellefteå är för övrigt bara att beklaga. Men denna lilla kompromiss visar väl egentligen bara på AIK:s storsinne gentemot den lite efterblivna kopian? Så väljer åtminstone jag att se på saken.

Ps. Om du har tid över så rekommenderar jag dig att besöka våra klubbars hemsidor. Där kan man bland annat ta del av hur AIK respektive Skellefteå presenterar sin egen historia. Särskilt i fallet Skellefteå är det minst sagt spännande att reflektera över hur de egentligen har gjort sitt urval. Vad lyfter man fram? Och vad väljer man bort?

AIK: Historik
AIK (Ishockey): Historik
Skellefteå AIK: Historik/meriter

TT sa...

Oj så jag älskar det här, inget är så upplyftande eller så stor humor som en debatt om klubbnamn, allrahelst om vem som har mest rätt till det. Särskilt när det gäller AIK :)

Synd att Modo valde att droppa sitt AIK ;)

Black Boris sa...

Gillar att du gillar debatten Tigger. Jag tycker också att den är fett lustfylld!

Apropå Modo så borde de verkligen ha behållit namnet. Märkena var mycket snyggare på AIK-tiden.

Anonym sa...

Boris, det här börjar bli mer och mer skruvat för varje inlägg jag gör, för egentligen försöker jag försvara något jag egentligen inte håller med om. Jag är ju av samma åsikt som du. Ni är AIK och vi är Skellefteå AIK. Kanske därför jag blir lite putt :-) när du trackar ned på Skellefteå AIK för den sakens skull, eftersom jag vet att det är så många av oss Skellefte-supportrar som håller med mig i denna fråga.

Det där med hemortstillhörigheten stal jag egentligen från er hemsida, eftersom där klagas det på att AIK (fotboll) kallas "AIK, Solna" ute i Europa på samma sätt som Arsenal ibland får tillägget London. Jag tyckte väl inte att vi ensamma skulle få klä skott för ni kallas Solna AIK :-).

Så TT och BB, detta är ingen diskussion om vem som har rätt till namnet AIK, den får föras med någon annan.

Sen har jag inte riktigt tid att sitta och läsa resp. klubbs hemsida då jag flyger hit och dit idag. Framförallt inte försöka se det du ser om vad vi lyfter fram och väljer bort på "vår" hemsida. Om du avser bakgrunden till vårt namn och klubbfärger, så finns det väl beskrivet i en bok om Skellefteå AIK. Är det det som du anser saknas på vår hemsida? Annars, upplys mig.

"Efterblivna kopian"?!? Jojo, du vet hur man skaffar vänner :-).

/MN

Black Boris sa...

Men kom igen nu MN, det svänger ju!

Att AIK får tillnamnet Solna i Europa kan jag köpa. Inte konstigare än att Celtic ibland får förnamnet Glasgow och Sporting kallas Lissabon osv. Men nu handlade ju inte diskussionen om internationell fotboll utan om inhemsk hockey.

Till skillnad från dig (?) njuter jag - jo, det är faktiskt sant - av att få avsätta lite vardagstid åt denna lite skruvade men lustiga diskussion. Den erbjuder några minuters avbrott från övriga måsten. Vet inte hur du uppfattar den men själv tar jag den inte så hårt.

Det är dock tråkigt om du tar illa vid dig av att jag skojar till det och kallar Skellefteå AIK för "den lite efterblivna kopian". Det var menat som ett skämt, förvisso elakt men ändå. (Vet inte riktigt hur jag ska tolka smilegubbarna.)

Sedan är det nu så att jag faktiskt inte bloggar för att skaffa mig vänner. Åtminstone inte sådana som jag inte känner mer än till deras initialer. För mig är detta en hobby och en lek, om än allvarsam ibland. Och ger man sig in i leken får man leken tåla.

Heja heja AIK.

Anonym sa...

Patrik:

Jag är inte villig att hålla med dig angående Solna-tramset Boris. Det är sånt man får stå ut med, på samma sätt som att vi kallar Isapa/Apornas eller som i detta fall kanske framförallt Skansens IF till en viss förening. Att vi blir kallade Solna AIK är ju inte hela världen då, innerst inne vet man ju att vi bara heter AIK och Djurgården tror nog inte att de heter Skansens IF bara för att vi säger det.

Det jag däremot blir irriterad över är att man kallar oss Solna för att på något sätt försöka sno och få ensamrätt på namnet AIK även om det så bara är intern så är det extremt töntigt och IQ-befriat.

Om man ställer den här frågan till Skellefteåbor då, vi vänder på det. Om något lag från säg Stockholm skulle döpa sig till Skellefteå och sedan skriva när man pratar om Skellefteå att "Skellefteå utklassade Västerbotten på hemmaplans och seglade där med upp som bästa stockholmslag igen."

Ni fattar nog hur fjantigt det låter.

- Varför skulle ett stockholmslag döpa sig till Skellefteå?

Ingen aning såklart, men låt säga att någon med anknytning till Skellefteå beundrar schtaan så mycket att man vill döpa sig till det och därmed börja kalla det riktiga Skellefteå för något annat.

Vad man kallar andra lag internt i gruppen/laget är hur cool som helst för mig. Vill ni kalla oss Solna så gör det. Men kalla aldrig er själva för ett redan existerande klubbnamn, som dessutom är Sportsveriges största och mest kända.

Nej men Boris, vad säger du.. Ska du åka med Arsenal på bortaturné till småland? Eller varför inte, kommer du på nästa hemma match Solna Manchester United spelar mot Växjö!! fast vi brukar skita i Solna och bara kalla oss Man United.

Jag vet att AIK är som IFK, FF, HC med mera och det är inget olagligt med att kalla er Skellefteå AIK eller SAIK men att däremot sno ett redan existerande namn som AIK dessutom har patent på sen typ 120 år är som sagt urfjantigt.

- Funderade förresten på att döpa min nya advokatbyrå till Advokaternas Adidas. Men det ska naturligtvis bara stå Adidas på "resultat-tavlan" och när vi ska hjälpa Adidas att stämma nike på en kopia så ska vi naturligtvis framföra det så att vi här på adidas är självfallet villiga att hjälpa er i Herzogenaurach.

Långrandigt och töntigt även av mig det vet jag. Men det finns nog någon poäng även här om man väljer att inte blunda.

Black Boris sa...

Patrik, jag håller med dig. Jag tycker inte heller att Skellefteå AIK Hockey ska få marknadsföra sig som AIK och enbart AIK. Vilket väl är ungefär vad de gör varje gång de presenterar sig som bara AIK. Tyvärr tycks klubben veta vad den gör, för inte vill de väl riskera att åka dit för varumärkesintrång?

Vad deras supportrar, bloggare, forumnissar och så vidare väljer att kalla sitt och mitt lag tycker jag däremot upp till dem själva. Det går inte att styra över hur folk väljer att se på sig själva och sin omgivning. I detta fall säger jag därför som den än så länge okände filosofen Boris Boltaire:

"Jag delar inte er efterblivenhet men jag är beredd att gå i döden för er rätt att leva ut den."

Anonym sa...

Patrik:

Patrique Pbellman, den så i fortsättningen urusla poeten väljer att svara med ett av hans kändaste verk:

En dag som denna finns det lag så kända, det finns även dagar då det verkar saknas lagar

Det är just den sortens dagar som det behagar små tjuvaktiga troll att försöka sno våran roll
------
När Skellefteå äntrar isen luktar det fan värre än grisen
.....

Nu lämnar vi ämnet Västerbotten, för den här gången.

Förresten, någon som tycker Västerbottens Ost smakar väldigt likt...? hohoho

Anonym sa...

Nu har jag landat på ett ställe där det är dyrt med Internet, så det blir kort. Boris, jag älskar diskussionen, och blir absolut inte sur. Hoppas vi i framtiden får träta om mycket. Återkommer

/MN

Black Boris sa...

Poet Patrique Pbellman. Det där tror jag var dagens i särklass skönaste kommentar. Tack för ett gapflabb!

MN, gott att höra. Ser redan fram emot nästa möte ;)